Ονομάζεται Orca, αλλά είναι ένα πρότυπο μονοθέσιο που δημιούργησε η φοιτητική ομάδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) και η μόνη σχέση με τη γνωστή φάλαινα είναι ότι αποτέλεσε την έμπνευση για να δώσουν στο όχημα παρόμοιο σχήμα.
Η «Orca», που ζυγίζει λιγότερο από 30 κιλά, τραβάει αναμφίβολα τα βλέμματα των επισκεπτών της 86ης ΔΕΘ με τους φοιτητές- μέλη της ομάδας που τη δημιούργησαν, να δίνουν πρόθυμα όλες τις πληροφορίες για το έργο τους.
«Το όχημα είναι όλο κατασκευασμένο από ανθρακόνημα. Ζυγίζει μόλις 26 κιλά, έχει πολύ μικρό συντελεστή οπισθέλκουσας, πράγμα που σημαίνει ότι στη μέγιστη ταχύτητά του, που είναι περίπου 30 χλμ/ώρα, έχει πολύ μικρή αντίσταση από τον αέρα και αυτό μας βοηθάει να διανύσουμε μεγαλύτερη απόσταση χωρίς να καταναλώνουμε ενέργεια», λέει ο υπεύθυνος του πρότζεκτ, Γιώργος Περίφανος.
Για τη συγκεκριμένη επίδοση μάλιστα, η Orca έλαβε πλήθος διακρίσεων και διεθνών βραβείων. «Συμμετέχουμε κάθε χρόνο στο διαγωνισμό του Shell-Eco Marathon όπου το 2017 κατακτήσαμε την πρώτη θέση στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ την επόμενη χρονιά στην κατηγορία Prototype Battery Electric στην κατάταξη οικονομίας κατανάλωσης κατακτήσαμε την 8η θέση σε Ευρώπη και Αφρική, με επίδοση 420 χιλιόμετρα ανά κιλοβατώρα», προσθέτει ο υπεύθυνος μάρκετινγκ, Στράτος Παππάς.
Τα μονοθέσια σχεδιάζονται, κατασκευάζονται και βελτιστοποιούνται από τους φοιτητές μέσα στο χώρο του Ιδρύματος, με την χρήση του μοντέλου CAD από τις υπολογιστικές προσομοιώσεις σε πραγματικές σύνθετες τρισδιάστατες επιφάνειες, μέσω πολύπλοκης κατασκευαστικής διαδικασίας για τη δημιουργία σασί προηγμένης τεχνολογίας.
«Η συγκεκριμένη προσπάθεια των φοιτητών είναι εξαιρετική και εμβληματική, όχι μόνο για το δημιούργημά τους, αλλά και για τη μεταξύ τους συνεργατικότητα, αφού φοιτητές από διάφορες ειδικότητες μπορούν να συγχρωτίζονται ώστε να δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα», ανέφερε ο πρύτανης του ΠΑΔΑ Παναγιώτης Καλδής.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