Σε αυτά τα κτήματα θα μάθεις πώς να καλλιεργείς την τροφή σου!

Σε αυτά τα κτήματα θα μάθεις πώς να καλλιεργείς την τροφή σου! Facebook Twitter
Επεξεργασία: Ατελιέ/ LIFO
0

Είναι δύσκολο στις μέρες μας να μάθεις κάτι παραπάνω, κάτι ουσιώδες για το φαγητό που τρως.

Να παρακολουθήσεις δηλαδή πού και πώς παράγεται στις μέρες μας η τροφή που φτάνει στο πιάτο μας και πώς την επεξεργάζονται οι αγρότες, οι τυροκόμοι, οι μελισσοκόμοι, οι οινοπαραγωγοί, οι ψαράδες, οι κτηνοτρόφοι.

Αν και όλοι μας δεχόμαστε καθημερινά χιλιάδες μικρά μηνύματα περί φαγητού (από τηλεοπτικές διαφημίσεις και μαγειρικές εκπομπές, διαφημιστικές πινακίδες στον δρόμο και ηχογραφημένα τζινγκλάκια στα σούπερ-μάρκετ όσο ψωνίζουμε αλλά και εκατομμύρια συνταγές σε sites μαγειρικής), λίγοι από εμάς γνωρίζουμε από πού προέρχεται το πιο πολύτιμο καύσιμο για τον οργανισμό μας και μία από τις καθημερινές απολαύσεις: το φαγητό μας!

Πώς αλλιώς μπορείς να μάθεις για το φαγητό και τη μαγειρική;
Οι τηλεοπτικές μαγειρικές εκπομπές προσφέρουν περισσότερο θέαμα, αλλά λιγότερη ενημέρωση γύρω από τα διατροφικά ζητήματα και τις σύγχρονες καλλιέργειες. Είναι κυρίως χαλαρωτικές, μερικές ίσως και ευχάριστες να τις παρακολουθείς.


Ορισμένα ειδικευμένα γαστρονομικά περιοδικά ενημερώνουν ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια τους αναγνώστες τους για παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα, φαγητά και τους κατά τόπους αξιόλογους και ποιοτικούς σύγχρονους Έλληνες παραγωγούς (αλλάζοντας ταυτόχρονα και την αντίληψη που έχει ο κόσμος για τους αγρότες «παλαιού τύπου»).

Σε αυτά τα κτήματα θα μάθεις πώς να καλλιεργείς την τροφή σου! Facebook Twitter
Κτήμα Συγγρού

Στο σπίτι σου μήπως; Κάποιες γιαγιάδες, μαμάδες αλλά και μπαμπάδες επιμένουν ακόμα να «στήνουν κατσαρόλα» κάθε μέρα (με ένα παραδοσιακό ελληνικό φαγητό και φρέσκα υλικά της εποχής) ή να στρώνουν το περίφημο κυριακάτικο τραπέζι, χαρίζοντας στα μέλη της οικογένειάς τους –χωρίς να το συνειδητοποιούν καν– μια live «βιωματική επιμόρφωση», μια συνέχιση της σπιτικής κουζίνας (ναι, αυτή που η μαμά επιμένει το παιδί να φάει το ψάρι του, τα λαχανικά του και το αυγό του και που όσο καταπιεστικό κι αν ακούγεται, τόσο πολύτιμο αποδεικνύεται για την υγεία των παιδιών, που στη χώρα μας ολοένα και περισσότερα υποφέρουν από τα οκτώ τους χρόνια από υψηλό ζάχαρο, χοληστερίνη και παχυσαρκία).

