Για κολοσσούς όπως η Apple, οι δασμοί του Τραμπ μεταφράζονται σε πιέσεις να επαναπατρίσουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια περιορισμού της εξάρτησης από την Κίνα.
«Ρίξτε μια ματιά σε αυτό το iPhone 16 Pro», προτρέπει το αναγνωστικό κοινό της η Wall Street Journal και δίνει ένα παραδειγμα για να εξηγήσει τους λόγους, για τους οποίους η Apple δύσκολα θα αναπτύξει ένα «Made in USA» iPhone.
Το κόστος για την έκδοση iPhone 16 Pro 256GB, είναι 1.100 δολάρια και το κόστος όλου του εσωτερικού του -δηλαδή του λογαριασμού των υλικών- ανέρχεται περίπου στα 550 δολάρια για την Apple, σύμφωνα με τον Wayne Lam, αναλυτή ερευνών στο TechInsights. Εάν στο κόστος προστεθεί η συναρμολόγηση και οι δοκιμές, το ποσό για την Apple αυξάνεται σε περίπου 580 δολάρια. Αν δε προστεθεί και ο διαφημιστικός προϋπολογισμός της Apple και όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες-iMessage, iCloud κ.λπ., «υπάρχει ακόμη ένα υγιές περιθώριο κέρδους», λένε οι αναλυτές.

Εάν συνυπολογίσουμε τον πρόσφατα ανακοινωθέντα δασμό για τα προϊόντα από την Κίνα, δηλαδή το 54%, το κόστος «εκτοξεύεται» σε περίπου 850 δολάρια. Με αυτή τη συνιστώσα, το περιθώριο κέρδους συρρικνώνεται δραματικά αν η Apple δεν ανεβάσει την τιμή. «Δεν γίνεσαι εταιρεία γκάτζετ αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων με το να χρεώνεις τα πράγματα στο κόστος», σχολιάζουν ειδικοί αναλυτές. Εκπρόσωπος της εταιρείας αρνήθηκε να σχολιάσει τα σχέδια τιμολόγησης της Apple ή τις λεπτομέρειες για την κατασκευή.
Τι θα γίνει λοιπόν με αυτό το «αμερικανικής κατασκευής iPhone» που ονειρεύεται ο Τραμπ; Θα μπορούσε τουλάχιστον να γλιτώσει από τους δασμούς; Η Apple θα εξακολουθούσε να πληρώνει εισφορές για τα πολλά εισαγόμενα μέρη της συσκευής. Ακόμη, η πολυπόθητη για τον Τραμπ μετακίνηση της κατασκευής στις ΗΠΑ, θα ήταν «ένα εγχείρημα μαμούθ που θα έπαιρνε χρόνια», σύμφωνα με τον Barton Crockett, ανώτερο αναλυτή ερευνών στη χρηματιστηριακή εταιρεία Rosenblatt Securities.
Ένα iPhone «made in USA»
Η ιδέα ενός «Made in USA» iPhone είναι ελκυστική πολιτικά, αλλά ασύμφορη στην πράξη γιατί:
Το iPhone δεν κατασκευάζεται σε έναν τόπο
Είναι ένα σύνολο εξαρτημάτων από όλο τον κόσμο:
- Επεξεργαστής από την Ταϊβάν
- Οθόνη από τη Νότια Κορέα
- Μνήμη από τις ΗΠΑ
- Μπαταρία από την Κίνα
- Αποθήκευση (flash storage) από την Ιαπωνία
Αυτά τα εξαρτήματα συγκεντρώνονται και συναρμολογούνται στην Κίνα, όπου υπάρχει πολυετής τεχνογνωσία και χαμηλό κόστος εργασίας.
Το κόστος έναρξης για το iPhone 16 Pro (256 GB)
- Κόστος εξαρτημάτων: $550
- Με συναρμολόγηση και δοκιμές: περίπου $580
- Λιανική τιμή: $1,100
Άρα, η Apple έχει καλό περιθώριο κέρδους, ακόμα και με τα κόστη διαφήμισης και λογισμικού.
Τι αλλάζει στον iPhone με τον νέο δασμό;
- Οι δασμοί για προϊόντα από την Κίνα ανέρχονται στο 54%.
- Το κόστος για την Apple ανεβαίνει στα $850 για την ίδια συσκευή.
- Αυτό συρρικνώνει δραματικά το περιθώριο κέρδους της, εκτός αν ανεβάσει την τιμή για τον καταναλωτή.
Η αμερικανική παραγωγή
- Μπορεί να γλιτώσει η Apple τους δασμούς; Όχι πλήρως.
- Τα εξαρτήματα είναι ακόμα εισαγόμενα. Και το να φτιαχτεί ένα πλήρες οικοσύστημα παραγωγής στις ΗΠΑ θα έπαιρνε χρόνια και δισεκατομμύρια.
Η συναρμολόγηση θα κόστιζε:
- $30/συσκευή στην Κίνα
- $300/συσκευή στις ΗΠΑ