Μήπως χάνεις την πίστη σου;

Μήπως χάνεις την πίστη σου; Facebook Twitter
0

Η πλειοψηφία του πληθυσμού της γης πιστεύει στο Θεό, ή σε Θεούς, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν κι εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων που δεν πιστεύουν. Η θρησκευτική πίστη είναι ένα μάλλον πολύπλοκο φαινόμενο, διαμορφωμένο από πολλαπλές πτυχές ψυχολογίας και κουλτούρας, λένε οι συγγραφείς μιας νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Time. Αλλά οι ερευνητές, AraNorenzayanκαι WillGervaisτου πανεπιστημίου BritishColumbiaτου Καναδά, έδειξαν ότι υπάρχει ένας παράγοντας που μοιάζει να μειώνει σταθερά τη θρησκευτική πίστη των ανθρώπων: η αναλυτική σκέψη.

 

Σ’ ένα από τα πειράματα οι ερευνητές έθεσαν στους συμμετέχοντες τρία προβλήματα που απαιτούσαν αναλυτική σκέψη παρακάμπτοντας την αρχική τους διαίσθηση. Ας πούμε, μια ερώτηση ήταν: «Ένα ρόπαλο και μια μπάλα κοστίζουν 1,10 δολάρια συνολικά. Το ρόπαλο κοστίζει 1 δολάριο περισσότερο από τη μπάλα. Πόσο κάνει η μπάλα;» Η αυθόρμητη, άμεση απάντηση είναι 10 σεντς. Όσοι σκέφτηκαν πριν απαντήσουν σωστά (5 σεντς) είναι αυτοί που θεωρούνται «αναλυτικοί». Αυτοί είναι οι άνθρωποι που τείνουν να είναι λιγότερο θρησκευόμενοι.


Σίγουρα πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο, αλλά οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματά τους δείχνουν ότι το στυλ σκέψης συμβάλλει αποφασιστικά στην ύπαρξη θρησκευτικής πίστης. Μια εξήγηση είναι ότι η πίστη βασίζεται σε διαίσθηση σχετικά με τον κόσμο που μας περιβάλλει. Ας πούμε, η πίστη ότι η ψυχή είναι κάτι ξεχωριστό από το σώμα βασίζεται σε διαίσθηση. Δεν πρόκειται για κάτι βασισμένο στη λογική.


Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι τα ευρήματά τους μόνο ξύνουν την επιφάνεια της υπόθεσης. Η πίστη είναι κάτι πολύπλοκο, που επηρεάζεται από την κουλτούρα και τις εμπειρίες του καθενός. Κάποιοι καταφεύγουν στη θρησκεία όταν αντιμετωπίζουν το φόβο ή τη θνητότητα. «Δεν λέμε ότι η αναλυτική σκέψη απωθεί τους ανθρώπους από τη θρησκεία» λένε οι ερευνητές «τα ευρήματά μας δεν υπονοούν ότι ο ένας τρόπος σκέψης είναι ανώτερος από τον άλλο. Και οι δύο τρόποι είναι σημαντικοί, και οι δύο έχουν οφέλη αλλά και κόστος.»

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM