Λέκκας: Από τις έξι και μισή ξέραμε ότι υπάρχουν νεκροί στο Μάτι

Λέκκας: Από τις έξι και μισή ξέραμε ότι υπάρχουν νεκροί στο Μάτι Facebook Twitter
13

«Από τις έξι και μισή, ξέραμε ότι υπάρχουν νεκροί, γιατί είχαμε σηκώσει drone», δήλωσε σήμερα ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας μιλώντας για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

«Ευτυχώς, είχαμε μόνο αυτά τα θύματα, θα μπορούσαν να είναι χιλιάδες», είπε σήμερα στο ραδιόφωνο του News 24/7 ο πρόεδρος του Οργανισμού αντισεισμικού σχεδιασμού και προστασίας  Ευθύμης Λέκκας, αναφερόμενος στο Μάτι και στον απόηχο των αποκαλύψεων από την έρευνα του ΣΚΑΙ.

Για το αν θα μπορούσαν να έχουν σωθεί όλοι ή κάποιοι από τους 100 ανθρώπους που χάθηκαν ο κ. Λέκκας επεσήμανε την έλλειψη ενός κεντρικού εντεταλμένου οργάνου, που θα μπορούσε να αποφασίσει την εκκένωση των οικισμών.

«Από τις έξι και μισή, ξέραμε ότι υπάρχουν νεκροί, γιατί είχαμε σηκώσει drone», είπε  ο κ. Λέκκας, μια φράση του που προκαλεί αίσθηση σε σχέση με όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα. Ακόμη απέδωσε το μέγεθος της τραγωδίας στο γεγονός ότι συνέβη στην Αττική, όπου βρίσκεται το κεντρικό πολιτικό σύστημα της χώρας, το οποίο κατέρρευσε, όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Συνέβη η κατάρρευση των πάντων. Κατέρρευσαν και οι 32 υπηρεσίες, όπως και στο σεισμό του 99. Δυστυχώς, αιφνιδιαστήκαμε σαν χώρα, σαν πολιτεία, σαν πολιτική προστασία. Επικράτησαν τμήματα υπηρεσιών και αυτόβουλες ενέργειες των εθελοντών».

«Φταίμε όλοι, από τον πρώτο πολίτη της χώρας, μέχρι τον τελευταίο, με την ευθύνη να επιμερίζεται», είπε ακόμη και ανέφερε ως παράδειγμα την περίπτωση με τους τέσσερις ανθρώπους που βρέθηκαν απανθρακωμένοι μέσα σε ΙΧ αυτοκίνητο. Όπως εξήγησε ο κ. Λέκκας, η ομάδα του οποίου ανέλυσε τα αίτια και για τους 100 θανάτους, «ο συγκεκριμένος οδηγός παραβίασε την οδηγία του τροχονόμου, να απομακρυνθεί και ανέλαβε την ευθύνη γι΄αυτούς τους τέσσερις νεκρούς».

«Φταίει η έλλειψη παιδείας στη χώρα. Είμαστε ένας λαός σε παρακμή, που η κρίση μας έκανε ακόμα χειρότερους», κατέληξε ο καθηγητής, Λεκκας. Ανέφερε επίσης ένα πρόγραμμα προστασίας που έχει συντάξει ο ΟΑΣΠ, έναντι φυσικών καταστροφών, το οποίο πρότεινε στα ξενοδοχεία της Ελλάδας και αποκάλυψε πως μόλις τρία δέχτηκαν να το εντάξουν στις μονάδες τους.

Ελλάδα
13

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμαλιάδα: Αποστάσεις από την Ειρήνη Μουρτζούκου κρατά η δικηγόρος της- Σκέφτεται να παραιτηθεί

Ελλάδα / Αμαλιάδα: Αποστάσεις από την Ειρήνη Μουρτζούκου κρατά η δικηγόρος της- Σκέφτεται να παραιτηθεί

