Κεφαλονιά: Σε δύο μήνες θα απορροφηθούν τα νερά - Χωρίς θέρμανση έμειναν κάτοικοι

Κεφαλονιά: Σε δύο μήνες θα απορροφηθούν τα νερά - Χωρίς θέρμανση οι κάτοικοι Facebook Twitter
0

Μόνο οι κορυφές φαίνονται από τα ελαιόδεντρα σε 300 περίπου στρέμματα, αυτή την ώρα, στην Κεφαλονιά.

Ο όγκος του νερού από τις πλημμύρες, φτάνει το 1,5 μέτρο και σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό μετριέται σε 70 χιλιάδες κυβικά νερού. Οι ανησυχίες των κατοίκων εντείνονται, από τη στιγμή που ο χρόνος, που χρειάζεται για να απορροφηθούν τα νερά, υπολογίζεται στους δύο μήνες.

Αυτό συνεπάγεται το τέλος της παραγωγής, ενώ προκύπτουν και ζητήματα που συνδέονται με τη στατικότητα των σπιτιών, πολλά από τα οποία έχουν «βυθιστεί».

Κατά τη διάρκεια της βροχής εχθές, ιδιαίτερα, από τις 12 έως τη 1 το μεσημέρι, ανέβασε ακόμη περισσότερο τη στάθμη του νερού με αποτέλεσμα, κάτοικοι στις ευάλωτες περιοχές, να μην μπορούν να εισέλθουν στα σπίτια τους. Μιλώντας σε κάμερα του Open, κάτοικος που ζει πάνω από 40 χρόνια στην Κεφαλονιά, δήλωσε ότι δεν έχει δει ξανά κάτι παρόμοιο.

«Όσα χρόνια ζω εγώ εδώ, ποτέ το νερό δεν είχε φτάσει σε αυτή την κατάσταση. Το νερό πάντα το έπινε η γη. Δεν υπάρχει διέξοδο είναι κλειστός ο κάμπος. Έχει πλημμυρίσει το υπόγειο, φοβάμαι ότι θα μπει και το υπόλοιπο νερό μέσα» σχολίασε.

Παράλληλα, δεδομένου του γεγονότος ότι οι καυστήρες στα περισσότερα σπίτια είναι τοποθετημένοι στα υπόγεια, λόγω των πλημμυρών, υπέστησαν ζημιές. Ως εκ τούτου, ένα ακόμη πρόβλημα που έρχεται να προστεθεί στις υλικές ζημιές, είναι η έλλειψη θέρμανσης σε νια περίοδο που οι θερμοκρασίες κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα.

Πρωτόγνωρη κατάσταση στα Περατάτα - «Εξαφανίστηκε η παραλία Τραπεζάκι

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο νότιο τμήμα του νησιού, με το χωριό Περατάτα, να μετρά πολλές και σημαντικές ζημιές, που χρήζουν άμεσης αποκατάστασης, για την ασφάλεια των κατοίκων. Εκεί, περίπου 25 σπίτια είναι αυτή τη στιγμή πλημμυρισμένα. 

Ο όγκος του νερού από τις βροχές του Σαββάτου και την Κυριακής, δημιούργησε νέα προβλήματα, τα οποία έρχονται να προστεθούν στις μη αποκαταστημένες ακόμη ζημιές, της προηγούμενης ημέρας. Ρεπόρτερ του Κεφαλονιά Focus μίλησε στον ΑΝΤ1, λέγοντας ότι πρόκειται για «πρωτόγνωρη κατάσταση για την κοινότητα των Περατάτων» και πως «αυτή η εικόνα έχει να παρουσιαστεί 60 χρόνια για το χωριό». Σημείωσε δε, ότι η παραλία Τραπεζάκι «δεν υπάρχει πλέον». Σπίτια στα νότια παραμένουν πλημμυρισμένα, όπως και οι καλλιέργειες των αγροτών και σε άλλες περιοχές, ενώ παράλληλα, έχουν σημειωθεί και κατολισθήσεις.

Οι γεωργικές εκτάσεις με ελαιόδεντρα και εσπεριδοειδή έχουν επίσης καλυφθεί από το νερό, το οποίο σε ορισμένα σημεία φτάνει έως και 1,5 μέτρο. Η κατάσταση κρίνεται κρίσιμη, καθώς η απορροή των υδάτων αναμένεται να διαρκέσει αρκετό διάστημα.

Το πρωί, στα Βλαχάτα, συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας απομάκρυναν φερτά υλικά από το Κοιμητήριο της περιοχής, ενώ στην Πάστρα καταγράφηκε κατολίσθηση με πτώση βράχων σε δρόμο.

Οι αρχές και οι κάτοικοι βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή, καθώς, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, νέες βροχοπτώσεις αναμένονται το μεσημέρι.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