Παρότι οι θερμοκρασίες έχουν αρχίσει να υποχωρούν – σε ορισμένες περιοχές – ο καύσωνας «Κλέων» δεν λέει να παρέλθει, όπως φαίνεται και από τις τιμές που έδειξαν τα θερμόμετρα κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα ήταν ιδιαίτερα θερμή, με τον καύσωνα «Κλέων» να διατηρεί τη δυναμική του.
Ως εντυπωσιακό κρίνεται το ότι μέχρι τις 06:00 τω πρωί, 61 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ, είχαν καταγράψει θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 30 βαθμών Κελσίου.
Στην Κάλυμνο καταγράφηκε η πιο μεγάλη θερμοκρασία, 34,1 βαθμοί Κελσίου, ενώ και στις άλλες επτά περιοχές της λίστας τα θερμόμετρα δεν έπεσαν κάτω από 31.
Αναλυτικά η λίστα:
- Κάλυμνος 34,1 βαθμοί Κελσίου
- Ελαφονήσι Χανίων 32,9 βαθμοί Κελσίου
- Ισθμός Κορίνθου 32,9 βαθμοί Κελσίου
- Παλαιοχώρα Χανίων 32,9 βαθμοί Κελσίου
- Λουτράκι 32,2 βαθμοί Κελσίου
- Έμπωνας Ρόδου 31,7 βαθμοί Κελσίου
- Καστελλόριζο 31,7 βαθμοί Κελσίου
- Μολάοι Λακωνίας 31,6 βαθμοί Κελσίου
Υπενθυμίζεται πως από την Πέμπτη, θα έχουμε μία νέα θερμική έξαρση με τα 43άρια να επιστρέφουν.
Καύσωνας «Κλέων»: Αυξημένος ο κίνδυνος φωτιάς
Την ίδια ώρα, η Πολιτική Προστασία προειδοποιεί για πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης φωτιών, καθώς θα πνέουν ισχυροί άνεμοι και τα μελτέμια θα φτάσουν στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
- Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
- Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΕ Αρκαδίας)
- Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
- Περιφέρεια Κρήτης
Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.
Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.