Κορωνοϊός: Ανησυχία για μεταλλάξεις και γεμάτες ΜΕΘ- Εξετάζουν άνοιγμα «με δόσεις»

Κορωνοϊός: Ανησυχία για μεταλλάξεις και γεμάτες ΜΕΘ- Εξετάζουν άνοιγμα «με δόσεις» Facebook Twitter
0

Παράταση του lockdown για μια ακόμη εβδομάδα στην Αττική ή εναλλακτικά «μείγμα μέτρων» ώστε να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες την 1η Μαρτίου είναι τα δύο σενάρια που εξετάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία θα κάνει τελικές εισηγήσεις την ερχόμενη Παρασκευή.

Η κυβέρνηση φέρεται να δίνει προτεραιότητα σε μια επανεκκίνηση του λιανεμπορίου «με δόσεις», ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται να υπάρξει και ένα ειδικό sms που θα είναι διαθέσιμο μόνο μια φορά την ημέρα και με περιορισμένη χρονική διάρκεια, ώστε να μπορούν οι πολίτες να επισκέπτονται τα καταστήματα. Επικρατέστερες ημερομηνίες για άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι η 1η και η 8η Μαρτίου, ωστόσο, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «όλα θα κριθούν με βάση την εικόνα των ΜΕΘ στην Αττική και τον αριθμό των κρουσμάτων». 

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, η επαναλειτουργία των σχολείων.

O καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δεν απέκλεισε το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων με τη μέθοδο του click away, από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Μαρτίου. «Υπάρχει μια βάση συζήτησης για να ανοίξει το λιανεμπόριο από Δευτέρα από την άποψη ότι δε φαίνεται να επηρεάζει πολύ αυτό το σύστημα λειτουργίας, αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχει κινητικότητα».

Όπως εξήγησε, το μεγάλο ζητούμενο παραμένει η εκπαίδευση, καθώς οι μαθητές έχουν μείνει πολύ καιρό εκτός σχολείων, ενώ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και στην τριτοβάθμια. «Η συζήτηση θα γίνει και για τα δύο και θα δούμε ποιο είναι πιο ασφαλές να ξεκινήσει», επισήμανε.

Κορωνοϊός: Στο κόκκινο παραμένει όλη η Αττική

Τα ημερήσια κρούσματα παραμένουν σταθερά υψηλά –χθες 884– και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην Αττική δέχονται πολύ ισχυρή πίεση, με τον συναγερμό να είναι στο μέγιστο βαθμό τις επόμενες 15 ημέρες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Το Λεκανοπέδιο συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας, συγκεντρώνοντας καθημερινά τα μισά κρούσματα του συνολικού αριθμού. Χθες στην Αττική εντοπίστηκαν 437 νέα περιστατικά κορωνοϊού, με 108 στο κέντρο της Αθήνας, 103 στον δυτικό τομέα Αθηνών και 82 στον Πειραιά- περιοχές που βρίσκονται υψηλότερα στον χάρτη κρουσμάτων της Αττικής τις τελευταίες ημέρες.

Ασφυκτική πίεση στις ΜΕΘ – Το πλάνο για περισσότερες κλίνες

Η πίεση των ΜΕΘ, όμως, είναι αυτή που ανησυχεί ιδιαίτερα τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές.

Η πληρότητα των ΜΕΘ Covid στην Αττική ξεπερνά το 80% και ο αριθμός των νέων εισαγωγών είναι υψηλός κάθε ημέρα με τις επόμενες δυο εβδομάδες να είναι κρίσιμες καλώντας σε επαγρύπνηση λόγω των αυξημένων εισαγωγών στις κλινικές Covid των νοσοκομείων της Αττικής.

«Δυστυχώς υπάρχει ακόμα η πίεση. Αυτή τη στιγμή καταβάλλεται έντονη προσπάθεια για ν’ ανοίξουν καινούριες κλίνες COVID, κυρίως ΜΕΘ, και θα λειτουργήσουν αν χρειαστεί», σημείωσε ο Χαράλαμπος Γώγος.

Το υπουργείο Υγείας φέρεται να εξετάζει νέο πλάνο για την ενίσχυση των ΜΕΘ σε τρεις φάσεις. Η πρώτη είναι η αξιοποίηση κλινών non Covid προκειμένου να αυξηθεί η διαθεσιμότητα κλινών για ασθενείς με Covid-19. Η δεύτερη αφορά στη δημιουργία ΜΕΘ σε ειδικές κλινικές, όπως έγινε το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη και η τρίτη τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Ανησυχία για τα μεταλλαγμένα στελέχη

Την ίδια στιγμή, αχαρτογράφητο παραμένει σε μεγάλο βαθμό το πεδίο μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στην κοινότητα, η διασπορά των οποίων συνεχίζεται με σταθερούς ρυθμούς.

Στην Ελλάδα, το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης έχει εντοπίσει μέσα από δειγματοληπτικό έλεγχο 764 στελέχη κορωνοϊού στα οποία έχει ταυτοποιηθεί η βρετανική μετάλλαξη B.1.1.7. και άλλα 15 με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη Β.1.351.

Παρά τον μικρότερο αριθμό κρουσμάτων η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη είναι εκείνη που συγκεντρώνει σε μεγαλύτερο βαθμό την ανησυχία των ειδικών, διότι από τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ενώ σε ό,τι αφορά τη βρετανική μετάλλαξη, οι ειδικοί τη συσχετίζουν με ήπια αυξημένη μεταδοτικότητα και με αυξημένη παθογένεια.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλπάζουν» οι λοιμώξεις του αναπνευστικού - Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

Ελλάδα / Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος η οποία ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις αρχές του Μαρτίου όπου φαίνεται ότι ενδημικά υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων», τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
LIFO NEWSROOM