Μαγιορκίνης για AstraZeneca: Το όφελος από τον εμβολιασμό ήταν κατά χιλιάδες φορές υψηλότερο

Μαγιορκίνης για AstraZeneca: Το όφελος από τον εμβολιασμό ήταν κατά χιλιάδες φορές υψηλότερο Facebook Twitter
0

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης καταφέρεται εναντίον της αντιεμβολιαστικής προπαγάνδας που επανέρχεται στο προσκήνιο, στον απόηχο της απόφασης της AstraZeneca να αποσύρει το εμβόλιό της για τον κορωνοϊό, λίγες ημέρες αφότου ο φαρμακευτικός κολοσσός παραδέχθηκε ότι μπορεί να προκαλέσει σπάνιες παρενέργειες.

«Σχετικά με τις εξαιρετικά σπάνιες παρενέργειες των εμβολίων της COVID-19, με λύπη παρατηρώ ότι η αντιεμβολιαστική προπαγάνδα εξακολουθεί και επιβιώνει αρκετό χρόνο μετά από την λήξη της πανδημίας ως επείγουσα κατάσταση Δημόσιας Υγείας. Η παρενέργεια των θρομβώσεων ήταν εξαιρετικά σπάνια και είχε σχολιασθεί εκτεταμένα την εποχή των εμβολιασμών από όλους τους επιστήμονες και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών» επισημαίνει σε ανάρτησή του ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης

«Το όφελος από τον εμβολιασμό ήταν χιλιάδες φορές υψηλότερο από τον εξαιρετικά χαμηλό κίνδυνο (λιγότερο από 1 ανά 100.000). Σταδιακά ο εμβολιασμός του AZ περιορίστηκε στις μεγάλες ηλικίες γιατί τα υπόλοιπα εμβόλια είχαν πιο ασφαλές προφίλ για τους νέους, ενώ το όφελος του AZ στις μεγάλες ηλικίες παρέμενε χιλιάδες φορές καλύτερο από τον όποιο κίνδυνο» τονίζει ο καθηγητής Επιδημιολογίας.

«Κάποιοι αρέσκονται στο να ανακαλύπτουν το κάρβουνο για να επανέρχονται στην επιφάνεια, ότι και καλά πρώτη φορά ακούγεται και δεν είχε συζητηθεί και άλλα αποκυήματα φαντασίας» σχολιάζει δηκτικά ο Γκίκας Μαγιορκίνης. 

Η AstraZeneca άλλαξε την ονομασία του εμβολίου της για τον κορωνοϊό σε Vaxzevria το 2021, ενώ εγκρίθηκε για χρήση σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, χορηγούμενο ως δύο δόσεις με διαφορά περίπου τριών μηνών. Χρησιμοποιήθηκε επίσης από ορισμένες χώρες ως αναμνηστική δόση εμβολίου για την Covid-19.

Το Vaxzevria αποτελείται από έναν άλλο ιό της οικογένειας των αδενοϊών που έχει τροποποιηθεί ώστε να περιέχει το γονίδιο για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης από τον SARS-CoV-2, τον ιό της Covid-19. Αν και το εμβόλιο κρίθηκε συνολικά ασφαλές και αποτελεσματικό, εμπεριείχε τον κίνδυνο μιας σπάνιας αλλά σοβαρής παρενέργειας, γνωστής ως θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας (TTS). Το σπάνιο σύνδρομο εμφανίστηκε σε περίπου δύο έως τρία άτομα ανά 100.000 που εμβολιάστηκαν με το Vaxzevria, σύμφωνα με τον Guardian.

Σημειώνεται ότι χθες, Τρίτη 7 Μαΐου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε ανακοίνωση ότι το εμβόλιο δεν επιτρέπεται πλέον για χρήση.

Η βρετανο-σουηδική φαρμακευτική AstraZeneca αιτιολόγησε τη σημερινή απόφασή της για απόσυρση του Vaxzevria για «έμπορικούς λόγους», κάνοντας λόγο για «πλεόνασμα διαθέσιμων εμβολίων», αλλά η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για αγωγές κατά της εταιρείας, ύψους πολλών εκατ. ευρώ. Η Κομισιόν ανέφερε σε δήλωσή της ότι δεν είναι ασυνήθιστο για τις εταιρείες να ζητούν την απόσυρση της άδειας κυκλοφορίας για φάρμακα ή εμβόλια για εμπορικούς λόγους. 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