[ Από την Άλκηστη Γεωργίου ]
Μια ομάδα φοιτητών και αποφοίτων του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ αναρωτιέται τι γίνονται οι λογαριασμοί μας στα social media αφού πεθάνουμε, και ετοιμάζει μια ανάλογη ταινία επιστημονικής φαντασίας μικρού μήκους, με την βοήθεια του crowdfunding.
Ο Σωτήρης Πετρίδης, εκτός από υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Κινηματογράφου, είναι και ο παραγωγός και σεναριογράφος του ενδιαφέροντος φιλμ το οποίο βρίσκεται τώρα στο στάδιο της προ-παραγωγής.
Μας εξηγεί!
Το e-Social είναι μια ταινία επιστημονικής φαντασίας, που διαδραματίζεται στο 2035.
Στον κόσμο του e-Social πρωταγωνιστές είναι τα ολογράμματα, πιστά ψηφιακά αντίγραφα ανθρώπων που έχουν πεθάνει.
Το θέμα της ταινίας είναι η απώλεια και η κοινωνική αποξένωση που προκαλείται από τα social media.
Ομάδα Παραγωγής
Η ομάδα παραγωγής αποτελείται από μέλη τα οποία προέρχονται από το τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η συγκεκριμένη ομάδα έδωσε το καλλιτεχνικό της στίγμα πριν λίγους μήνες με την ταινία μικρού μήκους «Το Μπαλόνι» με πρωταγωνίστρια την Τζόυς Ευείδη.
Το φιλμ συμμετείχε σε αρκετά διεθνή φεστιβάλ σε χώρες όπως η Κύπρος, η Αυστραλία, η Σουηδία και φυσικά η Ελλάδα.
Σκηνοθέτης του e-SOCIAL είναι η Ναταλία Λαμπροπούλου, Αρχιτέκτων Εσωτερικού Χώρου και τελειόφοιτη του τμήματος Κινηματογράφου.
Η σχέση μας με τα Social Media
Μιας και η πλειοψηφία της ομάδας ανήκει στη δεκαετία των 20, όλοι έχουμε καλές σχέσεις με τα Κοινωνικά Δίκτυα, κάτι που αποτελεί και το βασικό στοιχείο της ταινίας μας.
Έτσι, γνωρίζουμε πτυχές της online δραστηριότητας που θα βοηθήσουν σε διάφορες φάσης της εξέλιξης του συγκεκριμένου project.
Η υπόθεση του e-Social
Το σενάριο του e-Social διαδραματίζεται στο μέλλον όπου η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας έχει οδηγήσει την ανθρωπότητα στη δημιουργία ολογραμμάτων νεκρών ανθρώπων, τα οποία φτιάχτηκαν μέσα από την διαδικτυακή δραστηριότητα των ανθρώπων πριν αυτοί πεθάνουν.
Το facebook, το twitter και στην περίπτωσή μας, το e-Social (ένα μυθοπλαστικό social network) αποτελούν τις ψηφιακές ενσαρκώσεις των προσωπικοτήτων κάθε ανθρώπου που συμμετέχει σε αυτά.
Με τη βοήθεια ειδικών αλγορίθμων, η εταιρία e-A&Ω μπορεί να δημιουργήσει ένα ψηφιακό ολόγραμμα το οποίο βοηθά κάθε άνθρωπο να ξεπεράσει τη διαδικασία του πένθους.
Κεντρικός χαρακτήρας του σεναρίου είναι η 32-χρονη Άννα, την οποία ενσαρκώνει η Κλειώ-Δανάη Οθωναίου, η οποία έχασε πρόσφατα τον άντρα της, Πέτρο.
Η Άννα, με τη βοήθεια του e-Α&Ω και των διαδικτυακών λογαριασμών του Πέτρου, δημιουργεί ένα ολόγραμμα, πιστό αντίγραφο του άντρα της, με σκοπό να τη βοηθήσει να προχωρήσει συναισθηματικά στη ζωή της.
Η διαδικασία αυτή θεωρείται συνήθης στο προσεχές μέλλον, γι' αυτό και αρκετοί άνθρωποι έχουν στην κατοχή τους το ολόγραμμα ενός αγαπημένου τους προσώπου, που δεν βρίσκεται πια στη ζωή.
Αρχικά η Άννα απολαμβάνει τη συντροφιά του ολογράμματος.
Ωστόσο, η έλλειψη σωματικής επαφής, καθώς το ολόγραμμα είναι φτιαγμένο από φως, προβληματίζει την ηρωίδα. Η «σχέση» της Άννας με το ολόγραμμα του νεκρού άντρα της τερματίζεται, όταν εκείνη αποδεχτεί την απώλεια, καταστρέψει το ολόγραμμα και προχωρήσει στη ζωή της.
Η χρηματοδότηση μέσω crowdfunding
Οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας θεωρούνται δύσκολο είδος από πλευράς παραγωγής, ιδιαίτερα για τα ελληνικά δεδομένα.
Οι περιορισμένοι διαθέσιμοι πόροι έστρεψαν το ενδιαφέρον της ομάδα του e-Social στη μέθοδο της συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding), που έχει ως στόχο να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει πολλούς μικρούς χρηματοδότες απ' όλο τον κόσμο που θα βρουν ενδιαφέρον το σενάριο της ταινίας και θα συνδράμουν για να γίνει πραγματικότητα.
Η καμπάνια του crowdfunding για το E-social έχει ήδη ανοίξει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα indiegogo.
Κάθε συνεισφορά μετράει!
**To e-SOCIAL στο Facebook
σχόλια