Τα σημερινά μικρά (και πολλά από τα μεγαλύτερα!) παιδιά που ζουν στις πόλεις δεν έχουν ιδέα από πού προέρχεται το φαγητό μας, πώς μεγαλώνουν οι ντομάτες και τα φασολάκια, πώς γεννιούνται τα αρνάκια και τι τρώνε τα κοτόπουλα, τι είναι τα μυρωδικά και πώς φτιάχνεται το παγωτό, ούτε μπορούν να φανταστούν πώς οι μέλισσες φτιάχνουν το μέλι, τι είναι το έδαφος ή πώς μοιάζει μια ανθισμένη αμυγδαλιά ή μια κατάφορτη λεμονιά! Στο σχολικό πρόγραμμα δεν υπάρχουν ούτε σχετικά μαθήματα, ούτε σχολικές εκδρομές σε αγρούς ή περιβόλια! Ελάχιστοι μόνο εμπνευσμένοι καθηγητές στήνουν έναν λαχανόκηπο στο προαύλιο του σχολείου τους για να μάθουν στα παιδάκια την πορεία της τροφής από τον σπόρο στο έδαφος και από κει στο πιάτο μας.

Σε αυτά τα κτήματα θα μάθεις πώς να καλλιεργείς την τροφή σου! Facebook Twitter
Αστικός Αγρός Χαλανδρίου

Η παραγωγή όμως και η επεξεργασία της τροφής μαθαίνεται βασικά... live, στο χωράφι. Και αυτό το αξιοσημείωτο κενό έρχονται να καλύψουν οι αγροί στην Αττική: λειτουργικά, ζωντανά και δραστήρια βιολογικά αγροκτήματα, εκπαιδευτικά χωράφια, επισκέψιμα περιβόλια, ανοιχτοί συλλογικοί κήποι με μαθήματα από πρακτικούς δασκάλους αλλά και ειδικούς επιστήμονες ή συντροφιές όλων των ηλικιών με μεράκι και γνώσεις, μέσα στην πόλη ή λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά.

Τα Σαββατοκύριακα (και μερικά από αυτά και τις καθημερινές) ανοίγουν τις πόρτες τους και προσφέρουν τις γνώσεις τους σε μικρά παιδιά, μαθητές, φοιτητές ΤΕΙ και πανεπιστημίων, νέους που θέλουν να γίνουν βιοκαλλιεργητές ή να μάθουν μια τέχνη, ακόμα και σε μεσήλικες επίδοξους μελισσοκόμους! Κάθε αγρόκτημα έχει ειδικές δραστηριότητες και στόχους και σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη απ' όλους όσοι έχουν παιδιά ή ενδιαφέρονται οι ίδιοι να μάθουν περισσότερα γύρω από τους σύγχρονους εναλλακτικούς τρόπους καλλιέργειας και τα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά.

Σε αυτά τα κτήματα θα μάθεις πώς να καλλιεργείς την τροφή σου! Facebook Twitter
Το Περιβόλι στη Βάρη


Σε μερικά, μάλιστα, από αυτά γίνεται τόσο αξιόλογη δουλειά, που έρχονται μέχρι και φοιτητές από τη Γαλλία και την Αμερική για να δουν πώς παρασκευάζουμε παραδοσιακά το περίφημο ελληνικό γιαούρτι μας ή φοιτητές των ελληνικών γεωπονικών πανεπιστημίων για την πρακτική τους άσκηση!


Αυτό το Σαββατοκύριακο, λοιπόν, ξεκουνήστε την οικογένεια και τους φίλους και ανακαλύψτε όχι μόνο τις ομορφιές της Αττικής αλλά και τα μυστικά της τροφής μας σε επτά αξιόλογα αγροκτήματα σε απόσταση μισής μόλις ωρίτσας από... τον καναπέ σας!


Και αν σας αρέσει, του χρόνου μπορεί να έχετε μέλι από τις δικές σας μέλισσες, δική σας μαρμελάδα φράουλα ή αγγουράκια και μαρούλια απ' το μπαλκόνι σας.

Σε αυτά τα κτήματα θα μάθεις πώς να καλλιεργείς την τροφή σου! Facebook Twitter
Κτήμα Συγγρού

Κτήμα Συγγρού: ο πρώτος διδάξας!

Το τεράστιο Κτήμα Συγγρού (κληροδότημα της οικογένειας Συγγρού) στη μεγάλη στροφή πριν από τη Κηφισιά είναι το πρώτο ελληνικό αγρόκτημα που το 1901 ξεκίνησε εκπαιδευτικά σεμινάρια για την καλλιέργεια, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία και την κηποτεχνία, πριν ακόμα και από το ίδιο το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο!


