Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Σαντορίνη, καθώς περισσότεροι από 12.000 κάτοικοι και εργαζόμενοι έχουν εγκαταλείψει το νησί, που δονείται από συνεχείς σεισμούς.
«Με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο δήμος Θήρας κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και την διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα στην παραπάνω περιοχή. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει για έναν μήνα δηλαδή έως την 1η Μαρτίου», αναφέρει η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας.
Οι δρόμοι στη Σαντορίνη είναι άδειοι, τα σχολεία παραμένουν κλειστά, ενώ οι αρχές έχουν τοποθετήσει σημάνσεις για την αποφυγή πρόσβασης σε επικίνδυνες περιοχές λόγω κινδύνου κατολισθήσεων.
Οι κάτοικοι, ανήσυχοι για ενδεχόμενες διαρρήξεις, πραγματοποιούν περιπολίες στις γειτονιές τους κατά τη διάρκεια της νύχτας. Παρά τις προειδοποιήσεις, κάποιοι τουρίστες αγνοούν τον κίνδυνο και επισκέπτονται περιοχές για φωτογραφίες.
Ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος τοποθέτησε έναν επιπλέον σεισμογράφο, με δύο ακόμα να αναμένεται να προστεθούν τις επόμενες ημέρες. Ο νέος σεισμογράφος λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, ενισχύοντας την καταγραφή της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Εν τω μεταξύ, οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις επηρεάστηκαν λόγω κακοκαιρίας, με περιορισμούς στις μετακινήσεις. Σήμερα, πλοίο θα αναχωρήσει από το νησί για τη μεταφορά όσων επιθυμούν να αποχωρήσουν.
Μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ευθύμιος Σώκος, ανέφερε ότι το ενδεχόμενο ισχυρού σεισμού δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά οι πιθανότητες παραμένουν μειωμένες. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν η σεισμική ακολουθία συνεχιστεί χωρίς την εκδήλωση κύριου σεισμού, ενδέχεται να πρόκειται για φαινόμενο διαδοχικών μικρότερων δονήσεων χωρίς σημαντικότερη εξέλιξη.