Μαγιορκίνης για την έξαρση κορωνοϊού: Θα ανέβει ακόμα ένα 20%

Μαγιορκίνης για την έξαρση κορωνοϊού: Θα ανέβει ακόμη ένα 20% Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Για το μεγάλο κύμα έξαρσης που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες με κρούσματα ιώσεων αλλά και κορωνοϊού, μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως επεσήμανε ο κ. Μαγιορκίνης σε δηλώσεις του σε εκπομπή του Mega, διανύουμε μία περίοδο έξαρσης αναπνευστικών λοιμώξεων, η οποία ξεκίνησε τον Νοέμβριο. Παράλληλα, εν όψει του ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, έδωσε συμβουλές για το πως να προστατευτούμε από ιώσεις και κορωνοϊό, ενώ απάντησε και για το ενδεχόμενο επιβολής οριζόντιων μέτρων για τις λοιμώξεις.

«Πιθανώς να μην έχουμε φτάσει ακόμα στο αποκορύφωμα. Τα νούμερα λένε πάνω από 1.500 ασθενείς με covid στα νοσοκομεία, έχουμε φτάσει περίπου τους 90 διασωληνωμένους. Είναι μία κατάσταση η οποία είναι αρκετά χαμηλότερη από τους πανδημικούς καιρούς, αλλά είναι μια πίεση που δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι αμελητέα. Δεν είναι κύμα αυτή τη στιγμή, είναι μία έκθεση που συνεχίζει και ανεβαίνει. Υπολογίζουμε ότι θα ανέβει ακόμα ένα 20% όχι παραπάνω, δεν θεωρούμε ότι θα δημιουργηθεί μία πίεση που να χρειαστεί οριζόντια μέτρα», ανέφερε αρχικά ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ενώ τόνισε πως είμαστε αρκετά μακριά από την επιβολή μέτρων για τις λοιμώξεις.

«Όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα είμαστε ακόμα μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Έχουμε πει συστάσεις για τον ευάλωτο πληθυσμό και θα πρέπει να τονίσουμε ξανά και ξανά ότι ο ευάλωτος πληθυσμός, εάν δεν έχει κάνει την επικαιροποιημένη δόση, την φετινή πρέπει οπωσδήποτε να πάει να την κάνει», τόνισε.

Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξουμε- «Δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός»

Μιλώντας παράλληλα για τα συμπτώματα που πρέπει ως προσκεκλημένοι σε τυχόν τραπέζια για την Πρωτοχρονιά να λάβουμε υπόψη, ο κ. Μαγιορκίνης επισημαίνει πως αν έχουμε καλύτερα να μην παρευρεθούμε σε αυτά.

«Συμπτώματα σημαίνει συνάχι, μπούκωμα, πονόλαιμος, πυρετός. Δεν είναι μόνο ο Covid, υπάρχει ο RSV, η γρίπη. Αν είμαστε ευάλωτοι να φοράμε μάσκα οπουδήποτε μετακινούμαστε, γιατί αυτή την περίοδο η κατάσταση έχει φουντώσει πολύ. Επίσης οι ευάλωτοι να κάνουν τεστ με τα πρώτα συμπτώματα κι αν βγει θετικό, αμέσως να μιλήσουν με τον γιατρό τους να τους εξετάσει, μήπως μπορέσουν και πάρουν την αντιική θεραπεία. Ευάλωτος σημαίνει άνω των 65 ετών με υποκείμενο νόσημα, οι μικρότερες ηλικίες, οι καρκινοπαθείς, ανοσοκατεσταλμένοι, νεφροπαθείς, διαβητικοί, είναι μία μεγάλη λίστα», προσθέτει ενώ συμπληρώνει πως αν κάποιος «έχει συμπτώματα Covid-19 και είναι αρνητικός, λογικά εκείνη τη στιγμή δεν μεταδίδει.

»Για αυτό είπα ότι δεν επαρκεί το self test. Αυτή την στιγμή έχουμε και γρίπη και RSV και κορωνοϊό και άλλους ιούς. Από τον Νοέμβριο και μετά πάντα έχουμε αναπνευστικές λοιμώξεις γιατί οι θερμοκρασίες δεν είναι για να καθόμαστε έξω, οπότε μαζευόμαστε σε κλειστούς χώρους με συνέπεια τον συνωστισμό. Όποιος δεν έχει εμβολιαστεί, προλαβαίνει να πάει. Εάν έχει νοσήσει θα πρέπει να περιμένει 3 μήνες όχι γιατί θα πάθει κάτι, αλλά γιατί έχει μία ανοσία», κατέληξε.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

Ελλάδα / Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

«Ευχόμαστε να είναι ο κύριος σεισμός, διότι έχει επίκεντρο στην λίμνη Τριχωνίδα κάτω από το Θέρμο, που είχε προκαλέσει τις μεγάλες ζημιές η σεισμική δόνηση τον Απρίλιο του 2007» τόνισε
LIFO NEWSROOM
Eurostat: Πρωτιά για Ελλάδα και Ιταλία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών το 2023

Ελλάδα / Eurostat: Πρωτιά για Ελλάδα και Ιταλία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών το 2023

Η Μεσίνα στην Ιταλία ήταν το πιο πολυσύχναστο επιβατικό λιμάνι της Ε.Ε., με 11,3 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ ακολουθούν το Ρέτζιο ντι Καλάμπρια στην Ιταλία με 11,1 εκατομμύρια επιβάτες και ο Πειραιάς με 9,6 εκατομμύρια
LIFO NEWSROOM
Θεσσαλονίκη: Φιλόλογος έμαθε σε μαθητές το τραγούδι «Ω έλατο» στη νοηματική

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Φιλόλογος έμαθε σε μαθητές το τραγούδι «Ω έλατο» στη νοηματική

«Μέσα από αυτή τη δράση, αναδείξαμε την ομορφιά και τη δύναμη της νοηματικής γλώσσας, δίνοντας στα παιδιά ένα ακόμη εργαλείο έκφρασης και επικοινωνίας», σημειώνει ο εκπαιδευτικός
LIFO NEWSROOM