Για την μετάλλαξη «Όμικρον» που ανησυχεί τον πλανήτη μίλησε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο κ. Μόσιαλος επισήμανε ότι μπορεί να βρίσκουμε νέες εκδοχές του εμβολίου, ωστόσο, πόσα από αυτά θα φτάσουν στην Αφρική όπου έχει εμβολιαστεί μόλις το 6,5%. «Το πρόβλημα είναι ότι όταν το 6,5% των Αφρικανών έχουν εμβολιαστεί, υπάρχει πολύ μεγάλος χώρος για μεταλλάξεις του ιού και το ίδιο ισχύει και για άλλες περιοχές του πλανήτη. Μπορούμε να βρίσκουμε νέες εκδοχές των εμβολίων, πλέον δεν είναι δύσκολο να γίνεται αυτό γιατί έχουν την τεχνική επάρκεια, τις γνώσεις οι εταιρείες. Θα φτάνουν τα εμβόλια εκεί που πρέπει ή θα φτάνουν μόνο στη Βόρεια Ευρώπη, στην ΕΕ και στις βόρειες χώρες και θα μένουν απροστάτευτες οι νότιες χώρες και θα ξεκινούν νέες μεταλλάξεις και παραλλαγές. Αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν κυβερνήσεις και φαρμακευτικές βιομηχανίες», δήλωσε ο κ. Μόσιαλος.
Μόσιαλος: Να πειστούν να κάνουν την τρίτη δόση
Σχολιάζοντας τα μέτρα που θα χρειαστεί να παρθούν στην Ελλάδα, ο κ. Μόσιαλος υπογράμμισε ότι «το γενικό lockdown είχε νόημα όταν έχεις να κάνεις με μεγάλες αβεβαιότητες, όπως ήταν στην αρχή της πανδημίας. Τότε, δεν ξέραμε τίποτα γι’ αυτόν τον ιό, ούτε πόσο συχνά μεταδίδεται, ούτε πόσο επικίνδυνος είναι. Δεν είχαμε εμβόλια, επίσης, τότε, δεν είχαμε προετοιμασμένο σύστημα υγείας, οι πολίτες δεν ήξεραν τι να κάνουν. Τώρα όλα αυτά τα γνωρίζουμε. Αν κάνουμε ένα lockdown αυτή τη στιγμή καθολικό θα λύσουμε το πρόβλημα της πανδημίας; Όχι, είχαμε κάνει και προηγουμένως και δεν είχαμε λύσει το πρόβλημα της πανδημίας, απλώς θα το μεταθέσουμε λίγο το πρόβλημα, θα το διαχειριστούμε για ένα-ενάμιση μήνα για να ξαναβγεί μετά. Τι είναι πιο σημαντικό; Το πιο σημαντικό είναι να γίνουν αυτή τη στιγμή όσο το δυνατό γρηγορότερα οι τρίτες δόσεις και η Ελλάδα είναι εξαιρετικά ευέλικτη και ελαστική, αφήνει σε όλους τους πολίτες που θέλουν τους ενήλικες να κάνουν την τρίτη δόση. Εμείς εδώ στην Αγγλία δεν την κάνουμε, την κάνουν μόνο οι άνω των 40 και σε πολλές άλλες χώρες. Άρα αυτό είναι ένα από τα θετικά της χώρας».
«Αυτό που προέχει επομένως είναι όχι ο πανικός να πάμε σε ένα συνολικό lockdown και να αρχίσουμε να το συζητάμε, αλλά να πεισθούν όσο το δυνατό περισσότεροι συμπατριώτες μας να κάνουν την τρίτη δόση και όσοι ηλικιωμένοι ή μεγάλης ηλικίας συμπατριώτες μας, άνω των 50, δεν έχουν κάνει τα εμβόλια να τα κάνουν. Εκεί είναι η λύση και η αυστηροποίηση των μέτρων μπορεί να γίνει εάν αποτύχουν τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν», είπε.
«Αλλά αν τα μέτρα τηρηθούν και υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι, η δική μου γνώμη είναι με την προϋπόθεση ότι αυτή η νέα παραλλαγή δεν θα έρθει σε εμάς και δεν θα ‘ναι πιο επικίνδυνη, ότι πιθανώς να μπορέσουμε να κάνουμε μια ανάσχεση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, χωρίς να χρειαστεί να πάμε σε lockdown. Δεν αποκλείω την πιθανότητα κάποιων εντονότερων τοπικών περιορισμών ή lockdown, αν η κατάσταση ξεφύγει σε συγκεκριμένες περιοχές. Αλλά το συνολικό lockdown είναι το έσχατο που μπορεί να κάνει η χώρα μας», πρόσθεσε.