Από τότε το Ίδρυμα Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ) προσφέρει ασταμάτητα (εκτός από την περίοδο της γερμανικής κατοχής) τριάντα περίπου διαφορετικά σεμινάρια, πρωινά για τους μαθητές των σχολείων και μεσημεριανά και απογευματινά για ενήλικες. Κάθε Παρασκευή απόγευμα προσφέρονται επίσης ταχύρρυθμα σεμινάρια.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Επαγγελματική Σχολή Συγγρού (που ήταν κλειστή οκτώ χρόνια, από το 2003 ως το 2011) και τα σεμινάρια Αρχιτεκτονικής Τοπίου και Λαχανοκομίας. Οι φοιτητές εδώ είναι ηλικίας από 18 έως 50 χρόνων και η δωρεάν φοίτηση περιλαμβάνει δύο χρόνια καθημερινής υποχρεωτικής παρακολούθησης πεντάωρων μαθημάτων για νέους που θέλουν να γίνουν κηπουροί, παιδιά αγροτών αλλά και πιο μεγάλους σε ηλικία και ανέργους που θέλουν να γίνουν κηπουροί.


Ο κ. Σκοτειδάκης, διευθυντής του προγράμματος αυτού, πάντως χαίρεται για δύο πράγματα: πρώτον, που αρκετοί από τους παλιούς αποφοίτους κατάφεραν να γίνουν λαχανοκόμοι και να πωλούν τα κηπευτικά τους στις λαϊκές ή να βρουν δουλειά ως κηπουροί, εξασφαλίζοντας έτσι ένα εισόδημα. Επίσης, αναγνωρίζει ότι, ακολουθώντας τη στροφή στην παγκόσμια κηποτεχνία, υπάρχει και στην Αθήνα έντονο ενδιαφέρον από τους κατοίκους να ξαναφυτέψουν στους κήπους τους (μικρούς ή μεγάλους, κοινόχρηστους ή ιδιωτικούς, ισόγειους ή σε ταράτσες) και να ξεκινήσουν έναν ιδιωτικό ή συλλογικό λαχανόκηπο. Σκεφτείτε το σοβαρά και προετοιμαστείτε για την καινούργια εκπαιδευτική σεζόν!

Λεωφ. Κηφισίας 182, Κηφισιά, 210 8011146, www.ige.gr

Σε αυτά τα κτήματα θα μάθεις πώς να καλλιεργείς την τροφή σου! Facebook Twitter
Οργάνωση ΓΗ

Οργάνωση ΓΗ: Από τον αγρό στο πιάτο!

Το πρώτο πράγμα που θα ακούσεις μπαίνοντας στην Οργάνωση Γη στο Ίλιον είναι η κλασική μουσική που παίζει στον λαχανόκηπο! Στρίβοντας δεξιά, θα συναντήσεις την ψυχή του κήπου, τον μπαξεβάνο Γιώργο Ξεπαπαδάκο, που θα σου εξηγήσει με πολύ ενθουσιασμό ό,τι θέλεις να μάθεις για να γίνεις κι εσύ καλλιεργητής ή απλώς να γνωρίσεις την τροφή σου σε όλα τα στάδια, από τον σπόρο μέχρι τη συγκομιδή! Δεινός μάγειρας και ο ίδιος, με πολλές γνώσεις για τα μυρωδικά, τα βότανα και την παραδοσιακή μαγειρική των λαχανικών κάθε εποχής, συμμετέχει με τις όμορφες ιστορίες του στην κυριακάτικη Συλλογική Κουζίνα, μία από τις δημοφιλείς δραστηριότητες της Οργάνωσης Γη που «τρέχει» για τρίτη συνεχή χρονιά.


Τα λαχανικά από τον αγρό τους, που συντηρούν επαγγελματίες αλλά και πολλοί εθελοντές, στηρίζουν κοινωφελή ιδρύματα της περιοχής.


Από το όμορφο κτήμα έχουν περάσει μέχρι τώρα 35.000 μαθητές σχολείων και 20.000 από τη Συλλογική Κουζίνα. Τα Σαββατοκύριακα 8.000 επισκέπτες έκαναν το «ταξίδι στο Κέντρο της Γης», μια ξενάγηση-αφύπνιση στα βασικά για το περιβάλλον και την τροφή μας.


Είναι το πρώτο οικολογικό πάρκο της Αθήνας (το 2012 αναδείχθηκε από την «Καθημερινή» μία από τις καλύτερες πρωτοβουλίες στην Ελλάδα της Κρίσης) με πολλές δραστηριότητες αλλά και προγράμματα επιμόρφωσης των ανέργων, όπως το «Εισαγωγή στη Γεωργία» (με συμμετοχή 500 ανθρώπων, από τους οποίους 180 ξαναγύρισαν στα χωράφια τους!).
Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, μικροί-μεγάλοι γνωρίζουν τη φύση και όλες τις πτυχές της, όπως η κρυφή ζωή των εντόμων, η σημασία των σπόρων και τα μυστικά του κάθε μικρο-οικοσυστήματος, περνώντας μέσα από τους ειδικά διαμορφωμένους σταθμούς του Κέντρου της Γης αλλά και μαγειρεύοντας στην κυριακάτικη Συλλογική Κουζίνα.

Σε αυτά τα κτήματα θα μάθεις πώς να καλλιεργείς την τροφή σου! Facebook Twitter
Οργάνωση ΓΗ


Η Συλλογική Κουζίνα της Οργάνωσης Γη συγκεντρώνει κάθε Κυριακή από τις 10 το πρωί έναν εντυπωσιακό αριθμό επισκεπτών όλων των ηλικιών που εθελοντικά συμμετέχουν στην προετοιμασία ενός γεύματος με εποχικά λαχανικά τα οποία έχουν συλλέξει από το περιβόλι τους ή έχουν προμηθευτεί από τον πάγκο των βιοκαλλιεργητών και του τροφοσυλλέκτη Σωτήρη Λυμπερόπουλου (Ραδίκι) που βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Παράλληλα, οι καλεσμένοι σεφ, επιστήμονες αλλά και παραδοσιακές μαγείρισσες κουβεντιάζουν με τη συντροφιά για την τροφή μας, που είναι αναπόσπαστα δεμένη με το περιβάλλον, και τους θυμίζουν ξεχασμένα λαχανικά, αρωματικά και βότανα ανακαλώντας κάτι από τη χαρά αλλά και την εκπαιδευτική αξία που κάποτε πρόσφερε το κυριακάτικο οικογενειακό φαγητό. Η μαγειρική ξεκινά στις 10 π.μ. με την προετοιμασία του γεύματος, ακολουθώντας τον Δεκάλογο της Συλλογικής Κουζίνας, και σερβίρεται στις 1:30-2, δωρεάν.


Εδώ θα συναντήσεις οικογένειες και παρέες που έρχονται για να χαλαρώσουν στους υπέροχους κήπους, foodies που θέλουν να μοιραστούν το πάθος τους για το καλό, θρεπτικό και φρέσκο φαγητό και πολλά παιδάκια που τρέχουν ελεύθερα στο κτήμα ή συμμετέχουν στην «Ξενάγηση στο κόσμο των εντόμων»!


Το Κέντρο της Γης είναι ανοιχτό για επισκέψεις σχολείων από την Τρίτη έως την Παρασκευή, ενώ τα Σαββατοκύριακα πραγματοποιούνται επίσης εκπαιδευτικά βιωματικά προγράμματα για ομάδες 10 ατόμων και άνω κατόπιν συνεννόησης στο 210 2325380. Το κόστος συμμετοχής είναι 5 ευρώ και η ξενάγηση διαρκεί μια ώρα.

