ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΠΡΟΒΑΤΑ
Η μοναδική λέσχη στην Ελλάδα για τους φίλους του φανταστικού δεν είναι απλώς μια παρέα από weirdos που λατρεύει την επιστημονική φαντασία και ό,τι έχει σχέση με το ανύπαρκτο. Μέσα από την ΑΛΕΦ έχουν προκύψει δυνατές φιλίες, έρωτες και γάμοι και μετά από 17 χρόνια ζωής επαληθεύει το κλισέ ότι «ιστορία γράφουν οι παρέες».
Η Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας πρόσφατα γιόρτασε τη δέκατη έκτη επέτειο της ύπαρξής της και είναι ένα βήμα πριν από το στάδιο της ενηλικίωσης. Παρ’ όλα αυτά, τα μέλη της διατηρούν τον ίδιο ενθουσιασμό όπως τότε που τη δημιούργησαν και μιλούν με λαχτάρα δωδεκάχρονου γι’ αυτά που έχουν ζήσει μαζί, για τους φίλους ζωής και τους «συνοδοιπόρους» που έχουν αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια. Η λέσχη ήταν ένας τρόπος να κοινωνικοποιηθούν, να μοιραστούν τις λατρείες και τις λόξες τους και να κάνουν γνωριμίες που άλλαξαν τη ζωή τους.
Ένα πολύ εντυπωσιακό στοιχείο είναι η ποικιλία των μελών και το πόσο διαφορετικοί τύποι ανθρώπων βρίσκονται στους κόλπους της ΑΛΕΦ. Οι ηλικίες εκτείνονται σε ένα φάσμα από 19 έως άνω των 60 ετών.
Ο Γιώργος Κατσαβός, ένα από τα παλιότερα μέλη της λέσχης, εξηγεί πώς ξεκίνησαν όλα: «Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 υπήρχε μία ομάδα ανθρώπων που αντάλλασσε διαδικτυακά απόψεις για την επιστημονική φαντασία. Σήμερα θα το λέγαμε φόρουμ, τότε δεν υπήρχε καν ο όρος. Ήταν πολύ φρέσκο το Ίντερνετ, σε τελείως εμβρυακή κατάσταση. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν βρεθεί ποτέ από κοντά, αλλά είχαν πολλά κοινά. Έτσι, πήραν την απόφαση να συναντηθούν και να δουν ποιος είναι ποιος. Βρέθηκαν στις 14 Φεβρουαρίου, χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει το ιδιαίτερο της ημέρας. Όλα τα μαγαζιά ήταν γεμάτα, τελικά, όμως, βρήκαν ένα μικρό καφέ στη Μπενάκη και κάθισαν να τα πουν στον μοναδικό άδειο χώρο, στο πατάρι του. Η κουβέντα κράτησε μέχρι το πρωί που έκλεισε το μαγαζί. Τέτοιος ενθουσιασμός! Ακολούθησε μία δεύτερη συνάντηση, μετά από μια ομιλία που είχα κάνει για τους Έλληνες Χρήστες Ίντερνετ. Σαράντα άτομα πήγαμε ξανά στο ίδιο μαγαζί. Κάποια στιγμή, το βράδυ, ο ιδιοκτήτης έπρεπε να κλείσει το καφέ, αλλά εμείς, που δεν γνωριζόμασταν ουσιαστικά, είχαμε να πούμε πολλά ακόμα. Τελικά αναγκάστηκε να μας βγάλει έξω, αλλά εμείς καθίσαμε στο πεζοδρόμιο με τα ποτά μας, σαν ποδοσφαιρόφιλοι, μέχρι τις 3 το πρωί! Εκεί δόθηκε το έναυσμα και εκεί αποφασίσαμε ότι θέλουμε να οργανώσουμε μία λέσχη».
