Ο Νοέμβριος αποδεικνύεται δραματικός για την Ελλάδα, αφού από την αρχή του μήνα έως και σήμερα έχει καταγραφεί το 62% των νεκρών από την πανδημία κορωνοϊού στη χώρα.
Το δεύτερο κύμα είναι φονικότερο παντού στην Ευρώπη, επισήμανε κατά την επίσημη ενημέρωση της περασμένης Παρασκευής στο υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου. Τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι εξίσου αποκαρδιωτικά: 1.004 ασθενείς κατέληξαν στα νοσοκομεία μέσα στον Νοέμβριο, από τους συνολικά 1.630 που έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της πανδημίας.
Το υπουργείο Υγείας θέτει σε εφαρμογή έκτακτα επιχειρησιακά σχέδια για την ενίσχυση του συστήματος υγείας με επίταξη ιδιωτικών κλινικών αλλά και ιατρικού προσωπικού εφόσον χρειαστεί.
Η σταθεροποίηση που καταγράφηκε στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων – κυμαίνονται από 2.500 έως 3.000- χαρακτηρίζεται εύθραυστη, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το σύστημα υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται πολύ για τουλάχιστον 1-2 εβδομάδες ακόμη, καλούμενο να νοσηλεύσει χιλιάδες ασθενείς με λοίμωξη covid-19, υπερβαίνοντας τα όρια της αντοχής του.
Περίπου 1.000 νέοι ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 που εισήχθησαν στα νοσοκομεία το Σαββατοκύριακο, οι 559 διασωληνωμένοι που καταγράφηκαν έως και χθες το βράδυ και οι 211 άνθρωποι που κατέληξαν το προηγούμενο 48ωρο αποδεικνύουν τις συνθήκες πολέμου στο ΕΣΥ.
Τα επιχειρησιακά σχέδια έκτακτης ανάγκης για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή. Η επίταξη των δύο πρώτων ιδιωτικών κλινικών της Θεσσαλονίκης (πρόκειται για την κλινική Λυσίμαχος Σαραφιανός και Euromedica) την περασμένη Παρασκευή σηματοδότησε την κλιμάκωση του επιχειρησιακού σχεδιασμού, ενώ φορητό νοσοκομείο στήθηκε στο πάρκινγκ στρατιωτικού νοσοκομείου.
Τι αναμένουν οι ειδικοί για τις επόμενες 10 ημέρες
Περίπου 3.580 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονταν χθες στο ΕΣΥ, καταλαμβάνοντας σχεδόν το 10% των συνολικών κλινών του και άλλοι 559 βρίσκονταν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) οι οποίες παραχωρούνται από τις γενικές ΜΕΘ, για τις ανάγκες της επιδημίας.
Με δεδομένο ότι τις τελευταίες επτά ημέρες ο μέσος όρος ημερήσιων νέων εισαγωγών αντιστοιχεί σε 350-400 ασθενείς, εκτιμάται ότι θα είναι τεράστιο κύμα των ασθενών που θα κινηθεί προς τις δομές υγείας το επόμενο δεκαήμερο.
Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ενδέχεται να διπλασιαστεί μέχρι τέλος του μήνα, ενώ σε εκθετική αύξηση θα βρίσκεται και ο αριθμός των διασωληνωμένων.