Στο κατώφλι ενός τρίτου επιδημιολογικού κύματος κορωνοϊού και ένα βήμα πριν από το το lockdown φαίνεται πως βρίσκεται η Ελλάδα.
Η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες σε πολλές περιοχές της χώρας και ειδικότερα στην Αττική σε συνδυασμό με την αυξητική τάση που παρουσιάζει ο αριθμός των διασωληνωμένων και των εισαγωγών στις κλίνες covid-19 αλλά και των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού αποτελούν πηγή ανησυχίας για τους λοιμωξιολόγους και την κυβέρνηση.
Στην Αττική καταγράφεται η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στα λύματα.
Μέσα στις επόμενες ημέρες θα κριθεί αν οδεύουμε προς ένα ακόμα πιο αυστηρό lockdown αφού προς το παρόν αξιολογούνται τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, με την προσδοκία ότι θα σταθούν ικανά να ανακόψουν την επέλαση του κορωνοϊού.
Θωμαΐδης: Αύξηση 205% του ιικού φορτίου στην Αττική
Την αλματώδη αύξηση που παρατηρείται στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Αττικής περιέγραψε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
«Δυστυχώς η εικόνα είναι πιο επιβαρυμένη σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο. Από την εβδομάδα των Χριστουγέννων και μετά οι επιστήμονες παρατήρησαν αύξηση του ιικού φορτίου από 10 έως 20%. Ξαφνικά πριν από τρεις εβδομάδες έφτασε στο 80% και αυτή την εβδομάδα στο 205%».
Ο καθηγητής εξήγησε ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς σε πόσα ενεργά κρούσματα μεταφράζεται το ιικό φορτίο στα λύματα, καθώς περιλαμβάνει και τους ασυμπτωματικούς ενώ οι νέες μεταλλάξεις δεν είναι ακόμη σαφές αν αυξάνουν το ιιικό φορτίο χωρίς να είναι περισσότερα τα κρούσματα.
Ο κ. Θωμαϊδης σημείωσε ότι σύμφωνα με το μοντέλο, που έχει αρκετές πάντως αβεβαιότητες, η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα μεταφράζεται περίπου σε 100.000 κρούσματα.
Τζανάκης: Πρόβλεψη για 2.400 κρούσματα κορωνοϊού τον Μάρτιο - Επικίνδυνες οι μεταλλάξεις
Σε μια δυσοίωνη πρόβλεψη για 2.000 με 2.400 κρούσματα κορωνοϊού τον Μάρτιο προχώρησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης παρουσιάζοντας ειδικά μοντέλα πρόβλεψης κρουσμάτων.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής στο Open, την επόμενη Κυριακή, τα κρούσματα θα φτάσουν τα 1.400, γύρω στις 20 Φεβρουαρίου θα αγγίξουν τα 1.800, ενώ στις 5/3 θα έχουν φτάσει τις 2.400.
«Τα μοντέλα γίνεται για να διαψευστούν και να πάρουν μέτρα οι αρμόδιοι, όχι για να επιβεβαιωθούν. Θα είναι απίθανο να πέσουν τα κρούσματα. Οι διοικούντες γενικά έχουν καταφέρει να είναι ελεγχόμενα τα διάφορα κύματα και να μην φτάσουμε σε άλλα επίπεδα. Αν δεν φτάσουμε πάνω από 3.000 - 4.000 κρούσματα η κατάσταση θα είναι ελεγχόμενη και η εξίσωση θα έχει λυθεί. Αν τυχόν δυσκολέψουν τα κρούσματα, τότε θα πρέπει να παραταθούν τα μέτρα», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη «Η άλλη λύση είναι να πάμε σε lockdown τύπου Μαρτίου, το οποίο θα καταστρέψει την κοινωνική και οικονομική ζωή και δεν το θέλει κανείς. Από τον Δεκέμβριο υπάρχει μια αύξηση κρουσμάτων και σε σχέση με τις αρχές του προηγούμενου κύματος, αλλά αυτή τη φορά μπορούμε να ανακαλύψουμε περισσότερα κρούσματα, γιατί κάνουμε περισσότερα τεστ».
Όπως δείχνουν τα στοχαστικά μοντέλα, η καμπύλη ανεβαίνει με πιο ελεγχόμενο τρόπο, και αυτή η ελεγχόμενη κλίση ανόδου της ανόδου των κρουσμάτων θα βοηθήσει ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί καλύτερα το σύστημα υγείας. Όσον αφορά στις μεταλλάξεις, ο καθηγητής ανέφερε ότι δεν αντικατοπτρίζονται καλά στο μοντέλο και είναι ένας παράγοντας που μπορεί να διαψεύσει το μοντέλο και να είναι ακόμα χειρότερη η εικόνα. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι αν ληφθούν μέτρα θ ανατραπεί η εικόνα.
Αρκουμανέας: Είμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας - Το ολικό lockdown πάντα στο τραπέζι
Την κρισιμότητα της κατάστασης περιέγραψε και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Παναγιώτης Αρκουμανέας.
«Η Ελλάδα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας της covid-19», λέγοντας μάλιστα πως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός νέου ολικού lockdown.
Μάλιστα, σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στην Αττική, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως στην περίπτωση που χρειαστεί θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα.
«Κάποια χαρακτηριστικά που βλέπουμε δείχνουν μια επιδείνωση και γι' αυτό λήφθηκαν περαιτέρω μέτρα. Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας. Αν χρειαστεί μέσα στη βδομάδα θα πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα. Γεωγραφικά εστιάζουμε στην Αττική» ανέφερε συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Παράλληλα, ο κ. Αρκουμανέας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου ολικού lockdown, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά και να μειωθούν τα κρούσματα, σημειώνοντας πως δεν έχει παρθεί μέχρι στιγμής μία τέτοια απόφαση, για «ψυχολογικούς και οικονομικούς λόγους».
«Θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία» επεσήμανε.