Κορωνοϊός: Αυξήθηκαν κατά 67% οι νέες διασωληνώσεις σε ΜΕΘ σε μία εβδομάδα

Κορωνοϊός: Αυξήθηκαν κατά 67% οι νέες διασωληνώσεις σε ΜΕΘ σε μία εβδομάδα Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Το επιδημιολογικό φορτίο κορωνοϊού στην Ελλάδα εμφανίζει μία σταθερή επιβάρυνση, προειδοποίησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία στην Ελλάδα.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων έχει αυξηθεί στις 1.147 μολύνσεις ανά 24ωρο. Ο εβδομαδιαίος μέσος όρος στην επικράτεια αυξήθηκε από 8,5 σε 11 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Τα ημερήσια τεστ έχουν αυξηθεί στις 45.000. 

Ο μέσος όρος της θετικότητας αυξήθηκε στα 2,5%. Την περασμένη εβδομάδα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα σημείωσαν άνοδο κατά 27%, με διάμεση ηλικία στα 43 έτη. Η νοσηρότητα είναι επίσης αυξημένη στις ηλικίες 20 έως 60 ετών, δηλαδή στους πολίτες με τη μεγαλύτερη κινητικότητα.  

Τα επιβεβαιωμένα, ενεργά κρούσματα στην επικράτεια αγγίζουν τις 10.000 αλλά «είναι γνωστό ότι ο πραγματικός αριθμός των φορέων, αν συμπεριλάβει κανείς και τους ασυμπτωματικούς ασθενείς είναι αρκετά μεγαλύτερος», τόνισε η Δρ. Παπαευαγγέλου. 

Αυξήθηκαν και οι νέες νοσηλείες που ξεπέρασαν τις 1.900 γενικά στην επικράτεια, με μέσο όρο 200 εισαγωγές κάθε ημέρα την τελευταία εβδομάδα. «Προφανώς η αύξηση των νοσηλευόμενων θα επιβαρύνει και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κατά την διάρκεια των επόμενων εβδομάδων». 

Ήδη μέσα στην εβδομάδα αυξήθηκαν οι νέες διασωληνώσεις κατά 67% και άγγιξαν τις 109. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαν καταγραφεί 67. Το ποσοστό κάλυψης των ΜΕΘ στην επικράτεια είναι 51% και αυτή την εβδομάδα οι εισαγωγές έγιναν και πάλι περισσότερες από τα εξιτήρια. 

Ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει η Αττική, η Εύβοια και η Αχαΐα. Στην Αττική υπάρχουν περισσότερα από 5.100 ενεργά κρούσματα και ειδικά στον δυτικό τομέα Αθηνών και στον Πειραιά η αύξηση συνεχίζεται και είναι σημαντική σε σχετικά νέα άτομα, με διάμεση ηλικία τα 40 έτη.  

Εξαιρετικά αυξημένο είναι το φορτίο στην Χαλκίδα, με τετραπλάσιο αριθμό νέων κρουσμάτων σε σχέση με τον μέσο όρο στην επικράτεια. «Εντυπωσιάζει ότι ακόμα και σήμερα, 11 μήνες μετά την κήρυξη της πανδημίας, βλέπουμε μεγάλες συρροές σε κλειστές δομές, σε εργασιακούς χώρους αλλά και σε νοσηλευτικά ιδρύματα. Γεγονός που μας επιβεβαιώνει ότι ο ιός αυτός εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία που του δίνουμε με μια μικρή απροσεξία ή αδιαφορία». 

Αυξάνεται ο κίνδυνος λόγω του κακού καιρού

 

Λόγω της κακοκαιρίας «Μήδεια» που αναμένεται να περιορίσει τους πολίτες σε κλειστούς χώρους, αναμένεται μια περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων σύμφωνα με την δρ. Παπαευαγγέλου. Το επιδημιολογικό φορτίο αυξάνεται σε αρκετές περιοχές της χώρας και τα μεταλλαγμένα στελέχη κυκλοφορούν στην επικράτεια, τόνισε η ίδια, κάνοντας έκκληση στους πολίτες να «βάλουν πάνω από όλα» την ατομική προστασία και την κοινή λογική. 

«Κολλάμε από συγγενείς και φίλους»

 

Όπως είπε, κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο μεγάλος κίνδυνος είναι αυτός της ενδοοικογενειακής μετάδοσης. «Προστατεύστε ιδιαίτερα τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κολλάμε από τους συγγενείς και τους φίλους τις περισσότερες φορές και όχι από τον απρόσεκτο ξένο [...] Προσέξτε πάρα πολύ ποιον βάζετε στο σπίτι σας». 

Αναφορικά με το ποια μάσκα προστατεύει καλύτερα από τον κορωνοϊό - η μονή ή η διπλή - η Δρ. Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι οι οδηγίες για τη χρήση της μάσκας στη χώρα δεν έχουν αλλάξει, αλλά ομάδα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων έχει αναλάβει να μελετήσει το ζήτημα και να εισηγηθεί σχετικά. 

Επικαλέστηκε ωστόσο αποτελέσματα μελέτης του CDC, αναφέροντας ότι για προστασία 84% απαιτείται μάσκα και από τα δύο μέρη σε κάποια συνάντηση. Το ποσοστό σε περίπτωση χρήσης διπλής μάσκας αυξάνεται στο 96%, αλλά σε αυτή την περίπτωση η βαμβακερή μάσκα πάνω από την ιατρική θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας και με τρεις στρώσεις υφάσματος. Σημαντικό είναι να μην υπάρχει κενό στο πλάι και οι υφασμάτινες μάσκες να πλένονται και να σιδερώνονται. 

 
Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM