Σε κατάληψη των γραφείων της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), προχώρησαν από νωρίς σήμερα το πρωί μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), με αίτημα τον «εκδημοκρατισμό και την ανασυγκρότηση του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος».
Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, Αντώνης Νταλακογιώργος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι η νομοθεσία για το ναυτικό επάγγελμα θα πρέπει αλλάξει στην κατεύθυνση ενός εκσυχρονισμού και μιας ουσιαστικής βελτίωσης με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Πρόσθεσε ότι η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, ενώ εφαρμόζεται για όλη την έκταση του συνδικαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα από το 1982 με τον νόμο 1264, δεν ισχύει για το ναυτικό συνδικαλιστικό κίνημα και πως η κυβέρνηση είχε προεκλογικά δεσμευθεί, αλλά και με τις προγραμματικές δηλώσεις της στη Βουλή, ότι θα προχωρήσει στον εκσυχρονισμό του ναυτικού συνδικαλιστικού κινήματος με την κατάθεση σχετικού νόμου ή τροπολογίας.
Σε σημερινή ανακοίνωσή της η ΠΕΝΕΝ αναφέρει ότι «η ΠΝΟ είναι η μοναδική συνδικαλιστική οργάνωση στη χώρα που δεν εφαρμόζεται στο εσωτερικό της και στην εκλογή των όποιων οργάνων το σύστημα της απλής αναλογικής που εφαρμόζεται σε όλη την έκταση των συνδικάτων από το 1982 με τον νόμο 1264, ενώ δεν έχει εκλεγμένο προεδρείο και η μόνη θέση εκλογής είναι αυτή του γενικού γραμματέα ο οποίος περιστοιχίζεται, από το ίδιο το αντιδραστικό καταστατικό, από υπερεξουσίες και αρμοδιότητες που τον καθιστούν πανίσχυρο στο εσωτερικό της Ομοσπονδίας».
Προσθέτει, επίσης, ότι «ένα άλλο δείγμα της άθλιας αντιδραστικής εσωτερικής λειτουργίας αποτελεί το γεγονός ότι ο έλεγχος των οικονομικών της Διοίκησης διενεργείται από τα ίδια τα μέλη της, ενώ αναφέρει ότι η ΠΝΟ χρηματοδοτεί με 71.000 ευρώ τα Ναυτεργατικά Σωματεία σε ετήσια βάση και αυτά τα χρήματα στα περισσότερα Σωματεία πηγαίνουν απευθείας στην τσέπη του Προέδρου!!».
«Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι ο ετήσιος μισθός του Γενικού Γραμματέα Γιάννη Χαλά είναι σε ετήσια βάση 183.000 ευρώ τα οποία αντιστοιχούν σε 15.250 τον μήνα. Τέτοιο μισθό δεν έχει ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και ούτε ανώτερα στελέχη του ιδιωτικού τομέα!!» υπογραμμίζει η ΠΕΝΕΝ.