Κοτανίδου: Τι πρέπει να γίνει για να εισηγηθούμε τέλος στο lockdown

Κοτανίδου: Τι πρέπει να γίνει για να εισηγηθούμε τέλος στο lockdown Facebook Twitter
Φωτογραφία: Eurokinissi
0

Στους λόγους που οδηγηθήκαμε στο lockdown αλλά και στο τι πρέπει να γίνει για να βγούμε από αυτό αναφέρθηκε η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου

Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, εξήγησε πως αυτό που έκανε όλους στην επιτροπή να εισηγηθούν lockdown ήταν η τεράστια αύξηση των ασθενών στα νοσοκομεία «δηλαδή ξαφνικά αυξήθηκαν πάρα πολύ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία». Σύμφωνα με την ίδια, η ξαφνική τεράστια μετάδοση του ιού οφείλεται στο ότι δεν ακολουθηθήκαν αυστηρά τα μέτρα.

Η κυρία Κοτανίδου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε πως αυτή την στιγμή η κατάσταση είναι απόλυτα διαχειρίσιμη στα νοσοκομεία τα οποία είναι έτοιμα να δεχτούν περιστατικά κορωνοϊού, όπως και οι ΜΕΘ. Ωστόσο τόνισε πως υπάρχουν αρκετοί θάνατοι και υπογράμμισε πως οι ασθενείς που καταλήγουν δεν καταλήγουν όλοι στις ΜΕΘ αλλά υπάρχουν και κάποιοι που είναι τόσο βαριά που δεν φτάνουν καν στις ΜΕΘ.

«Ελπίζουμε ότι τώρα με τα αυστηρότερα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή από το Σάββατο όλοι θα συμμορφωθούμε και θα καθίσουμε λίγο στα σπίτια μας χωρίς να κάνουμε κρυφά πάρτι, με μάσκα παντού και σε μία βδομάδα θα καταφέρουμε να δούμε βελτίωση σημαντική της κατάστασης» ανέφερε χαρακτηριστικά. Η ίδια σημείωσε πως το πρώτο αποτέλεσμα από το lockdown που οι επιστήμονες θέλουν να δουν είναι η μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Παράλληλα ευελπιστούν σε κάτω από 1.000 κρούσματα. 

Όταν ρωτήθηκε για το αν θα προλάβουμε τις γιορτές η ίδια ανέφερε πως εξαρτάται από εμάς τους ίδιους. Αν συμμορφωθούμε, αν τηρήσουμε τα μέτρα, αν δεν κάνουμε απερίσκεπτα πράγματα και γιορτές θα μπορέσουμε να κάνουμε και τους συγγενείς μας να δούμε σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον.

 

Γώγος: Πιθανή η παράταση του lockdown 

Πιθανή είναι η παράταση του lockdown μετά τις τρεις εβδομάδες σύμφωνα με τον καθηγητή και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπο Γώγο. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Γώγος είπε ότι οι τρεις εβδομάδες χρειάζονται οπωσδήποτε και πρόσθεσε «βλέποντας και κάνοντας», επισημαίνοντας ότι ο κορωνοϊός έγινε πιο μεταδοτικός.

Όπως ανέφερε τα αποτελέσματα της διασποράς μπορεί να φανούν την επόμενη βδομάδα, καθώς η αύξηση κρουσμάτων έχει να κάνει με το χρόνο επώασης. Μετά θα υπάρξει ύφεση στον αριθμό των κρουσμάτων. Για να τελειώσει το lockdown τα κρούσματα θα πρέπει να πέσουν κάτω από 1000 και ο δείκτης Rt να πέσει κάτω από το 1.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρμενία: Το ΓΕΕΘΑ τοποθέτησε γέφυρες σε περιοχές της χώρας

Ελλάδα / Αποσυναρμολόγησαν γέφυρα 200 μέτρων στην Ελλάδα και έφτιαξαν 3 γέφυρες τύπου Μπέλεϋ στην Αρμενία

Πρώτα αποσυναρμολογήθηκε γέφυρα μήκους 200 μέτρων από τη Σίνδο - Το μηχανικό την κατήτμησε σε τρεις συλλογές - Τοποθετήθηκαν ήδη οι δύο και απομένει να μπει η τρίτη γέφυρα σε αρμενικό χωριό
LIFO NEWSROOM