Από τα 97 νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν στην Ελλάδα, τα 59 αφορούσαν ταξιδιώτες από το εξωτερικό και περιπτώσεις που καταγράφηκαν στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης.
«Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και σε διεθνές και βρίσκεται σε ετοιμότητα να παρέμβει, ανά πάσα στιγμή, αν χρειαστεί», ανέφερε η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα 97 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν στη χώρα μας τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.
Μια επισήμανση που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως «μήνυμα» για πιθανή επιβολή lockdown ή για απαγόρευση πτήσεων από συγκεκριμένους προορισμούς, όπως έγινε στην περίπτωση του Κατάρ πριν από λίγες ημέρες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, στην κυβέρνηση γίνονται τέτοιες σκέψεις, έπειτα από την καταγραφή των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών.
Από τις 97 νέες περιπτώσεις που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, τα 30 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό και τα 29 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο μαζικών ελέγχων που έγιναν στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης τις προηγούμενες ημέρες.
Συνολικά, τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα ανέρχονται σε 3.049, από τα οποία τα 690 (ποσοστό 22,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό και 1.735 (ποσοστό 56,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι προειδοποιήσεις των ειδικών
Η συζήτηση για το ενδεχόμενο επιβολής τοπικού lockdown είχε ξεκινήσει από το πρωί της Δευτέρας, προτού ανακοινωθούν τα νέα κρούσματα των τελευταίων ημερών. Ειδικοί είχαν προειδοποιήσει ότι μπορεί να χρειαστεί κάτι τέτοιο, σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού.
«Τέτοιου είδους εικόνες μπορούν να δημιουργήσουν εστίες- μικρές ή μεγάλες- ανά πάσα στιγμή, με ταχύτητα διασποράς», δήλωσε ο Γιώργος Σουρβίνος, καθηγητής ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για τοπικά lockdown σε περιοχές με αύξηση κρουσμάτων.
«Μπορεί να ληφθούν μέτρα σταδιακής άρσης της χαλάρωσης των μέτρων ή ακόμη και ένα τοπικό lockdown. Όλα είναι πιθανά προέχει η δημόσια υγεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αλλά και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας μίλησε για το ενδεχόμενο νέων μέτρων. «Πολύ φοβάμαι πως εάν αναγκαστεί η επιτροπή των ειδικών να ασχοληθεί με το θέμα, θα ασχοληθεί με άσχημο τρόπο, με την έννοια ότι θα αναγκαστεί να επιβάλει νέα μέτρα και να αποσύρει τη χαλάρωση», είπε αναφερόμενος στα φαινόμενα συνωστισμού και συγχρωτισμού, τα οποία χαρακτήρισε σημαντικό πρόβλημα.
Πέτσας: Φυσικά υπάρχει ενδεχόμενο τοπικού lockdown
Αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε πως φυσικά και υπάρχει το ενδεχόμενο τοπικού lockdown.
«Σκοπός είναι μια ενδεχόμενη εστία να εντοπιστεί γρήγορα και να γίνει περιχαράκωσή της, ώστε να μην υπάρξει διασπορά στην κοινότητα», εξήγησε ο κ. Πέτσας σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας.
«Όπως κλείσαμε τις πτήσεις από την Ντόχα, μόλις είδαμε 12 κρούσματα, έτσι θα κάνουμε και σε τοπικό επίπεδο, αν δούμε κάπου ένα πρόβλημα. Όλα είναι στο τραπέζι. Δεν έχει φύγει ο κορωνοϊός. Μην χαλαρώνουμε επειδή καταφέραμε να πετύχουμε, αυτό το πραγματικά αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα, όλοι μαζί», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Μόσιαλος: Δεν υπάρχει λόγος πανικού
Από την πλευρά του, ο Ηλίας Μόσιαλος- καθηγητής του LSE και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορωνοϊό- υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει πανικός για τα 97 νέα κρούσματα, αλλά εγρήγορση.
«Επειδή είχαμε ελάχιστα κρούσματα και μικρό αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία, μάλλον πήραμε λίγο αψήφιστα το επόμενο διάστημα. Ένα ποσοστό δεν τηρεί τους κανόνες που πρέπει», σημείωσε ο κ. Μόσιαλος, αναφερόμενος στη χρήση μάσκας εκεί που προβλέπεται όπως και στην τήρηση των αποστάσεων, ενώ είπε ότι δεν χρειάζεται ένα τοπικό lockdown με μικρό αριθμό κρουσμάτων.
«Είμαστε σε εγρήγορση. Αν υπάρχουν τοπικές εξάρσεις, τις αντιμετωπίζουμε τοπικά με ιχνηλάτηση. Κατά τη γνώμη μου, δεν χρειάζεται να πάμε σε τοπικό lockdown με μικρό αριθμό κρουσμάτων. Πρέπει να έχουμε πιο έξυπνη τακτική. Δεν θα κλείσει η Ξάνθη επειδή έχουμε 30 ή 50 κρούσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.