Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ανακοίνωσε την έναρξη γαλλογερμανικής πρωτοβουλίας, για την υποδοχή στην ΕΕ ανήλικων μεταναστών από το ΚΥΤ της Μόριας, που καταστράφηκε από τις διαδοχικές φωτιές.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα εκδηλώθηκε ξανά φωτιά σε τμήμα του καταυλισμού που δεν είχε καταστραφεί από τις προηγούμενες πυρκαγιές. Η καταστροφή του καταυλισμού, τόσο στον χώρο του ΚΥΤ όσο και έξω από αυτό, στον ελαιώνα, είναι ολοκληρωτική, ανέφεραν στο ΑΠΕ πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και ασύλου.
«Η Γερμανία και η Γαλλία θα συμμετάσχουν, ελπίζω και άλλες χώρες μέλη της ΕΕ», είπε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου. Η καγκελάριος τόνισε ότι η τραγωδία στον καταυλισμό της Μόριας θα πρέπει να ωθήσει τις χώρες της ΕΕ να καταλήξουν «επιτέλους» σε μια κοινή μεταναστευτική πολιτική, η οποία σήμερα «δεν υπάρχει».
Υποδοχή προσφύγων ζήτησε ο Αυστριακός πρόεδρος
Να ανοίξει η Αυστρία τις πύλες της σε πρόσφυγες από τη Μόρια ζήτησε ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, με αναρτήσεις του στα social media.
«Πρόσφυγες στη Μόρια και ιδιαίτερα παιδιά χωρίς γονείς χρειάζονται τώρα τη βοήθειά μας. Η Αυστρία έχει μια μακρά παράδοση να βοηθά τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και διαθέτει το μεγαλείο και τον ανθρωπισμό να κάνει τώρα το σωστό», έγραψε.
«Η Ευρώπη μας πρέπει να είναι μία ήπειρος ειρήνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι σε αυτήν την κοινή μας Ευρώπη, χιλιάδες άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί κατά τη φυγή τους από τον πόλεμο, από τις διώξεις και τα βασανιστήρια, πρέπει να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες για χρόνια, και τώρα να έχουν χάσει και αυτό το καταφύγιο», τόνισε ακομη ο Αυστριακός πρόεδρος.
Γιόχανσον: 12.000 άνθρωποι χρειάζονται καταφύγιο
«Η κατάσταση αυτή τη στιγμή ότι λίγο ή πολύ 12.000 άνθρωποι χρειάζονται καταφύγιο», τόνισε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, αναφερόμενη στη Μόρια.
«Πολλά κράτη-μέλη, έχουν επικοινωνήσει απευθείας με μένα, ή με τη DG Home ή απευθείας με την Ελλάδα για να προσφέρουν βοήθεια. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται στην Ελλάδα σήμερα», συμπλήρωσε αναφερόμενη στην επίσκεψη του Μαργαρίτη Σχοινά στη Λέσβο.
Η Ίλβα Γιόχανσον επεσήμανε ότι ήδη έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα οι 400 ανήλικοι ασυνόδευτοι από τη Μόρια. «Προτεραιότητα είναι να απομακρύνουμε τους ευπαθείς από τους καταυλισμούς και να τους προστατεύσουμε επίσης από τον κορωνοϊό. Υπάρχουν λίγοι ευπαθείς που έχουν μείνει. Ακόμη υπάρχουν μερικές έγκυες και παιδιά», ανέφερε ακόμη.
Θεοδωρικάκος: «Κάλεσμα ευθύνης» στην τοπική αυτοδιοίκηση
Στο μεταξύ ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, έκανε κάλεσμα ευθύνης στην τοπική αυτοδιοίκηση της Λέσβου, ζητώντας τους να βοηθήσουν αποφασιστικά και ουσιαστικά στην εξεύρεση λύσης για τη Μόρια, αμέσως.
«Οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων», υπογράμμισε ο υπουργός. «Και η αυτοδιοίκηση στο νησί έχει χρέος να προτείνει τόπους άμεσης υποδοχής των μεταναστών που είναι στους δρόμους, με όρους απόλυτης ασφάλειας για τους κατοίκους του νησιού και τους μετανάστες, και ταυτόχρονα να μην αρνείται με στείρο και άγονο τρόπο, όλες τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από την πλευρά της πολιτείας», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ
σχόλια