Ανοίγει ο δρόμος για να αποζημιωθούν οι συγγενείς των θυμάτων της Marfin, έπειτα από απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Η Ολομέλεια του ΝΣΚ, ομόφωνα, αποφάσισε την παραίτηση του ελληνικού δημοσίου από τις αναιρέσεις τις οποίες είχε ασκήσει κατά των αποφάσεων που επιδίκαζαν αποζημιώσεις 2,2 εκατ. ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων της Marfin. Είχε προηγηθεί παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός στις 8 Μαΐου- τρεις ημέρες μετά τη συμπλήρωση 10 ετών από την τραγωδία στη Marfin- είχε ανακοινώσει ότι το δημόσιο θα παραιτηθεί από τις αναιρέσεις.
Στις 5 Μαΐου 2010, στο κτίριο της Marfin στο κέντρο της Αθήνας, έχασαν τη ζωή τους η 32χρονη Αγγελική Παπαθανασοπούλου, ο 36χρονος Επαμεινώνδας Τσάκαλης και η 35χρονη Παρασκευή Ζούλια, που ήταν έγκυος. Στο σημείο αυτό, τοποθετήθηκε μνημείο για τα θύματα και τα αποκαλυπτήρια έγιναν από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Το επόμενο βήμα
Η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με 68 ψήφους- ομόφωνα- τάχθηκε υπέρ της παραίτησης του Δημοσίου από την αναίρεση που είχε ασκήσει κατά τεσσάρων αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που είχαν επιδικάσει αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων της Marfin.
Την ερχόμενη εβδομάδα το ΝΣΚ αναμένεται να προσέλθει στο Α' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να καταθέσει τις παραιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου από τις αναιρέσεις. Ο πρόεδρος του ΝΣΚ, Ιωάννης-Κωνσταντίνος Χαλκιάς, υπογράμμισε ότι η απόφαση που ελήφθη αποτελεί ένδειξη ηθικής δικαίωσης των αθώων θυμάτων.
Το χρονικό
Στις 5 Μαϊου 2010, όταν ξέσπασαν επεισόδια κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, κουκουλοφόροι έρικαν μολότοφ στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» και στο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin επί της οδού Σταδίου. Οι εργαζόμενοι της Marfin εγκλωβίστηκαν, το κτίριο τυλίχθηκε στις φλόγες και οι καπνοί ανάγκασαν τους ανθρώπους να βγουν στα μικρά μπαλκόνια του κτιρίου. Όταν η πυροσβεστική έσβησε τη φωτιά, τρεις άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί από ασφυξία.
Η δικαστική διαδικασία κινήθηκε δύο ημέρες πριν από την πρώτη επέτειο του εμπρησμού της Marfin, όταν έφτασε στα χέρια της αστυνομίας μία ανώνυμη επιστολή που κατονόμαζε τρεις ανθρώπους για τα επίμαχα γεγονότα και κατέγραφε τα πλήρη στοιχεία τους. Τελικά, δύο εκ των τριών που παραπέμφθηκαν σε δίκη αθωώθηκαν, ομόφωνα, τον Οκτώβριο του 2016.
Οι μόνες καταδικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν ήταν για έλλειψη μέσων πυρασφάλειας στο κατάστημα της τράπεζας, όταν καταδικάστηκαν ο διευθύνων σύμβουλος της Marfin, ο υπεύθυνος ασφαλείας του κτιρίου και η διευθύντρια του καταστήματος για φόνο εξ αμελείας τριών υπαλλήλων, σωματικές βλάβες άλλων 21 υπαλλήλων και για παραλείψεις στα μέτρα πυρασφάλειας και στην εκπαίδευση του προσωπικού. Καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης οι πρώτοι δύο σε 22 χρόνια και η διευθύντρια του καταστήματος σε πέντε χρόνια και έναν μήνα.
Όμως, οι συγγενείς των θυμάτων κινήθηκαν νομικά κατά της Marfin μέσω των Διοικητικών Δικαστηρίων της Αθήνας και τους επιδικάστηκαν αποζημιώσεις.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