Η σύζυγός του και πρόεδρος της ΑΛΕΦ, Αντωνία Κατσαβού, συμπληρώνει: «Εγώ γράφτηκα στη λέσχη λόγω του συζύγου, έναν χρόνο μετά από εκείνον, το 1999. Μου άρεσε πάρα πολύ, πέρασα πολύ ωραία και περνάω ακόμα καλά και, φυσικά, δεν το μετανιώνω ούτε στιγμή». Μάλιστα, σαν μία άλλη, πιο sci -fi ταινία της Φίνος Φιλμ, η Τέχνη του Φανταστικού και η ΑΛΕΦ είναι οι λόγοι που σήμερα είναι ζευγάρι! «Στο πρώτο μας ραντεβού μού αποκάλυψε ότι είναι από άλλο πλανήτη, πως οι γονείς του είναι θετοί και οι πραγματικοί δεν προέρχονται από αυτό τον κόσμο και άλλα τέτοια. Σκέφτηκα “αυτός ο τύπος μάλλον έχει μυαλό, ο τρόπος προσέγγισής του είναι πρωτότυπος, αν μη τι άλλο δεν θα βαρεθώ εύκολα μαζί του!”». Ένα από τα παράπλευρα κέρδη των μελών της ΑΛΕΦ μπορεί να είναι οι γάμοι, αλλά κυρίως οι ισχυροί φιλικοί δεσμοί. Η Βάσω Χρήστου, που είχε τη τύχη να γνωρίσει στη λέσχη και πολλούς φίλους αλλά και τον σύζυγό της, Κώστα Γερογιάννη, μας αναφέρει: «Από μικρή ήμουν πολύ απομονωμένη. Αγαπούσα το φανταστικό ως είδος και θυμάμαι πως συνεχώς καθόμουν κι έγραφα ιστορίες. Δυστυχώς, δεν ήξερα ανθρώπους σαν εμένα και οι συγγενείς μου συνεχώς μου έλεγαν να γράψω και τίποτε άλλο. Κάποια στιγμή ένας φίλος μού είπε ότι υπάρχει μία ομάδα ατόμων που κάνουν πολύ ενδιαφέροντα και έξυπνα πράγματα. Η ΑΛΕΦ μόλις είχε ξεκινήσει και αποφάσισα πολύ δειλά και φοβισμένα να παρακολουθήσω μία ομιλία σχετικά με την εξέλιξη της επιστημονικής φαντασίας στον κινηματογράφο. Πώς, δηλαδή, αντιλαμβανόταν ο κόσμος τον εχθρό τη δεκαετία του ’40, του ’50 κ.ο.κ. Αυτό μου φάνηκε τόσο ωραίο! Είδα ένα πλήθος ανθρώπων και σκέφτηκα μέσα μου πως αυτοί μου κάνουνε. “Επιτέλους! Άνθρωποι που μπορώ να τους πω ότι μου αρέσει η επιστημονική φαντασία! Θα ξανάρθω!”. Και ξαναπήγα. Και συνεχίζω μέχρι σήμερα».
Ένα πολύ εντυπωσιακό στοιχείο είναι η ποικιλία των μελών και το πόσο διαφορετικοί τύποι ανθρώπων βρίσκονται στους κόλπους της ΑΛΕΦ. Οι ηλικίες εκτείνονται σε ένα φάσμα από 19 έως άνω των 60 ετών. Ο Ηφαιστίωνας Χριστόπουλος, ένα από τα νεαρότερα μέλη, εξηγεί: «Η αφορμή για να γίνω μέλος ήταν μία από τις πολλές δραστηριότητες της ΑΛΕΦ, το Λογοτεχνικό Εργαστήριο. Αυτό που λέω στα ιδρυτικά μέλη είναι “εσείς αποκλείεται να είστε στην ίδια ηλικία με τους γονείς μου, είστε σε άλλη ηλικία!”. Δεν υπάρχει ηλικιακό χάσμα ανάμεσά μας. Είναι πάρα πολύ ζωντανοί και δραστήριοι άνθρωποι, η διαφορά με άλλους συνομηλίκους τους είναι χαώδης! Οπότε, θα έλεγα πως η ΑΛΕΦ κάνει καλό και στην υγεία».
Η αλήθεια είναι πως την ευφορία τους και την αέναη δημιουργικότητά τους θα τη ζήλευαν πολλοί 20άρηδες. Όπως μας ενημερώνει ο Δημήτρης Βανέλλης, «κάθε χρόνο, από το 2006, διοργανώνουμε ένα φεστιβάλ κινηματογράφου με μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες. Ξεκίνησε ως τριήμερο και πλέον είναι εβδομαδιαίο, λόγω μεγάλης απήχησης. Επίσης, έχουμε το Λογοτεχνικό Εργαστήριο όπου τα μέλη μας παρουσιάζουν τα διηγήματά τους, πολλά από τα οποία έχουν εκδοθεί ή δημοσιευτεί σε μεγάλες εφημερίδες. Τέλος, έχουμε το περιοδικό μας, το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε το 2003 και εκδίδεται τρεις φορές τον χρόνο. Όλα τα χρήματα που διαθέσαμε για να δημιουργηθεί προέρχονται αποκλειστικά από συνδρομές μελών. Όλοι γράφουμε εθελοντικά, από αγάπη για το είδος, ενώ και τη διανομή την κάνουμε μόνοι μας».
Κάθε πράγμα που είναι ξεχωριστό και απαιτεί χρόνο, όπως μία λέσχη αφιερωμένη στην επιστημονική φαντασία, μπορεί να τελειοποιηθεί μόνο από ανθρώπους γουστάρουν πολύ αυτό που κάνουν και περνούν καλά όταν είναι μαζί. Και τα μέλη της ΑΛΕΦ, αν μη τι άλλο, φαίνεται να το διασκεδάζουν.
Η επόμενη εκδήλωσή τους είναι την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου στις 20:00 στην Καφετέρια ΦΑΕΙΝΟΝ (Καλλιδρομίου & Μαυρομιχάλη) με προβολές ταινιών και έναν φόρο τιμής στον δημοσιογράφο και μεταφραστή βιβλίων επιστημονικής φαντασίας Σπύρο Βρετό. Για περισσότερες εκδηλώσεις και το Λογοτεχνικό Εγαστήρι, τσέκαρε στο site τους.
σχόλια