Η Αναστασία είναι το πειραχτήρι της παρέας. Μαζί με την Ελένη στήνουν από κοινού το κόνσεπτ της φωτογράφισης, την ώρα που ο Γιώργος, χαμογελώντας, δίνει τις τελευταίες συμβουλές. Στο βάθος η Μαρία με τη Νεφέλη έχουν αναλάβει πρόθυμα να με ξεναγήσουν στα ενδότερα του χώρου. Εδώ η ομάδα τους αποφάσισε να αλλάξει μια και καλή τον τρόπο που η μέση Ελληνίδα αντιλαμβάνεται τον προγραμματισμό. Και τα κατάφερε!
«To Code it Like a Girl διοργανώνει εργαστήρια που σκοπό έχουν να εξοικειώσουν τις γυναίκες με τον προγραμματισμό, προκειμένου αυτές να αποκτήσουν πολύτιμες τεχνολογικές δεξιότητες και να γεφυρώσουν το χάσμα εκπροσώπησής τους στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
Οραματιζόμαστε μία χώρα στην οποία οι γυναίκες, με εμπιστοσύνη στις τεχνολογικές τους δεξιότητες, θα καινοτομούν και θα επιστρατεύουν τη δημιουργικότητά τους για να ομορφαίνουν τον κόσμο. Θα απασχολούνται και θα διαπρέπουν στα τεχνολογικά επαγγέλματα, γεφυρώνοντας έτσι και το χάσμα της εκπροσώπησής τους σε σχέση με τους άντρες.
Είμαστε η πρώτη ομάδα στην Ελλάδα που επιχειρεί να φέρει περισσότερες γυναίκες στον κλάδο αυτό και παράλληλα με τα εργαστήρια οικοδομούμε σταδιακά μια υποστηρικτική κοινότητα στην οποία οι γυναίκες ανταλλάσσουν συμβουλές και επιλύουν απορίες. Η ανάγκη που οδήγησε στη δημιουργία του Code it Like a Girl είναι διμερής. Από τη μία πλευρά, υπάρχει μια ευρύτερη ανάγκη για εξοικείωση με τον κόσμο του προγραμματισμού. Από την άλλη πλευρά, διαπιστώσαμε πως υπάρχει ανάγκη για μια πιο εντατική και εξειδικευμένη εξοικείωση των γυναικών με τον προγραμματισμό», αναφέρει η Αναστασία και παραθέτει τα ποσοστά της σύγχρονης πραγματικότητας του προγραμματισμού αλλά και της γυναικείας εκπροσώπησης.
«Ο κλάδος του προγραμματισμού είναι ταχύτατα αναπτυσσόμενος, καλά αμειβόμενος και όχι μόνο δε γνωρίζει ανεργία, αλλά παραδόξως δεν υπάρχει αρκετό επιμορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό για να καλύψει την υπάρχουσα ζήτηση (εκτιμώνται 900.000 κενές θέσεις στην Ευρώπη το 2020). Όλο και περισσότερα επαγγέλματα (π.χ. τραπεζικά, ιατρικά, δημοσιογραφικά) στο μέλλον θα προϋποθέτουν προηγμένες τεχνολογικές δεξιότητες, γεγονός που καθιστά τον ψηφιακό εγγραμματισμό παγκόσμια προτεραιότητα.
Μια ματιά στα στατιστικά των γυναικών, ωστόσο, αρκεί για να διαπιστώσουμε το πρόβλημα. Από το σύνολο των εργαζομένων στις ΤΠΕ στην Ευρώπη μόνο το 30% είναι γυναίκες, ενώ μόνο το 9% των εφαρμογών στην Ευρώπη έχει δημιουργηθεί από αυτές. Καθώς η τεχνολογία επηρεάζει ολοένα και περισσότερες πτυχές της ζωής μας, οι γυναίκες δεν πρέπει να μείνουν πίσω. Αντί να καταναλώνουν μόνο τα τεχνολογικά προϊόντα πρέπει να μάθουν και πώς να τα παράγουν.
