«Το υπουργείο είχε ζητήσει κατ' επανάληψη τον σε βάθος έλεγχο των ΜΚΟ», αναφέρουν πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σχολιάζοντας σοβαρές καταγγελίες σχετικά με μη κυβερνητική οργάνωση που δρα στην Ελλάδα, και τις οποίες φέρνει στο φως ανακοίνωση του Επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ε.Ε., Χρήστου Στυλιανίδη.
Πρόκειται για καταγγελίες σχετικά με μία οργάνωση-εταίρο του ECHO, (δηλαδή του Τμήματος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) σε ένα από τα ανθρωπιστικά του έργα. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του Επιτρόπου, Χρήστου Στυλιανίδη, οι καταγγελίες αφορούν σε περίπτωση πιθανής σεξουαλικής εκμετάλλευσης δικαιούχων από το προσωπικό της οργάνωσης, αλλά και σε ενδεχόμενη οικονομική διαφθορά του ίδιου προσωπικού.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θεσπίσει έναν διεξοδικό μηχανισμό για να παρακολουθεί και να διασφαλίζει ότι η ανθρωπιστική χρηματοδότησή της παγκοσμίως, εφαρμόζεται με πλήρη σεβασμό όλων των ανθρωπιστικών αρχών και της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί για διερεύνηση στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), ενώ έχουν ήδη ενημερωθεί οι ελληνικές αρχές. Επίσης. λαμβάνονται μέτρα για την αναστολή πληρωμών στον εταίρο, έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση του Επιτρόπου.
Απαντώντας, πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρουν ότι «το υπουργείο χαιρετίζει τις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έλεγχο σοβαρών καταγγελιών για ΜΚΟ» και υπενθυμίζουν ότι «το υπουργείο είχε ζητήσει κατ' επανάληψη τον σε βάθος έλεγχο των ΜΚΟ».
Από την άλλη, οι πηγές του υπουργείου τονίζουν πως οι καταγγελίες «θα ήταν δόκιμο να είχαν διοχετευτεί και στην Ελληνική Αστυνομία» και καταλήγουν λέγοντας πως «αναμένουμε την ολοκλήρωση των ερευνών και τις επίσημες ανακοινώσεις της Επιτροπής».
σχόλια