ΚΙΕΦ: Ποιο είναι το κόμμα που προωθεί «τουρκική μειονότητα» και κέρδισε Ροδόπη και Ξάνθη στις Ευρωεκλογές

ΚΙΕΦ: Ποιο είναι το κόμμα που προωθεί «τουρκική μειονότητα» και κέρδισε Ροδόπη και Ξάνθη στις Ευρωεκλογές Facebook Twitter
0

Ένα νέο χρώμα, το καφέ, προστέθηκε στον χάρτη της Ελλάδας, μετά από τις Ευρωεκλογές, προκαλώντας αντιδράσεις σε πολλές πλευρές, όμως το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας, που διατείνεται ότι εκπροσωπεί τη μουσουλμανική μειονότητα της Ελλάδας, δεν έκανε την καλύτερή του «εμφάνιση».

Το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ στα ελληνικά, DEB στα τουρκικά) συμμετείχε για τρίτη φορά σε Ευρωεκλογές. Κατάφερε να συγκεντρώσει το 36,10% (14.448 ψήφους) στη Ροδόπη και το 27,16% (11.176 ψήφους) στην Ξάνθη, όπου η απώλεια περίπου 4.000 ψήφων σε απόλυτο αριθμό σε σχέση με το 2019 μεταφράστηκε σε άνοδο ποσοστού λόγω της μεγάλης αποχής, που γενικώς χαρακτήρισε τη φετινή εκλογική μάχη. Πανεθνικά, το κόμμα, του οποίου τώρα ηγείται η Τσιγδέμ Ασάφογλου, συγκέντρωσε ποσοστό 0,7%.

Η ανάδειξη του ΚΙΕΦ σε πρώτο κόμμα σε μια ακόμη (ευρωπαϊκή) εκλογική αναμέτρηση σε δύο από τους τρεις νομούς της Θράκης πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί από τους εκπροσώπους του τουρκισμού στην Θράκη αλλά και από την Αγκυρα ως απόδειξη της «πλειοψηφικής» παρουσίας της «τουρκικής» μειονότητας στη Ροδόπη και την Θράκη σε κάποια πιθανή προσπάθεια επίσημης έγερσης μειονοτικού ζητήματος στην διμερή ατζέντα αλλά και σε διεθνή φόρα εκ μέρους της Τουρκίας.

Ποιο είναι το ΚΙΕΦ

Το ΚΙΕΦ ιδρύθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1991 από τον Αχμέτ Σαδίκ ο οποίος προήδρευσε μέχρι το θάνατό του το 1995. Διάδοχός του ήταν η χήρα του, Ισίκ Αχμέτ, η οποία προήδρευσε μέχρι το 1999. Επόμενος επικεφαλής υπήρξε ο Αχμέτ Χατζηοσμάν μέχρι το 2007, όταν εξελέγη βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Ο επόμενος πρόεδρος, ο Μουσταφά Μποσνάκ, αντικαταστάθηκε τον Ιούλιο του 2010 από τον Μουσταφά Αλή Τσαβούς. Ο Αχμέτ Χατζηοσμάν εξελέγη νομαρχιακός σύμβουλος Ροδόπης το 2002 και το 2006 με τον κοινό συνδυασμό ΠΑΣΟΚ - Συνασπισμού, ενώ διατέλεσε και αντινομάρχης από το 2002 έως το 2007. Το 5ο τακτικό γενικό Συνέδριο του ΚΙΕΦ πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2019, στα γραφεία του κόμματος και η Τσιγδέμ Ασάφογλου, η μοναδική υποψήφια στο συνέδριο, εξελέγη ως η νέα πρόεδρος του κόμματος.

Η μειονότητα και η «τουρκικότητα» από τον Αχμέτ Σαδίκ

Ο Αχμέτ Σαδίκ γεννήθηκε το 1947 στην Κομοτηνή, πήγε στο μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο «Τζελάλ Μπαγιάρ» και στη συνέχεια σπούδασε ιατρική στο Αριστοτέλειο. Τη δεκαετία του 1980 ήταν υπό την προστασία του Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος τότε ήταν υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ενώ το 1990 οι Γκρίζοι Λύκοι τον βράβευσαν για την προσπάθειά του να ενισχύσει τη μειονότητα στη δυτική Θράκη. Ποια ήταν αυτή η προσπάθεια; Μα φυσικά να μετατραπεί η μουσουλμανική μειονότητα σε τουρκική και μάλιστα να εκπροσωπηθεί στην ελληνική Βουλή με την υποστήριξη του τουρκικού κράτους μέσω του προξενείου στην περιοχή.

Το 1989 ο Αχμέτ Σαδίκ εμφανίστηκε στο πολιτικό προσκήνιο, ιδρύοντας τον πολιτικό συνδυασμό Εμπιστοσύνη (Güven) ο οποίος δραστηριοποιήθηκε στη Ροδόπη και «Πεπρωμένο» (İkbal) στην Ξάνθη και είχε ισχυρό έρεισμα ανάμεσα στη μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής. Εκμεταλλευόμενος το ευνοϊκό, εκείνη την εποχή, για τα μικρά κόμματα εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής χωρίς τη βάση του 3%, ο συνδυασμός του κατέβηκε στις εκλογές του Ιουνίου του 1989 μόνο στο νομό Ροδόπης. Σε αυτές έλαβε 25.099 ψήφους, δηλαδή ποσοστό 32,67% στο νομό, αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στο νομό και ο Σαδίκ συγκεντρώνοντας 22.216 σταυρούς προτίμησης (88,51% όσων ψήφισαν το συνδυασμό) εξελέγη βουλευτής.

Στις βουλευτικές εκλογές του 1993 ο Αχμέτ Σαδίκ απέτυχε να επανεκλεγεί, λόγω της, εκ νέου, καθιέρωσης της βάσης 3% σε όλη την επικράτεια προκειμένου να εκπροσωπηθεί κάποιο κόμμα στη Βουλή των Ελλήνων. Παρόλα αυτά η «Εμπιστοσύνη» αναδείχθηκε και πάλι πρώτο κόμμα στην εκλογική περιφέρεια Ροδόπης (26.228 ψήφοι, ποσοστό 32,76%) και ο ίδιος απέσπασε 24.958 σταυρούς προτίμησης (ποσοστό 95,16% όσων ψήφισαν τον συνδυασμό). Ο Σαδίκ θεωρώντας ότι η βάση του 3% είναι αντιδημοκρατικό μέτρο προσέφυγε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο όμως απέρριψε τον ισχυρισμό του.

Το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας θεωρείται το κόμμα-συνέχεια της πολιτικής του Αχμέτ, γι' αυτό και η νυν επικεφαλής του Τσιγδέμ Ασάφογλου, σε συνέντευξή της αμέσως μετά τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών 2024, μίλησε στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu και δήλωσε: «Θα ξεπεράσουμε με κάποιο τρόπο το όριο του 3% που εισήχθη για να αποτρέψει το κόμμα μας να στείλει βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο εθνικό κοινοβούλιο» και προσέθεσε «οι καιροί αλλάζουν τώρα και το Κόμμα FEP αφήνει σιγά σιγά το κέλυφος της Δυτικής Θράκης και αρχίζει να αναπτύσσεται».

Η πτωτική πορεία του ΚΙΕΦ

Παρά τον αγώνα που δίνει το προξενείο της Κομοτηνής για την ενίσχυση του τουρκικού κρατικού αφηγήματος, μέσω (μεταξύ άλλων) αποστολής ιμάμηδων εγκεκριμένων από τον Ερντογάν, το ΚΙΕΦ ακολουθεί μία σταθερά πτωτική πορεία. 

Στις Ευρωεκλογές του 2014 το ΚΙΕΦ είχε συγκεντρώσει το 42% των ψήφων στη Ροδόπη και το 25,91% στην Ξάνθη. Στις Ευρωεκλογές του 2019 το ποσοστό του έπεσε κι άλλο φτάνοντας στο 38% στη Ροδόπη και στο 25,24% στην Ξάνθη.

Η προσπάθεια του ΚΙΕΦ να γίνει «μειονοτική ομπρέλα»

Η πτωτική πορεία, που είχε καταγραφεί στις τάξεις του κόμματος, ακόμα και πριν από τις Ευρωεκλογές του 2024, είχε αναγκάσει την Τσιγδέμ να κάνει άνοιγμα σε ένα άλλο γκρουπ. Τους υποστηρίζοντες την ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα. 

Υποψήφια με το κόμμα είναι η Ευγενία Νατσουλίδου, μία από τις ελάχιστες εκπροσώπους του "μακεδονικού" δόγματος στη χώρα μας και της ύπαρξης δήθεν «μακεδονικής εθνικής μειονότητας». Ουσιαστικά η Νατσουλίδου και τα μέλη της οργάνωσης «Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας Κρίστε Μισίρκοφ», είναι άνθρωποι που προωθούν τα όσα γράφει στο βιβλίο του ο Κρίστε Μισίρκοφ, ο οποίος επινόησε μακεδονική μειονότητα στις αρχές του 19ου αιώνα και θεωρείται από τους ομοϊδεάτες του ως «πατέρας».

Η μάχη του ΚΙΕΦ εναντίον του Ιλχάν Αχμέτ

Ένας από τους λόγους που κόβονται ψήφοι από το ΚΙΕΦ είναι ο προεκλογικός αγώνας που πραγματοποιεί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος έχει επικριθεί από το τουρκικό κράτος και μάλιστα το προξενείο εξέδωσε φετφά στους τοπικούς παράγοντες που βρίσκονται υπό την επιρροή του, να μην του ανοίγουν την πόρτα στις βουλευτικές εκλογές του 2023. 

Μάλιστα τότε, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ» ο πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» Οζάν Αχμέτογλου επιδοκίμαζε την προγραφή του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Ιλχάν, για το γεγονός ότι δεν συνεργάζεται με το βαθύ τουρκικό κράτος. Ο δημοφιλής στους κόλπους της μειονότητας, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ιλχάν Αχμέτ «τόλμησε» να ψέξει δημοσίως και να αμφισβητήσει το δικαίωμα του τουρκικού προξενείου της περιοχής να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της μειονότητας. Αυτό ήταν. Είχε κηρυχθεί πόλεμος. Με άτυπο «φετφά» του προξένου ο Ιλχάν διεγράφη από την άτυπη Συμβουλευτική Επιτροπή Μειονότητας, στην οποία συμμετέχουν οι εκλεγμένοι παράγοντές της (βουλευτές, δημοτικοί άρχοντες, ψευδομουφτήδες, κ.ά.), καθώς, όπως αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση, «έχει χάσει κάθε συναισθηματικό δεσμό με τη μειονότητα και η ταυτότητα, το παρόν και το μέλλον μας δεν είναι πλέον πολύτιμα γι’ αυτόν». Ακολούθησε καταιγισμός δημοσιευμάτων στον κατευθυνόμενο από το προξενείο μειονοτικό Τύπο, που καλούσε τους μουσουλμάνους να ρίξουν στην πυρά τον Αχμέτ ο οποίος, κατά τους ισχυρισμούς τους, «πέρασε πλέον στην πλευρά των χριστιανών».

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καιρός: Για καταιγίδες και στην Αττική, προειδοποιούν Κολυδάς - Τσατραφύλλιας

Ελλάδα / Καιρός: Για καταιγίδες στην Αττική, προειδοποιούν Κολυδάς - Τσατραφύλλιας

Προσοχή στα δυτικά και βόρεια προάστια, συστήνει ο Γιώργος Τσατραφύλλιας - Βίντεο με την εξέλιξη του καιρού από τον Θοδωρή Κολυδά - Ανανεωμένη πρόβλεψη από την ΕΜΥ για τον καιρό στην Αττική
LIFO NEWSROOM