Πληροφορίες στην ιστοσελίδα τους ogi.org και στο τηλέφωνο: 210 2325380. Οργάνωση Γη - Κέντρο της Γης. Λεωφ. Δημοκρατίας 67, Ίλιον, 210 2325380, www.organizationearth.org/

Σε αυτά τα κτήματα θα μάθεις πώς να καλλιεργείς την τροφή σου! Facebook Twitter
Εναλλακτικό Σχολείο Βιολογικής Καλλιέργειας

Εναλλακτικό Σχολείο Βιολογικής Καλλιέργειας:

Δωρεάν –να το τονίσουμε– μαθήματα βιολογικής καλλιέργειας για ερασιτέχνες και επαγγελματίες αγρότες παραδίδει για τέταρτο χρόνο μια επιστημονική ομάδα (με ειδικευμένους γεωπόνους, οικονομολόγους κ.λπ.) στο Κτήμα Αρβανίτη στις Αφίδνες Αττικής, κάθε Κυριακή, για όλα τα θέματα που απασχολούν τους ενδιαφερόμενους, από την καλλιέργεια μέχρι τη διαχείριση των απορριμμάτων, τον οικοτουρισμό, τη βιολογική πιστοποίηση, τη μεταποίηση των κηπευτικών και των φρούτων, την οικονομική διαχείριση ενός βιολογικού κτήματος κ.ά.


Υπέρμαχοι της βιολογικής καλλιέργειας από το 1990, δεν έχουν επιτρέψει τη χρήση χημικών λιπασμάτων ούτε φυτοφαρμάκων και μια ξενάγηση στα περιβόλια του, που παράγουν εξαιρετικά κηπευτικά, θα σας δείξει τη δύναμη της φύσης, όταν παράγει ανενόχλητη.

Σε αυτά τα κτήματα θα μάθεις πώς να καλλιεργείς την τροφή σου! Facebook Twitter
Εναλλακτικό Σχολείο Βιολογικής Καλλιέργειας


Οι μαθητές εδώ είναι σοβαρά ενδιαφερόμενοι που μπορούν να παρακολουθήσουν μια σειρά είκοσι περίπου θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων που ξεκινούν από τις αρχές του χρόνου και φτάνουν μέχρι το τέλος του Ιουνίου, προσφέροντας μια συνολική άποψη για το περιβάλλον, την εργασία και το προϊόν σε κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να γίνει επαγγελματίας βιοκαλλιεργητής ή γεωπόνος με εξειδίκευση στον βιολογικό τρόπο παραγωγής, σε φοιτητές γεωπονικών σχολών και ερασιτέχνες που θέλουν να καλλιεργήσουν βιολογικά το δικό τους χωραφάκι ή το μπαλκόνι τους.


Επίσης, εδώ θα εγγραφείτε, αν θέλετε να μάθετε την ξεχασμένη τέχνη της μεταποίησης (πώς να κάνετε τουρσιά, τοματοπολτό, κομπόστες, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες κ.λπ.) με βιολογικά προϊόντα χωρίς συντηρητικά, χημικά πρόσθετα ή χρωστικές ουσίες.

Η ιστοσελίδα τους είναι το oikosxoleio.wordpress.com και μια σειρά μαθημάτων εκεί καλύπτει όλες τις ερωτήσεις που μπορεί να έχετε για την παραγωγή, τη διαχείριση και την επεξεργασία της τροφής. Εκεί θα βρείτε και τις οδηγίες για το πώς να φτάσετε στο κτήμα.

Σε αυτά τα κτήματα θα μάθεις πώς να καλλιεργείς την τροφή σου! Facebook Twitter
Αγρόκτημα Διαμάντι

Αγρόκτημα Διαμάντι: Δείτε πώς φυτρώνει αυτό που τρώτε!

Θέλετε να δείτε τι κάνει μια αγροτική οικογένεια κάθε μέρα, όλη μέρα, ολοχρονίς; Ακριβώς δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου Μαραθώνα βρίσκεται το Αγρόκτημα Διαμάντι, το πρώτο πιστοποιημένο βιολογικό αγρόκτημα της Αττικής (από το 1985), της οικογένειας Χρυσούλα.


Δεκάδες στρέμματα βιολογικά καλλιεργημένων κηπευτικών και μυρωδικών, ζωντανά (πρόβατα, κατσίκια, γουρούνια, χήνες, κότες και αγελάδες) και ένα μικρό τυροκομείο που παστεριώνει πραγματικό γιαούρτι λίγα λεπτά μόλις μετά το άρμεγμα των ζώων και παρασκευάζει εκλεκτή φέτα και μοναδικό ανθότυρο – ναι, οι γεύσεις τους είναι σε υπερθετικό βαθμό ανώτερες εκείνων των τυποποιημένων προϊόντων.