Πιστεύουμε πως η τεχνολογία πρέπει να συμπεριλαμβάνει επί ίσοις όροις κάθε κοινωνική ομάδα τόσο σε θέμα φύλου όσο και σε θέμα εθνικοτήτων. Όσο μεγαλύτερη ποικιλία ανθρώπων σχεδιάζει τεχνολογικά προϊόντα, τόσο μεγαλύτερες ανάγκες τα προϊόντα αυτά θα καλύπτουν, διότι για να υπάρχει καινοτομία πρέπει αυτοί που την δημιουργούν να αντιπροσωπεύουν τον πληθυσμό στον οποίο απευθύνονται. Η τεχνολογία μόνο να ωφεληθεί μπορεί από τη γυναικεία οπτική στο τραπέζι. Μακροπρόθεσμα, η συμμετοχή μεγαλύτερου πληθυσμιακού τμήματος στην τεχνολογία μπορεί να επιφέρει εκτός από τεχνολογική και οικονομική πρόοδο για την Ελλάδα (Έρευνα της Ε.Ε. δείχνει πως εάν στις ψηφιακές θέσεις εργασίας υπήρχαν τόσο συχνά γυναίκες όσο άνδρες, το ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα ήταν αυξημένο κατά 9 δισ. ευρώ ετησίως)», προσθέτει, την ώρα που η Νεφέλη στέκεται στη δυσκολία του εγχειρήματος, στη βοήθεια των μεντόρων και στη συνέχιση της ύπαρξης στερεοτύπων.
«Έχουμε αντιμετωπίσει κατά καιρούς πολλές δυσκολίες άλλες αναμενόμενες και άλλες μη. Οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και η δυσκολία να συνδυαστεί ένα τέτοιο project με τις άλλες υποχρεώσεις μας ήταν εύλογες δυσκολίες που υποθέτω ταλανίζουν πολλούς νέους όταν ξεκινούν κάτι δικό τους. Ωστόσο, το γεγονός ότι φέρνουμε στην Ελλάδα ένα κίνημα που δεν προϋπήρχε εδώ έχει ως συνέπεια να πρέπει να ενημερώσουμε μεγάλο μέρος του κοινού για την ύπαρξη ενός προβλήματος που ίσως δεν είχε ακούσει ποτέ στο παρελθόν.
Ευτυχώς στην πορεία βρέθηκαν διάφοροι άνθρωποι και θεσμοί που αναγνώρισαν το έργο μας, ανάμεσα τους το Angelopoulos Clinton GI U Fellowship, ο διαγωνισμός Microsoft Challenge for Change, το levo.com, το The Clinton Foundation, o Aloe Blacc αλλά και η Arianna Huffington. Μάλιστα λαμβάνουμε mails από διάφορες γυναίκες του χώρου που δουλεύουν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και συμμερίζονται το όραμά μας.
Δυστυχώς υπάρχουν ακόμη κάποια στερεότυπα τόσο για το επάγγελμα του προγραμματιστή όσο και για τις τεχνολογικές ικανότητες των γυναικών, τα οποία προσπαθούμε να εξαλείψουμε μέσα από πληρέστερη ενημέρωση. Χωρίς να αφορά όλες τις περιπτώσεις, συχνά το οικογενειακό και το ευρύτερο περιβάλλον αποθαρρύνει τα κορίτσια από τα τεχνολογικά επαγγέλματα και τα ωθεί σε πιο θεωρητικές επιστήμες.
Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να δημιουργούμε ένα ασφαλές, μη ανταγωνιστικό περιβάλλον μάθησης στο οποίο όλες οι συμμετέχουσες ξεκινούν από το μηδέν και δεν υπάρχουν χαζές ερωτήσεις. Εκθέτουμε τις γυναίκες στον κόσμο του προγραμματισμού δίνοντας έμφαση στη δημιουργική και πρακτική πλευρά του, ενώ αναδεικνύουμε και το έργο γυναικών-προτύπων που ήδη απασχολούνται σε αυτόν τον κλάδο. Πώς περιμένουμε ειδάλλως από τα κορίτσια να γίνουν κάτι που δεν βλέπουν γύρω τους;».
Για τη Μαρία ο προγραμματισμός είναι «η νέα lingua franca και ο κόσμος μας χρειάζεται περισσότερες γυναίκες που τη μιλούν».
«Αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι σαφώς το γεγονός ότι γυναίκες που δύο εβδομάδες πριν δεν είχαν καμία απολύτως επαφή με τον κώδικα κατορθώνουν να φτιάχνουν πολύ όμορφα και λειτουργικά sites. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η διαδικασία της μετάβασης από το πρώτο στο τελευταίο μάθημα. Από εκεί που τους φαίνονται όλα ξένα και δύσκολα, τελικά καταλήγουν να τα κατανοούν, να τα χρησιμοποιούν για να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά και να μας κάνουν δύσκολες ερωτήσεις. Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι συμμετέχουσες μας ξάφνιασαν, γιατί είχαν πολύ πρωτότυπες ιδέες γράφοντας κώδικα και πετυχαίνοντας αποτελέσματα που δεν τους είχαμε διδάξει ποτέ πώς γίνονται.
