Λευκάδιος Χερν

Facebook Twitter
0

Η Βαρβάρα Δούκα είναι σκηνοθέτις. Βρέθηκε στο Τόκιο ως υπότροφος  στο International Creator Residency Program του TWS (Tokyo Wonder Site – Institute of Contemporary Arts and Cultural Exchange) για το project «Lamda», ένα σχέδιο βασισμένο στη νουβέλα του Chet Williamson «Noichi the blind», εμπνευσμένου από την περιπετειώδη  ζωή του Λευκάδιου Χερν, γνωστού στην Ιαπωνία ως Koizumi Yakumo.

Το πρώτο μέρος του σχεδίου, ένας τελετουργικός περίπατος, θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαΐου, στον Εθνικό Κήπο της Αθήνας, κάτω από τη διοργάνωση του Δικτύου «Κήποι της Αθήνας» και με την υποστήριξη του Αθηναϊκού Καλλιτεχνικού Δικτύου σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμός πολιτισμού, αθλητισμού και νεολαίας του Δήμου Αθηναίων), τον Εμπορικό σύλλογο, την Τεχνόπολη και την Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων. Την εκδήλωση στηρίζει η Ιαπωνική Πρεσβεία στην Ελλάδα και η Ελληνική Πρεσβεία στο Τόκιο.

Το σχέδιο υλοποιούν ακόμα η Τζωρτζίνα Κακουδάκη (δραματουργία) και ο Μάκης Φάρος (visual art και μουσική).

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ζαχαρίας Ρόχας, Μπέττυ Μανταδάκη, Yukiko Κροντηρά, Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, Μιχάλης Χρήστου. Φιλική Συμμετοχή: Σταύρος Ζώτος

Το καλλιτεχνικό σχέδιο LAMDA είναι μια intermedia, πολυεπίπεδη παράσταση, με στόχο να συνδέσει με πολλούς καινοτόμους τρόπους τέχνης, δύο πολιτισμούς, τον ιαπωνικό και τον ελληνικό, συμβολοποιώντας  τις ομοιότητες μεταξύ του ιδεογράμματος «hito» στο Kanji, ένα από τα ιαπωνικά αλφάβητα, και του «λ», το γράμμα L, στην Ελληνική και Αρχαία Ελληνική αλφάβητο. «Hito» για την ανθρώπινη ύπαρξη και «L» για τον Λευκάδιο Χερν, τον  Ιρλανδό (ελληνικής καταγωγής) συγγραφέα του 18ου αιώνα, ο οποίος μετανάστευσε στην Ιαπωνία μεταξύ 1889 - 1903 και έκανε γνωστούς σε όλον τον κόσμο τους θρύλους και τις παραδόσεις της με τόση μεγάλη επιτυχία, ώστε σήμερα να θεωρείται  ένας από τους εθνικούς ποιητές της χώρας, γνωστός με το ιαπωνικό του όνομα, Yakumo Koizumi.

Ο Αμερικανός συγγραφέας Chet Williamson, εμπνευσμένος  από τις ιστορίες του Χερν και την περιπετειώδη του ζωή, έγραψε τη νουβέλα «Noichi ο Τυφλός», την ιστορία ενός ξυλοκόπου του οποίου η αντιπαράθεση με έναν βουνίσιο δαίμονα,  βυθίζει τη ζωή του σε εφιάλτη , παρουσιάζοντας το αιώνιο ταξίδι της αγάπης και της πλάνης ως ένα παράξενο οικολογικό και οντολογικό παραμύθι, για την τύφλωση της ανθρωπότητας.

Το καλλιτεχνικό αυτό έργο έχει ως αφηγηματικό ιστό  αυτή την ιστορία, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη την αφήγηση της ίδιας της ιστορίας της ζωής του Λευκάδιου Χερν, η οποία αποτέλεσε μία Οδύσσεια, από την Ελλάδα, την Ιρλανδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις Δυτικές Ινδίες,  ως τη μακρινή Ιαπωνία. Αυτός  ο μυστηριώδης συγγραφέας, που επηρεασμένος από την Ελλάδα, μία πατρίδα που στην ουσία δε γνώρισε ποτέ, την σύστησε σε όλον τον κόσμο μέσα από το μνημειώδες έργο του για την Ελληνική Μυθολογία.

Το ίδιο έκανε και για τους  παραδοσιακούς  θρύλους και παραμύθια της μακρινής  Ιαπωνίας, βρίσκοντας σε αυτήν πολλά κοινά, με τη χαμένη πατρίδα της μητέρας του, και την έλλειψη στοργής από την απουσία της, την οποία εν πολλοίς, την αναζήτησε ουτοπικά στην 'παληά'  Ιαπωνία, που χανόταν κάτω από την επέλαση του εκσυγχρονισμού.

Επιλέξαμε τον Εθνικό Κήπο της Αθήνας, για το πρώτο κομμάτι του σχεδίου μας, που αφορά μία δραματοποιημένη αφήγηση , με μορφή τελετουργικού περιπάτου, σε επιλεγμένα σημεία του Κήπου και με τη συμμετοχή κοινού.

Για διαδρομή επιλέξαμε  κομμάτι του Κήπου προς το Προεδρικό Μέγαρο ξεκινώντας από το Καφενείο, και ολοκληρώνοντας στο Ισπανικό Περίπτερο, περνώντας από επιλεγμένα σημεία της 'δυτικής' πλευράς, διαμορφωμένης με περισσότερο 'ρομαντικό' σχεδιασμό, που

ταιριάζει  στην εποχή του συγγραφέα, και  τη 'σκοτεινή' ιδιοσυγκρασία της  νουβέλλας του Chet  Williamson.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλπάζουν» οι λοιμώξεις του αναπνευστικού - Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

Ελλάδα / Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος η οποία ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις αρχές του Μαρτίου όπου φαίνεται ότι ενδημικά υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων», τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
LIFO NEWSROOM