Σε αυτά τα κτήματα θα μάθεις πώς να καλλιεργείς την τροφή σου! Facebook Twitter
Αγρόκτημα Διαμάντι


Εδώ έρχεστε όχι για οργανωμένα μαθήματα αλλά για μια πρώτη γνωριμία με τη βιολογική γεωργία, για να μάθετε τα βασικά. Ο Σπύρος Χρυσούλας θα σας εξηγήσει απλά και κατανοητά (όπως εξήγησε στους φοιτητές από 21 αμερικανικά πανεπιστήμια που ήρθαν για να μάθουν πώς κάνουν οι Έλληνες τυροκόμοι το ξακουστό γιαούρτι τους και τη φέτα!) πώς παράγεται η καλή τροφή και το εκλεκτό τρόφιμο και γιατί οφείλουν να μπαίνουν σε κάθε σπιτικό.


Το τουρλού σας δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο – αυτό πού το πας;

Αγρόκτημα Διαμάντι, Θησέως 2 & Αγ. Παρασκευής, Τύμβος Μαραθώνα, 22940 67866, agroktimadiamanti.gr. Το Αγρόκτημα Διαμάντι διαθέτει τα προϊόντα του στις βιολογικές αγορές και αποστέλλει και στο σπίτι κατόπιν παραγγελίας.

Σε αυτά τα κτήματα θα μάθεις πώς να καλλιεργείς την τροφή σου! Facebook Twitter
Αστικός Αγρός Χαλανδρίου

Αστικός Αγρός Χαλανδρίου: Βιοδυναμική καλλιέργεια δίπλα στο μετρό!

Η Έλενα Γκώγκου (εκπαιδευτικός, ανθοθεραπεύτρια και εσχάτως καλλιεργήτρια) γνωρίζει καλά την ελληνική χλωρίδα και τη διατροφική αλυσίδα κι ένας περίπατος μαζί της στον Αστικό Αγρό Χαλανδρίου (δίπλα στο μετρό Αγ. Παρασκευής) είναι ένα μαγικό ταξίδι ανάμεσα σε φασκομηλιές, κουφοξυλιές, στέβια, καπουτσίνους, τραγοπώγωνες, πεντάνευρα, ρόκες, μοχίτο (ένα είδος δυόσμου με το οποίο παρασκευάζεται το γνωστό ποτό), καλέντουλες, ανθισμένες λαχανίδες, παπαρούνες και δρακοντιές...


Με μια μικρή συντροφιά που αποτελείται από επιστήμονες, συνεργάτες, γνώστες των ελληνικών εδαφών και ερασιτέχνες αγρότες, κάθε Κυριακή, εδώ και τέσσερα χρόνια, προσκαλούν όποιον ενδιαφέρεται να αντισταθεί στον γρήγορο και απρόσωπο τρόπο της σύγχρονης ζωής, της ανθρώπινης επικοινωνίας και διατροφής, αλλά και να γνωρίσει τις αρχές της βιοδυναμικής καλλιέργειας.

Σε αυτά τα κτήματα θα μάθεις πώς να καλλιεργείς την τροφή σου! Facebook Twitter
Αστικός Αγρός Χαλανδρίου


Ξεκινούν γύρω στις 11 το πρωί με τη φύτευση κηπευτικών, τα κλαδέματα, την κομποστοποίηση και άλλες εποχικές εργασίες, και την γνωριμία με ό,τι υπάρχει στο χώμα. Πιστοί στη φιλοσοφία της Διαρκούς Καλλιέργειας (περμακουλτούρα) «φροντίδα στη γη, φροντίδα στον άνθρωπο, δίκαιη κατανομή», δεν αγοράζουν παρά μόνο ό,τι δεν μπορούν να βρουν για τον αγρό τους απ' ό,τι έχει ήδη παραχθεί και δεν χρησιμοποιείται πλέον (αυτά που ονομάζουμε «σκουπίδια»), ελαφραίνοντας λιγάκι το «πάτημά τους στη γη» (το οικολογικό τους αποτύπωμα).


