Μάτι: Ποινή φυλάκισης 30 μηνών με αναστολή στον Ματθαιόπουλο

Μάτι: Ποινή φυλάκισης 30 μηνών με αναστολή στον Ματθαιόπουλο Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Eurokinissi
0

Σε 30 μήνες φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκε ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Βασίλης Ματθαιόπουλος για απειλές, πιέσεις στο δικαστικό πραγματογνώμονα της υπόθεσης για την τραγωδία στο Μάτι, Δήμητρη Λιότσιο και προσπάθεια «κουκουλώματος» ευθυνών αξιωματικών της Πυροσβεστικής.

Από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών κρίθηκε ένοχος για απόπειρα παράνομης βίας και παράβαση καθήκοντος. Παράλληλα του επιδικάστηκαν δικαστικά έξοδα 1.000 ευρω.

Ο κατηγορούμενος δεν ήταν παρών στη δίκη αλλά εκπροσωπήθηκε και μέσω του συνηγόρου του δήλωσε ότι αποδέχεται την κατηγορία της απόπειρας παράνομης βίας. Ξέσπασαν εναντίον του συγγενείς θυμάτων.

Για μπούλινγκ και απειλές έκανε λόγο στην κατάθεσή του ο μηνυτής Δημήτρης Λιότσιος, διορισμένος δικαστικός πραγματογνώμονας της υπόθεσης του Ματιού από τις εισαγγελικές αρχές.

«Δεν ήρθε όμως να μας τα πει! Μας κατέστρεψε και μας έκαψε όλους. Πού να έρθει, δεν έχει τα κότσια! Φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από αυτόν. Κοιτάξτε το παιδί μου που κάηκε. Δεν αποδέχθηκε τίποτα. Δε θέλω να λέει ψέματα, τα νομικά επιχειρήματα να μας πει ο ίδιος και όχι άλλος. Έχασα το παιδί μου 35 ετών» φώναξε στο δικαστήριο ηλικιωμένη γυναίκας που στη φονική πυρκαγιά θρήνησε κόρη και εγγονάκι – βρέφος.

Δίκη για το Μάτι: Ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία για όλους τους κατηγορούμενους

Στις 8 Μαΐου η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας  προχώρησε σε άσκηση έφεσης με εντολή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη αλλά και της προϊσταμένης της Εισαγγελίας; Εφετών της Αθήνας Καλλιόπης Βαρδάκη. Η έφεση ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Σπύρο Παππά. Το μεγάλη στοίχημα για τη Δικαιοσύνη η καθαρογραφή της απόφασης προκειμένου η δίκη σε δεύτερο βαθμό να ξεκινήσει μέσα στο 2024, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος της παραγραφής. 

Η απόφαση που ανακοινώθηκε το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας, για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, από την οποία σκοτώθηκαν 104 άτομα και τραυματίστηκαν άλλοι 60, διαφοροποιήθηκε από εκείνην του εισαγγελέα, κηρύσσοντας ενόχους μόνο έξι από τους 21 κατηγορουμένους και αθωώνοντας ομόφωνα τους άλλους 15, πράγμα που προκάλεσε την οργή των συγγενών των θυμάτων, που ξέσπασαν σε φωνές και κλάματα στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Με την απόφαση του το δικαστήριο κήρυξε για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι:

  1. Τον Σωτήρη Τερζούδη, τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής, ένοχο για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια για 102 θανάτους και σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων. Η ενοχή αφορά την εκτροπή του ελικοπτέρου που πήγαινε στο Μάτι προς τα διυλιστήρια Κορίνθου
  2. Τον Βασίλη Ματθαιόπουλο, τότε υπαρχηγό της Πυροσβεστικής ένοχο για ανθρωποκτονία από αμέλεια για τον πνιγμό 9 ανθρώπων στη θάλασσα, καθώς δεν κινητοποίησε τα πλοιάρια της πυροσβεστικής ούτε τις λέμβους της ΕΜΑΚ
  3. Τον Ιωάννη Φωστιέρη, τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ, ένοχο για ανθρωποκτονία από αμέλεια 102 ανθρώπων και σωματικές βλάβες άλλων 32 ανθρώπων. Η ενοχή αφορά την εκτροπή του ελικοπτέρου και τη μη ορθή επιχειρησιακή διαχείριση των δυνάμεων της πυροσβεστικής
  4. Τον Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, τότε διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών, ένοχο για ανθρωποκτονία από αμέλεια 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων και ομοίως
  5. Τον Χαράλαμπο Χιώνη, τότε διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής, επίσης ένοχο για τις παραπάνω κατηγορίες, λόγω του ότι παρέλειψαν να προχωρήσουν σε οργανωμένη απομάκρυνση κατοίκων, για την απουσία ενημέρωσης για την εξέλιξη της φωτιάς και τη μη ορθή διαχείριση συντονισμού των δυνάμεων.
  6. Τέλος το δικαστήριο κήρυξε ένοχο και τον κάτοικο Νταού Πεντέλης Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά, για εμπρησμό από αμέλεια.
  7. Με ομόφωνη απόφαση, αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος Στεργίου-Καψάλης.

Παρά την εισαγγελική πρόταση, αθώοι ομόφωνα κρίθηκαν οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχος δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνης Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

Ο καθένας από τους έξι καταδικασθέντες μετά την εξαγορά των ποινών τους που αποφάσισε το δικαστήριο καλείται να πληρώσει περίπου 40.000 ευρώ με συγγενείς να φωνάζουν «να τους κάνουμε και έρανο να τους βάλουμε και δοσεις». «Άμα καιγόταν ένα δημόσιο πρόσωπο θα ήταν κακούργημα. Αλλά εμείς είμαστε για έσας ένα πλημμέλημα. Εμείς έχουμε μόνο τάφους» φώναξε άλλος συγγενής θύματος μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM