Με μηνιγγίτιδα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Καλαμάτας μαθητής λυκείου

Με μηνιγγίτιδα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Καλαμάτας μαθητής λυκείου Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Eurokinissi
0

Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας επιβεβαιώθηκε την Παρασκευή (8/3) στην Καλαμάτα, με έναν μαθητή λυκείου να μεταφέρεται εσπευσμένα στο νοσοκομείο. 

Η κατάσταση της υγείας του παιδιού δεν εμπνέει ανησυχία, ενώ αναμένεται να κινηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την απολύμανση του σχολείου και τον εντοπισμό των επαφών που είχε ο μαθητής τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με το messinialive.

Σημειώνεται πως πρόκειται για το τέταρτο κρούσμα που έχει γίνει γνωστό τις τελευταίες εβδομάδες, με τα προηγούμενα να έχουν εντοπιστεί στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Αύξηση των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας το 2023, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

Το έτος 2023 η επίπτωση της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου αυξήθηκε, φτάνοντας σε προπανδημικά επίπεδα και εντός του έτους 2024 έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ συνολικά 12 κρούσματα από όλη τη χώρα.

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ιδιαίτερα τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία των κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου. Οι πολίτες και κυρίως νεαρά άτομα που έχουν κλινικά συμπτώματα συμβατά με τη νόσο (πυρετό και εξάνθημα) πρέπει άμεσα να απευθύνονται σε ιατρό.

Οι ιατροί επί υποψίας μηνιγγίτιδας, πρέπει άμεσα να χορηγούν θεραπεία και να παραπέμπουν σε νοσοκομείο.

Τι είναι η μηνιγγίτιδα 

Η μηνιγγίτιδα είναι η φλεγμονή (πρήξιμο/οίδημα, ερεθισμός) των μεμβρανών που καλύπτουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό (μήνιγγες). 

Αυτή η φλεγμονή προκαλεί αλλαγές στο υγρό (εγκεφαλονωτιαίο υγρό) που περιβάλλει τα όργανα αυτά. Η μηνιγγίτιδα οφείλεται σε μικρόβια (συνηθέστερα βακτήρια και ιούς). 

Το πιο συχνό αίτιο είναι οι ιοί και σε αυτή την περίπτωση (ιογενής μηνιγγίτιδα) συχνά οι ασθενείς γίνονται καλά χωρίς κάποια θεραπεία. Αντίθετα, στην περίπτωση που η μηνιγγίτιδα οφείλεται σε βακτήριο (βακτηριακή μηνιγγίτιδα) είναι αρκετά σοβαρή και χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη ή και θάνατο. 

Ανάλογα με το μικρόβιο που τις προκαλεί, οι μηνιγγίτιδες έχουν και το αντίστοιχο όνομα: π.χ. μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα (αυτή που οφείλεται στο μηνιγγιτιδόκοκκο), πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα (αυτή που οφείλεται στον πνευμονιόκοκκο), κ.ο.κ. Άλλα αίτια της μηνιγγίτιδας είναι οι μύκητες (κρυπτόκοκκος, συνήθως σε ασθενείς με AIDS), ο χημικός ερεθισμός, οι αλλεργίες σε φάρμακα, οι τραυματισμοί, οι όγκοι/μεταστάσεις, κλπ. 

Ποια τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας 

Τα συμπτώματα σχεδόν όλων των μορφών περιλαμβάνουν τα παρακάτω: 

  • Πυρετό με ρίγος 
  • Αλλαγές του νοητικού επιπέδου 
  • Ναυτία και έμετο 
  • Φωτοφοβία (ευαισθησία στο φως) 
  • Δυνατό πονοκέφαλο 
  • Δυσκαμψία στον αυχένα (μηνιγγισμός) 

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να συνυπάρχουν είναι: 

  • Εκνευρισμός / ταραχή / σύγχυση 
  • Διόγκωση λεμφαδένων 
  • Αλλαγές του επιπέδου συνείδησης 
  • Κακή διατροφή και ευερεθιστότητα /νευρικότητα στα παιδιά 
  • Γρήγορη αναπνοή
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Λειτουργούσα μηχανικά, ήμουν χαμένη» – Η περιγραφή για τις τελευταίες στιγμές της Ίριδας

Ελλάδα / Ρούλα Πισπιρίγκου: «Λειτουργούσα μηχανικά, ήμουν χαμένη» – Η περιγραφή για τις τελευταίες στιγμές της Ίριδας

Στην απολογία της, η Πισπιρίγκου αναφέρθηκε και στη σχέση της με τον Μάνο Δασκαλάκη, δηλώνοντας ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι τα παιδιά της
LIFO NEWSROOM
Η ανάρτηση της κόρης της Σοφίας Βόσσου για τον Βασίλη Δημάκη: «Θα σ’ αγαπάω όσο αναπνέω»

Ελλάδα / Η ανάρτηση της κόρης της Σοφίας Βόσσου για τον Βασίλη Δημάκη: «Θα σ’ αγαπάω όσο αναπνέω»

Ο 47χρονος κρατούμενος, που είχε καταδικαστεί για ληστείες, παράνομη οπλοφορία και πλαστογραφία, βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από συγκρατούμενούς του, νωρίς το πρωί της Παρασκευής
LIFO NEWSROOM
Παπαζάχος για Σαντορίνη: «Γίνεται όλο και πιο απίθανο το σενάριο ενός ισχυρότερου σεισμού»

Ελλάδα / Παπαζάχος για Σαντορίνη: «Γίνεται όλο και πιο απίθανο το σενάριο ενός ισχυρότερου σεισμού»

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι οι κάτοικοι της Σαντορίνης θα πρέπει να δείξουν υπομονή, καθώς το φαινόμενο δεν αναμένεται να εκτονωθεί άμεσα. «Δεν θα βγούμε τόσο γρήγορα από αυτή την κατάσταση»
LIFO NEWSROOM
Ξεσπά η μητέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη - «10 χρόνια μετά δεν ξέρω τι έχουμε καταφέρει ως κοινωνία»

Ελλάδα / Ξεσπά η μητέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη - «10 χρόνια μετά δεν ξέρω τι έχουμε καταφέρει ως κοινωνία»

Στις 6 Φεβρουαρίου του 2015 ο Βαγγέλης Γιακουμάκης εξαφανίστηκε στα Ιωάννινα και 40 ημέρες μετά εντοπίστηκε νεκρός σχεδόν 800 μέτρα μακριά από τη Γαλακτοκομική Σχολή που φοιτούσε
LIFO NEWSROOM