Η ποινικολόγος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την Ειρήνη Μουρτζούκου ως «προβληματική προσωπικότητα», σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει και για ορισμένα άτομα που έχουν μιλήσει δημόσια για την υπόθεση
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
“Φταίμε όλοι, από τον πρώτο πολίτη της χώρας, μέχρι τον τελευταίο, με την ευθύνη να επιμερίζεται”Οχι φιλε μου ,ΔΕΝ φταίμε όλοι...Δεν είχαμε όλοι την δυνατότητα αλλαγής του σχεδίου δόμησης ουτε κάναμε όλοι show παιζοντας τους ανήξερους μπροστά στα κανάλια.
Δεν εννοεί επί του συγκεκριμένου γεγονότος. Ο άνθρωπος αναφέρεται στη γενική ιδιοσυγκρασία μας και συμπεριφορά μας.Και για αν λέμε αλήθειες, στις συγκεκριμένες περιοχές, αρκετά χρόνια πίσω, όλα τα κτίσματα, αυθαίρετα δημιουργήθηκαν, από παραγκούλες τσιμεντόλιθων με ελενίτ και τσίγκο και αργότερα, σταδιακά, με γνωριμίες, λαδώματα και προεκλογικά πελατάκια, νομιμοποιήθηκαν, επεκτάθηκαν και τσιμεντώθηκαν με θεμέλια και ορόφους.Γνωστός μου έχει σπίτι στην περιοχή που για πολλά χρόνια ήταν αυθαίρετο (κυριολεκτικά παράγκα όταν το είχε δημιουργήσει ο παππούς του) και μετά από κάποιο σημείο με... κολπάκια πήρε άδεια, νομιμοποιήθηκε και κτίστηκε κανονικά. Το παράδοξο είναι πως δύο οικήματα, ακριβώς δίπλα στο δικό του, είναι αυθαίρετα ακόμη και σήμερα... Εντός της περίφραξης του θεωρείται αστικός ιστός και εκτός αυτής, δασική έκταση με τα δύο διπλανά σπίτια καταπατητές!...Άρα, ναι μεν ο παππούς του δεν είχε ο ίδιος τη δυνατότητα να αλλαγής του σχεδίου δόμησης, όμως πλήρωσε («λάδωσε») κανονικά, παρότι ήξερε ότι ήταν παράνομο, ώστε να πραγματοποιηθεί αλλαγή σχεδίου δόμησης του αρχικώς αυθαίρετου οικοπέδου του.Υ.Γ.: Η παροιμία λέει, «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι», αυτό δεν σημαίνει πως το υπόλοιπο δεν βρωμάει, ούτε πως αν κόψεις το κεφάλι μπορείς και να το φας...!
Από τους λίγους καθηγητές που τα λέει σωστά: "Είμαστε ένας λαός σε παρακμή, που η κρίση μας έκανε ακόμα χειρότερους Πηγή: www.lifo.gr".Και αν δεν είχαμε όλοι τη δυνατότητα αλλαγής του σχεδίου δόμησης, όσοι πήγαμε εκεί γνωρίζαμε ότι οικοδομούμε μέσα στο δάσος, ότι το πεύκο αναφλέγεται αμέσως και ότι δεν έχει δρόμους διαφυγής προς τη θάλασσα. Δεν σχολιάζω εκείνον που παραβίασε οδηγίες τροχονόμων (τραγικό), γιατί και ο σχεδιασμός της τροχαίας κατέρρευσε: διακοπή κυκλοφορίας σε οδικό άξονα σημαίνει υποχρεωτική μεταβολή και από εκεί που ήρθες, όχι ακολουθείς τον παράδρομο (αν είχε συμβεί αυτό θα είχαν γλυτώσει 20-30 που εγκλωβίστηκαν στο Κόκκινο Λιμανάκι, όπου ο δρόμος είναι τόσο στενός που χωράει δύο αυτοκινητα σχεδόν σε επαφή).
@ Κανιβαλισμένο_Κουφάρι_Άτυχου_Νεκρού_ΖώουΈγραψα ένα μικρό, υπαρκτό παράδειγμα που σχετίζεται άμεσα με το τραγικό γεγονός στο Μάτι. Ένα αρνητικό παράδειγμα από τα τόσα, παρόμοια, σε διάφορους τομείς της κοινωνίας μας. Και δυστυχώς αποτελούν τον κανόνα.Για όλα αυτά φτάσαμε εδώ που φτάσαμε ως κοινωνία, ως χώρα.