Οι περισσότερες από τις γυναίκες που έρχονται στα εργαστήριά μας το βλέπουν ως σημαντικό βήμα για την επαγγελματική τους εξέλιξη, ενώ πολλές χρησιμοποίησαν το site που έφτιαξαν στα πλαίσια του εργαστήριου π.χ. για να ενισχύσουν την αίτησή τους σε κάποιο πανεπιστήμιο ή για να αναδείξουν τη δουλειά που έκαναν στην διπλωματική τους. Όλα αυτά μας τιμούν ιδιαίτερα και μας κάνουν πολύ χαρούμενες!».
Δίπλα της κάθεται η Ελένη, η οποία περιγράφει τον κόσμο των sold out εργαστηρίων της ομάδας.
«Ήδη έχουμε πραγματοποιήσει δύο κύκλους εργαστήριων. Οι θέσεις γίνονται sold out μέσα σε ελάχιστες ώρες και απ' όσο μας έχουν πει οι συμμετέχουσες τους αρέσει πολύ η ατμόσφαιρα στα εργαστήρια μας και ενθουσιάζονται που δημιουργούν κάτι δικό τους από την αρχή. Μάλιστα μερικές σκέφτονται σοβαρά να ακολουθήσουν επαγγελματικά τον τομέα αυτό.
Κάθε κύκλος εργαστηρίων αποτελείται από σειρά συναντήσεων και με το πέρας αυτών κάθε συμμετέχουσα έχει ολοκληρώσει ένα πρακτικό project, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει στην καθημερινή της ζωή. Επί παραδείγματι στους δύο πρώτους κύκλους με θέμα HTML & CSS οι συμμετέχουσες έφτιαξαν μόνες τους τα προσωπικά τους websites χωρίς να έχουν καμία προηγούμενη σχετική γνώση. Αφού έχουμε δώσει ήδη στο κοινό μας κάποιες βασικές γνώσεις, μπορούμε πλέον να επεκταθούμε σε άλλες θεματικές αλλά και σε προχωρημένες γλώσσες προγραμματισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα εργαστήρια μας μπορούν να συμμετέχουν γυναίκες κάθε υποβάθρου και κάθε ηλικίας αρκεί μόνο να έχουν βασικές γνώσεις χρήσης υπολογιστή και αγγλικών (για να καταλαβαίνουν την ορολογία)», τονίζει.
Ποια είναι, όμως, τα μελλοντικά σχέδια της ομάδας; «Όπως όλοι, είμαστε εν αναμονή των πολιτικών εξελίξεων, οι οποίες επηρεάζουν και τα μελλοντικά μας σχέδια. Θα περιοριστούμε σε ολιγοήμερες διακοπές και έπειτα σκληρή δουλειά, γιατί από τον Σεπτέμβρη θέλουμε να ξεκινήσουμε δυναμικά με νέες δραστηριότητες ανά την Ελλάδα.
Οραματιζόμαστε μία χώρα στην οποία οι γυναίκες, με εμπιστοσύνη στις τεχνολογικές τους δεξιότητες, θα καινοτομούν και θα επιστρατεύουν τη δημιουργικότητά τους για να ομορφαίνουν τον κόσμο. Θα απασχολούνται και θα διαπρέπουν στα τεχνολογικά επαγγέλματα, γεφυρώνοντας έτσι και το χάσμα της εκπροσώπησής τους σε σχέση με τους άντρες.
Το Code it Like a Girl στοχεύει να γίνει μία "θερμοκοιτίδα" όπου οι γυναίκες θα αλληλεπιδρούν, θα ανταλλάσσουν ιδέες και θα χρησιμοποιούν τις τεχνολογικές τους δεξιότητες για δημιουργική επίλυση προβλημάτων. Η πρόκλησή μας είναι να επεκταθούμε σε κάθε ελληνική πόλη και να γίνουμε ο οργανισμός με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στις γυναίκες ανά την Ελλάδα.
Καλούμε λοιπόν άντρες και γυναίκες που θέλουν να συνεισφέρουν στο όραμά μας να επικοινωνήσουν μαζί μας για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας!», καταλήγει.
Info: Την ομάδα των Code it like a girl αποτελούν οι Μαρία Δερμεντζή, Αναστασία Σιάπκα, Όλγα Ματούλα, Ελένη Προβοπούλου και Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, ενώ σχεδιάζεται η άμεση επέκτασή της στην Αθήνα.
Περισσότερα για τις δράσεις της ομάδας μπορείτε να βρείτε εδώ.
σχόλια