Μη χάσετε την ετήσια μικρή γιορτή του αμύγδαλου που γίνεται εδώ στο τέλος του καλοκαιριού, όπως και τη δραστηριότητα για τη Διαρκή Καλλιέργεια, μια ολιστική μέθοδο σχεδιασμού του ανθρώπινου ενδιαιτήματος που σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο (μπορείς να μαθαίνεις για τις δράσεις τους στο μπλογκ τους astikosagrosx.blogspot.gr).
Και αν είσαι σεφ και θέλεις να μάθεις ποια πολύχρωμα λουλουδάκια που μεγαλώνουν άγρια στην ελληνική φύση είναι βρώσιμα και μπορούν να στολίσουν τα πιάτα σου, μια βόλτα εδώ την κατάλληλη εποχή μόνο καλό θα κάνει! astikosagrosx.blogspot.gr/

Σε αυτά τα κτήματα θα μάθεις πώς να καλλιεργείς την τροφή σου! Facebook Twitter
Το Περιβόλι στη Βάρη

Το Περιβόλι στη Βάρη: Κηπουροί ετών τεσσάρων!

Εδώ χτυπάει η καρδιά μιας πολύ δυναμικής νέας γυναίκας , της Άννας Μορδεχάι, που άφησε τον φρενήρη χώρο της μόδας για να ασχοληθεί με τη γεωργία με τη φιλοσοφία της περμακουλτούρας.


Βούτηξε στα βαθιά, αλλάζοντας όχι μόνο επάγγελμα αλλά και τον καθημερινό τρόπο ζωής της πριν από πέντε χρόνια, αγοράζοντας ένα μικρό οικόπεδο στο Χέρωμα Βάρης (δίπλα στη Σχολή Ευελπίδων), έχοντας πάντα στον νου της ότι όλες τις γνώσεις που θα αποκτούσε θα τις μοιραζόταν αλλά και ότι το περιβόλι της θα ήταν κερδοφόρο. «Η κερδοφορία ενός αγροκτήματος είναι βασική αρχή της περμακουλτούρας. Όταν είσαι κερδοφόρος, σημαίνει ότι κάνεις κάτι σωστά. Όταν δεν το κάνεις σωστά και "μπαίνεις μέσα", τότε πρέπει να αφήσεις σε κάποιον άλλο τον χώρο αυτό, για να το κάνει καλύτερα" εξηγεί η κ. Μορδεχάι.


Εδώ η έμφαση δίνεται στην εκπαίδευση των παιδιών γύρω από ήπιες, εναλλακτικές και ολιστικές μορφές καλλιέργειας. Το πρόσφατο πρόγραμμά τους «Μικροί Κηπουροί» απευθύνεται σε παιδιά 4-6 ή 7-10 ετών που μαθαίνουν σε οκτώ συναντήσεις για την καλλιέργεια, από τη σπορά μέχρι τη συγκομιδή.


Στο μόλις τεσσάρων στρεμμάτων περιβόλι ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν τα παιδιά για το... κοτοτρακτέρ (ένα κοτέτσι που μετακινείται και λιπαίνει το περιβόλι), τη μικρή λιμνούλα με τα νούφαρα, τις λιμπελούλες και τα βατραχάκια, που εδώ όμως, όπως μαθαίνουν, αποτελεί μέρος της φιλοσοφίας της περμακουλτούρας, προσκαλώντας με την ύπαρξη νερού περισσότερη ζωή.

Σε αυτά τα κτήματα θα μάθεις πώς να καλλιεργείς την τροφή σου! Facebook Twitter
Το Περιβόλι στη Βάρη


Τα παιδιά που επισκέπτονται το περιβόλι μαθαίνουν ότι ακόμα και η τουαλέτα μπορεί να μη χρησιμοποιεί νερό (υπάρχει ένας ηλιακός φούρνος που αποξηραίνει τα λύματα), ότι τα νερά από την κουζίνα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθούν, ότι το χώμα δεν ξεχορταριάζεται για κάποιον πολύ σημαντικό λόγο και πόσο απαραίτητα είναι τα σκουλήκια στο οικοσύστημά μας.