Στις δίκες που θα ακολουθήσουν για την πολύνεκρη τραγωδία, εκτός από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και όλα αυτά τα σιχάματα που έκαναν χυδαία προπαγάνδα εναντίον των νεκρών. Να είστε βέβαιοι για αυτό.
Υποθέτω πως εννοείς και όλους αυτούς που πράττουν προεκλογική σπέκουλα (έμμεση ή άμεση), επάνω στην τραγωδία αυτή, καθώς οι ίδιοι -όπως ισχυρίζονται- θα τα έκαναν όλα σωστά... (κάτι που αντιλαμβανόμαστε πως δεν ισχύει). Θα πάρω το θάρρος να πω, για την αξιωματική αντιπολίτευση, να μη κουνάει το δάχτυλο πως θα τα έπραττε όλα σωστά, εκφέροντας λόγο εκ του ασφαλούς (ούτε φυσικά θα παραιτούνταν κανείς τους...), από τη στιγμή που αποδείχτηκε πως δεν ήταν ικανοί να στήσουν σωστά ούτε ένα εσωτερικό, ηλεκτρονικό σύστημα εκλογής του προέδρου τους με ό,τι τραγελαφικό επακολούθησε. (Κατά τ' άλλα οι ίδιοι θέλουν να διαχειριστούν και τον κρατικό μηχανισμό...).Σχετικά με αυτό το γεγονός, ενδιαφέρον παρουσίασε η δήλωση του κ. Νίκου Αλιβιζάτου, στη συνέντευξη του στη Lifo.gr (https://www.lifo.gr/articles/sunenteukseis_articles/228611/nikos-alivizatos-o-syriza-primodotei-to-politiko-egklima-sto-prosopo-toy-koyfontina), που υποστήριξε πως αν το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας δεν παρουσίαζε βλάβη, πρόεδρος ΔΕΝ θα εκλεγόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης!... Όσο αφορά το άρθρο, η συγκεκριμένη δήλωση του καθηγητή κ. Ευθύμη Λέκκα τα λέει όλα με το ρεαλιστικό, διαχρονικό συμπέρασμα πως όλοι έχουμε τις ευθύνες μας. Πολύ σωστά τονίζει πως οι ευθύνες επιμερίζονται, από τον πρώτο έως τον τελευταίο πολίτη. Δεν έχουμε, ούτε ποτέ είχαμε παιδεία. Είμαστε σε παρακμή και η κρίση μας έκανε χειρότερους. Αυτή είναι η αλήθεια. Δυστυχώς. (Στις επερχόμενες εκλογές βάζουν υποψηφιότητα άτομα που είχαν εμπλακεί και καταδικαστεί για διάφορα σκάνδαλα και θα τους ψηφίσουμε ξανά!...)Ιστορικά, κοινωνιολογικά και ανθρωπιστικά, αποδεδειγμένα είμαστε ένα κράτος με βαθειά συμπλέγματα, που από αρχής της δημιουργίας του (για λόγους που δεν αποτελούν, από ένα χρονικό σημείο και μετά, καμία δικαιολογία), αντιμετωπίζει τους πολίτες του ως ξενιστές, όχι κομμάτι του - και αντίστροφα.Skeletor, πολύ φοβάμαι πως δεν πρόκειται να γίνει κανένα δικαστήριο για το συγκεκριμένο γεγονός. Εντύπωση μου προκαλεί και αναρωτιέμαι -δεν ξέρω- αν νομικά ευσταθεί, άνθρωποι που εισαγγελικά/νομικά διώκονται για τον θεσμικό τους ρόλο/θέση και τις αμελείς ή όχι, πράξεις τους για τη διαχείριση του συγκεκριμένου γεγονότος (αλλά και των πλημμυρών στη Δυτική Αττική [Μάντρα]), επιτρέπεται να είναι αυτή τη στιγμή υποψήφιοι μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση για το αν ευθύνονται, σε ποιο βαθμό ή όχι.
@skeletor 4.5.2019 | 20:18Την θες την απάντησή σου λοιπόν... (παρότι σου απευθύνθηκα σοβαρά):-Μάλιστα κύριε εισαγγελέα... (που σου έγραψε ο/η leonlm)Υ.Γ.: Δεν κατάλαβες τίποτα από όσα είπε ο κ. Λέκκας (και ούτε θέλεις να καταλάβεις...).