Εξαιρετικά επιφυλακτικοί απέναντι στην άρση του lockdown παραμένουν οι επιστήμονες και, όπως φαίνεται, τόσο στο υπόλοιπο του Ιανουαρίου αλλά και τον Φεβρουάριο, το όποιο άνοιγμα θα περιοριστεί στα σχολεία και στη δυνατότητα για click away.
Το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, που έχει ήδη διαπιστωθεί σε τουλάχιστον οκτώ άτομα και στην Ελλάδα, είναι από τους παράγοντες που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις εισηγήσεις για άρση των μέτρων, ενώ η Αττική, που ξεπερνά κατά πολύ πλέον τη Θεσσαλονίκη και καταγράφει ένα στα τρία νέα κρούσματα, έχει πυροδοτήσει νέο κύκλο ανησυχίας.
Ήδη το lockdown έχει παραταθεί μέχρι τις 18 Ιανουαρίου, με εξαίρεση δημοτικά, νηπιαγωγεία, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που ανοίγουν από αύριο Δευτέρα, ενώ η εικόνα για τα κρούσματα, ως αποτέλεσμα της περιόδου των γιορτών θα κρίνει επίσης τα επόμενα βήματα.
«Τίποτα σίγουρο για το λιανεμπόριο»
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες για το πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο, δήλωσε μεταξύ άλλων ο ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γώγος επεσήμανε πως «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στα επόμενα βήματα» ενώ εκτίμησε πως από τα μέχρι τώρα δεδομένα, την επόμενη βδομάδα θα αυξηθούν τα κρούσματα.
Σε ό,τι αφορά στο λιανεμπόριο, ξεκαθάρισε πως δεν θα ανοίξει ακόμα ενώ διευκρίνισε πως «Δεν υπάρχουν εισηγήσεις για συγκεκριμένες ημερομηνίες. Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί για τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Αλλάζει πολύ εύκολα η επιδημιολογική εικόνα.»
Διχογνωμία για το άνοιγμα των σχολείων
Να μην ανοίξουν καθόλου Γυμνάσια και Λύκεια, πλην της Γ' Λυκείου, πρότεινε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Μιλώντας στο OPEN, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι κατά την άποψή του μόνο η Γ' Λυκείου θα πρέπει να επιστρέψει στα δια ζώσης μαθήματα.
«Η Γ' Λυκείου είναι διαφορετική περίπτωση λόγω των πανελληνίων εξετάσεων. Τα Γυμνάσια και η Α' και Β' Λυκείου, θεωρώ, ότι δεν θα έπρεπε να ανοίξουν καθόλου μέχρι το τέλος της χρονιάς», τόνισε.
Ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε επίσης ότι αν ανοίξουν το λιανικό εμπόριο και τα γυμνάσια ταυτόχρονα θα έχουμε μεγαλύτερα διασπορά και μπορεί να φτάσουμε τα 2.000 κρούσματα τη μέρα, κάτι που, όπως υπογράμμισε, δεν θα το αντέξει το σύστημα υγείας.
«Αυτό θα είναι η αρχή του τρίτου κύματος, το οποίο αν το αφήναμε να εξελιχθεί, τέλος Μαρτίου θα βλέπαμε την κορύφωση», ανέφερε.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, εκτίμησε ότι είναι μικρό το ρίσκο και ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν και τα γυμνάσια και τα λύκεια από την Δευτέρα μαζί με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.
Παράλληλα, είπε ότι θα μπορούσαν από τις 18 Ιανουαρίου να ανοίξουν και τα καταστήματα με ραντεβού και SMS αν δεν δούμε την ερχόμενη εβδομάδα μεγάλο κόστος, δηλαδή αυξημένο αριθμό κρουσμάτων λόγω των εορτών και κυρίως λόγω των Θεοφανίων.
Ανησυχία για την Αττική
Στην Αττική παρατηρείται μίνι έξαρση τις τελευταίες ημέρες, προκαλώντας -μικρή μεν, που προβληματίζει δε- άνοδο των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία.
Το κέντρο της Αθήνας βρίσκεται στο επίκεντρο, καταγράφοντας καθημερινά τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων σε απόλυτους αριθμούς, ωστόσο στην επίπτωση ανά 100.000 πληθυσμού η Δυτική Αττική έρχεται πρώτη.
«Από Μάιο και μετά ίσως ξεφορτωθούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας»
Αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας τους επόμενους μήνες εμφανίστηκε ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας της Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Από τον Μάιο και μετά ίσως και να ξεφορτωθούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας κατά του κορωνοϊού», εκτίμησε ο ίδιος, ενώ εμφανίστηκε σχεδόν σίγουρος ότι και με μία ήπια κάλυψη του εμβολιασμού, 40-50%, «που θα έχουμε πετύχει το καλοκαίρι, θα δούμε μεγάλη ύφεση της επιδημίας».
Πρόσθεσε δε ότι «Σε αυτή τη φάση είμαστε στη συρρίκνωση του δεύτερου κύματος, δεν έχουμε ακόμα ενδείξεις για αύξηση, οπότε τρίτο κύμα προς το παρόν δεν βλέπουμε».