Η επιστροφή των εκδρομέων, ο αυξανόμενος αριθμός των διασωληνωμένων και το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων αποτελούν παράγοντες ανησυχίας στην Ελλάδα που τον Αύγουστο σημείωσε ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού.
Ο Αύγουστος υπήρξε ο μήνας με τα περισσότερα καταγεγραμμένα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα, ενώ την Τετάρτη που πέρασε ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 293 μολύνσεις, αριθμός αρκετά υψηλότερος ακόμα και σε σχέση με αυτούς που ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια του lockdown. Κατά την εβδομάδα που πέρασε τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 1.600 και πλέον η χώρα ετοιμάζεται να σπάσει το φράγμα των 10.000 κρουσμάτων. Σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση τα κρούσματα έφθαναν τα 9.977.
Συστάσεις για αυτοπεριορισμό μετά την επιστροφή από τις διακοπές
Ο Νίκος Σύψας, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο ΣΚΑΪ, υπογράμμισε ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι κρίσιμη, καθώς τότε θα φανούν τα αποτελέσματα της επίδρασης του Δεκαπενταύγουστου, οπότε και καταγράφηκε το μεγαλύτερο κύμα αδειούχων του καλοκαιριού. Σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν όσοι επιστρέφουν από τις διακοπές, τόνισε ότι ο αυτοπεριορισμός καλύτερος ακόμα και από το τεστ και συνέστησε προσοχή ώστε να υπάρξει ομαλή μετάβαση στο φθινόπωρο.
Προβληματισμός επικρατεί και από τη «σιωπηλή» διασπορά του ιού από τους νέους, που καλούνται να δείξουν εγκράτεια μετά την επιστροφή τους από τις διακοπές, να αυτοπεριοριστούν, να περιορίσουν τις επαφές τους και να μην έρθουν σε επαφή με ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες. Παράλληλα η χρήση μάσκας κρίνεται απαραίτητη.
Παράλληλα όμως με την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σημειώνεται και αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανέρχεται σε 36 με διάμεση ηλικία τα 68 έτη. Σχεδόν οι μισοί πάσχουν από υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με τις αρχές του Αυγούστου.
Γρίφος το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία
Και το άνοιγμα των σχολείων προβληματίζει τους ειδικούς με τις τελικές αποφάσεις να ανακοινώνονται την Τρίτη.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολογίας στο ΕΚΠΑ, ανέφερε ότι «δεν έχει πειστεί» για τη σημασία του μεγέθους των σχολικών τάξεων. Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε στην ανάρτησή του πως σε αντίθεση με τους χώρους εστίασης, οι τάξεις έχουν διαρκώς την ίδια σύνθεση ατόμων και μπορούν να θεωρηθούν κοινωνικές φουσκάλες με διαφορετική λογική στην αντιμετώπιση.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου, καθώς όπως υποστήριξε, πρέπει οι μαθητές να κερδίσουν χρόνο σε περίπτωση που τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο χρειαστεί να ξανακλείσουν τα σχολεία, αν αυξηθούν πολύ τα κρούσματα.
«Αν υπάρξει μια ραγδαία αποκλιμάκωση τις επόμενες μέρες θα μείνουμε στο 7/9. Αλλά περιμένουμε πάντα την εισήγηση των ειδικών μέχρι τις 31/8 προκειμένου να πάρουμε τις αποφάσεις μας, 1/9. Σε κάθε περίπτωση αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι οι γονείς να φροντίσουν ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά τους στα αστικά κέντρα, στις οικείες τους, ώστε να έχουμε ένα διάστημα στο οποίο θα είναι με τις οικογένειές τους, θα περιορίσουν τις επαφές τους όσο είναι δυνατόν, για να μην ξεκινήσουμε τα σχολεία κατευθείαν από το σπίτι του παππού, από τις διακοπές γιατί αυτό ενέχει κίνδυνο μετάδοσης» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας για το άνοιγμα των σχολείων.
σχόλια