Μια καφετέρια με βιολογικές πρώτες ύλες έχει ένα μικρό μενού σχεδιασμένο από τον σεφ Γιάννη Στανίτσα (σούπα με φράουλες και παντζάρια και χορτόπιτες με δικά τους μυρωδικά κ.ά.), δροσερούς φυσικούς χυμούς και καφέ για όποιον θέλει να ξαποστάσει, ενώ το παιδί του ακολουθεί μία από τις ξεναγήσεις ή σκαρφαλώνει στη συκιά.


Πιο πετυχημένη δραστηριότητα; Η σαλάτα που ετοιμάζουν τα μικρά παιδιά για τους γονείς, με σαλατικά και μυρωδικά από το περιβόλι.


Δεν τρώει ο μικρός τα πράσινα; Εδώ θα τα φάει, γιατί τα μάζεψε και τα ετοίμασε ο ίδιος!

Το Περιβόλι στη Βάρη. www.perivolivari.gr/

Σε αυτά τα κτήματα θα μάθεις πώς να καλλιεργείς την τροφή σου! Facebook Twitter
Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός Ελληνικού

Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός Ελληνικού: Καλλιέργεια με πολιτικό μήνυμα!

Μια συντροφιά με ακτιβιστικές και εθελοντικές διαθέσεις καλλιεργεί εδώ και τέσσερα χρόνια τον αμιγώς βιολογικό λαχανόκηπό της με έναν πολύ σημαντικό στόχο: να δηλώσει με τη παρουσία της την εναντίωσή της στην ιδιωτικοποίηση του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού.


Τα μέλη έρχονται εδώ, στα δυόμισι στρέμματα του αγρού, για να φυτέψουν και να ανταλλάξουν γνώσεις για τη λαχανοκομία και την κομποστοποίηση, που αποτελεί απαραίτητο κομμάτι της οργανικής καλλιέργειας. Μέσα σ' αυτόν το χώρο θα μάθεις ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για την οργανική καλλιέργεια, πώς, για παράδειγμα, η κοσκινισμένη στάχτη από το τζάκι διώχνει τα σαλιγκάρια από τα μαρουλάκια, γιατί φυτεύουμε κατιφέδες δίπλα στις ντοματιές ή βασιλικό δίπλα στις μελιτζάνες, και θα γευτείς τον πιο γλυκό αρακά, που με τη βοήθεια της γεωπόνου Παναγιώτας Μαλτέζου (που είναι και η ψυχή του αγρού) μπορείς μετά να καλλιεργήσεις στον κοινόχρηστο κήπο της πολυκατοικίας σου ή στο μπαλκόνι σου.


Όποιος θέλει, μπορεί να συμμετέχει εθελοντικά τις Κυριακές εδώ, χωρίς καμιά δέσμευση, αλλά κατόπιν συνεννόησης μπορεί να επισκέπτεται τον αγρό για πότισμα ή άλλες εργασίες, όποτε άλλοτε έχει ελεύθερο χρόνο.

Σε αυτά τα κτήματα θα μάθεις πώς να καλλιεργείς την τροφή σου! Facebook Twitter
Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός Ελληνικού


Το προηγούμενο καλοκαίρι ο Αγρός Ελληνικού, που είχε μεγάλη παραγωγή ζαρζαβατικών, έδωσε πολλά κιλά ντομάτας σε μια κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Αργυρούπολης-Ελληνικού για τις οικογένειες που αντιμετώπιζαν δυσκολίες αλλά και κάθε τόσο η Ρίτα Χαριτάκη, μέλος του Αγρού, προσφέρει προϊόντα τους σε ομάδες που στηρίζουν άπορες οικογένειες και μετανάστες.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις τους μπορείτε να βρείτε στο μπλογκ τουςagroselliniko.blogspot.comκαι κάθε Τρίτη, 1-2 το μεσημέρι, στην ομώνυμη εκπομπή τους στο διαδικτυακό ραδιόφωνο Πορτοκαλί (portokaliradio.gr) που επιμελείται και παρουσιάζει η Καίτη Χόρτη, με καλεσμένους τα μέλη του Αγρού και τη γεωπόνο που δίνει χρήσιμες οδηγίες για κάθε εποχική καλλιέργεια αλλά και την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