Κοτανίδου για ΜΕΘ: Θα ανησυχήσουμε αν έχουμε 500 κρούσματα για 3 ημέρες

Κοτανίδου για ΜΕΘ: Θα ανησυχήσουμε αν έχουμε 500 κρούσματα για 3 ημέρες Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Η κατάσταση στις ΜΕΘ είναι διαχειρίσιμη προς το παρόν, δήλωσε η Αναστασία Κοτανίδου, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει ανησυχία εάν υπάρξουν 500 κρούσματα κορωνοϊού για 3 συνεχόμενες ημέρες.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας επεσήμανε ότι γίνεται προσπάθεια για να μετατραπούν σε πολυδύναμες ΜΕΘ (μια καρδιολογική, μια νευρολογική μονάδα κτλ.) αυτές που δεν είναι χαρακτηρισμένες έτσι.

«Για παράδειγμα, αν μια καρδιολογική μονάδα έχει αρκετά κρεβάτια κενά, μπορεί να νοσηλεύσει ασθενείς με covid-19 εφόσον τοποθετηθούν ειδικά διαχωριστικά και χωριστεί σε δυο μέρη. Το προσωπικό που θα εξυπηρετεί τους ασθενείς με covid-19 θα είναι διαφορετικό από το προσωπικό που θα εξυπηρετεί τους υπόλοιπους ασθενείς», εξήγησε η κ. Κοτανίδου στο ΑΠΕ, σημειώνοντας ότι ο χρόνος που απαιτείται για αυτή τη μετατροπή δεν είναι μεγάλος, καθώς αυτό μπορεί να γίνει με την τοποθέτηση ενός τζαμιού ή ενός πλέξιγκλας.

Η κ. Κοτανίδου δήλωσε ότι έχει γίνει προγραμματισμός και «ενδεχομένως αν δούμε ότι μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας οι ΜΕΘ για covid-19 γεμίζουν, να διαθέσουμε από την άλλη εβδομάδα άλλα 43 κρεβάτια σε πολυδύναμες μονάδες. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα σημαντικό ποσοστό από ελεύθερα κρεβάτια». Παράλληλα, χαρακτήρισε άριστη την κατάσταση αναφορικά με τις κλίνες ΜΕΘ στην υπόλοιπη χώρα, εκτός Αττικής. «Υπάρχει ελάχιστη πίεση εκεί προς το παρόν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το κακό σενάριο

Αναφερόμενη στο κακό σενάριο, η Αναστασία Κοτανίδου είπε ότι τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα αν «από όλα τα μικροβιολογικά εργαστήρια που κάνουν το τεστ PCR για τον κορονοϊό, δούμε ένα ποσοστό αύξησης των κρουσμάτων, αν δηλαδή τα κρούσματα καθημερινά είναι πάνω από 500 για τουλάχιστον τρεις ημέρες. Σε αυτή την περίπτωση θα αρχίσουμε να ανησυχούμε».

Η κ. Κοτανίδου θεωρεί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή κομβικής σημασίας τη χρήση μάσκας και την αποφυγή του συγχρωτισμού για τον περιορισμό της διασποράς.

«Οι πιο μεγάλοι άνθρωποι είναι οι πιο συμμορφωμένοι αυτή τη στιγμή, κάθονται στα σπίτια τους. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα κρούσματα που βλέπαμε τις πρώτες μέρες αυτού του δεύτερου κύματος ήταν νέα άτομα. Αυτά τα νέα άτομα πήγαν στα σπίτια τους και κόλλησαν τους πιο μεγάλους. Έτσι αρχίσαμε να βλέπουμε τελευταία στο νοσοκομείο και πιο μεγάλους ανθρώπους με covid-19», συμπλήρωσε.

«Συνεχώς ετοιμάζονται άλλες μονάδες και πιστεύω ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχουμε και τα 50 καινούργια κρεβάτια από τη δωρεά της βουλής στο νοσοκομείο "Σωτηρία" και τα 12 από τη δωρεά Μαρινάκη- Φράγκου στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας. Όσον αφορά τη δωρεά του "Ιδρύματος Στ. Νιάρχος" κάποια από τα 177 θα λειτουργήσουν μέχρι τα Χριστούγεννα και τα άλλα θα ανοίξουν από τον καινούργιο χρόνο», ανέφερε ακόμη.

Βατόπουλος: Η νοσηλεία στη ΜΕΘ αφήνει προβλήματα

Η νοσηλεία στη ΜΕΘ αλλά και ο κορωνοϊός αφήνουν προβλήματα, ανέφερε σε δηλώσεις του ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Μια νοσηλεία σε ΜΕΘ μπορεί να αφήσει υπολείμματα», είπε ο κ. Βατόπουλος στον ΣΚΑΪ. Αναφορικά με την κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, ανέφερε ότι «οι πολλοί θάνατοι και οι πολλές διασωληνώσεις "χτύπησαν" το καμπανάκι"», ενώ συμπλήρωσε «Δυστυχώς η διασωλήνωση έχει μεγάλο ποσοστό θνητότητας».

Σε ό,τι αφορά τους πολλούς θανάτους από κορωνοϊό στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες, σημείωσε αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «είχαμε πολλά κρούσματα, άρα η κορυφή του παγόβουνου είναι μεγαλύτερη», ενώ πρόσθεσε πως οι θάνατοι «οφείλονται σε περιστατικά που αρρώστησαν πριν από 10-15 ημέρες».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM