Κορωνοϊός: Τα δύο σενάρια για την κορύφωση της πανδημίας στην Ελλάδα - Ανησυχία για τους «σκληρούς» δείκτες

Κορωνοϊός: Τα δύο σενάρια για την κορύφωση της πανδημίας στην Ελλάδα - Ανησυχία για τους «σκληρούς» δείκτες Facebook Twitter
0

Συνεχίστηκε χθες η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, καθώς οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας δηλαδή οι νεκροί και διασωληνωμένοι παρουσίασαν νέα σημαντική αύξηση.

Ο αριθμός των ασθενών που κατέληξε έφτασε τους 105 μέσα σε ένα 24ωρο ενώ η δύσκολη κατάσταση αποτυπώνεται και στη λειτουργία των νοσοκομείων που δοκιμάζονται, με τις εφημερίες, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, να εκκινούν χωρίς κενές κλίνες, καθώς ο δείκτης θετικότητας στη χώρα εκτοξεύθηκε στο 6,85%.

Όπως ανέφερε εχθές ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλέυρης οι εκτιμήσεις για το επιδημικό κύμα είναι δύο: το καλό σενάριο θέλει την κορύφωση των κρουσμάτων στην πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου και το κακό σενάριο τη «βλέπει», μετά τα Χριστούγεννα. Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μέτρα τύπου γενικού ή τοπικού lockdown και οι όποιοι περιορισμοί θα αφορούν ανεμβολίαστους. 

«Θα έχουμε πίεση στο σύστημα υγείας κυρίως στις ΜΕΘ αλλά και στις απλές κλίνες [...] Θεωρούμε ότι θα αντέξει το σύστημα. Συνεπώς, ξεκάθαρα λέμε ότι περιοριστικά μέτρα τύπου γενικά η τοπικά lockdown δε θα υπάρξουν. Ότι μέτρα αποφασιστούν θα είναι σε περαιτέρω μείωση της κινητικότητας όσων έχουν επιλέξει να μην εμβολιάζονται» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, ο κ. Πλεύρης είπε ότι παρατηρείται μια σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία. 

Πάντως, τα νοσοκομεία είναι οι τελευταίοι χώροι που θα νιώσουν το όποιο φρενάρισμα των επιδημιολογικών δεικτών. Στη Θεσσαλονίκη οι εφημερίες περιγράφονται ως πιο εφιαλτικές και από αυτές του περσινού Νοέμβρη. Το προσωπικό βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης. Στο ΑΧΕΠΑ αναφέρουν λιποθυμίες γιατρών, νοσηλευτών, λόγω εξαντλητικών ωραρίων.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επεξεργάζεται, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, τη διαδικασία κατάρτισης κινήτρων αλλά και αντικινήτρων προς γιατρούς για τη στελέχωση περιφερειακών νοσοκομείων, με αφορμή και το κλείσιμο της ΜΕΘ του Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, όπως για παράδειγμα, όταν κάποιος παίρνει μια θέση, η θέση αυτή να παραμένει, και να μη μπορεί να συμμετέχει σε άλλες προκηρύξεις για ένα χρονικό διάστημα ή οι γιατροί που πηγαίνουν στα νοσοκομεία της επαρχίας, να έχουν ποινή όταν παραιτούνται για να διοριστούν στην Αθήνα.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