Μόσιαλος: Ήδη έχουμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων στην Ελλάδα- Το 30% του πληθυσμού είναι ευάλωτο

Μόσιαλος: Ήδη έχουμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων στην Ελλάδα- Το 30% του πληθυσμού είναι ευάλωτο Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Η Ελλάδα έχει ήδη μπει σε φάση τετραψήφίων κρουσμάτων κορωνοϊού ανά 24ωρο, προειδοποιεί ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος, τονίζοντας πως δεν καταγράφονται όλες οι περιπτώσεις.


Ο καθηγητής, επαναλαμβάνει την πρόβλεψη του πως από το καλοκαίρι του 2021 η ένταση της πανδημίας θα μειωθεί, με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν τουλάχιστον δυο σχετικά αποτελεσματικά εμβόλια και περισσότερα φάρμακα, και θα τηρούνται τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Η αποτελεσματικότητα των πρώτων εμβολίων δεν αναμένεται να είναι μεγαλύτερη του 50%, δηλαδή θα έχει αποτέλεσμα μόνο για τους μισούς από όσους το κάνουν. «Αυτό σημαίνει πως ίσως δεν μπορέσουμε να κάμψουμε την πανδημία μόνο με εμβολιασμούς μέχρι να βρεθεί πιο αποτελεσματικό εμβόλιο, και θα πρέπει να τηρούμε κάποια από τα προληπτικά μέτρα μέχρι να συμβεί αυτό.»

Αυτή την περίοδο στην Ελλάδα παρατηρείται εκτενής διασπορά στην κοινότητα ενώ μεγαλύτερος είναι και ο αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία. «Εκεί κυρίως εστιάζεται το πρόβλημα», τονίζει σε συνέντευξή του στον ιστότοπο iefimerida, εκτιμώντας πως ήδη στην Ελλάδα τα πραγματικά ημερήσια κρούσματα ξεπερνούν τα χίλια. «Αλλά, τετραψήφιος αριθμός είναι και το 1.000 και το 9.999 [...] Ο στόχος είναι να κρατήσουμε τον τετραψήφιο αριθμό στα χαμηλότερα επίπεδα» λέει, προτείνοντας να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην τηλεργασία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το 30% του πληθυσμού είναι ευάλωτο


Ο καθηγητής διαφωνεί στο σενάριο απομόνωσης των ηλικιωμένων, επισημαίνοντας πως οι ευάλωτες ομάδες απαρτίζουν το 30% του πληθυσμού και φυσικά δεν είναι όλοι ηλικιωμένοι. Επιπρόσθετα, οι ευάλωτοι συγκατοικούν με μη ευάλωτους και θα ήταν λάθος να δοθεί η εντύπωση ότι με περιορισμό στο σπίτι των άνω των 65 θα λυθεί το πρόβλημα. «Το πρόβλημα θα περιοριστεί μόνο εάν προσέχουμε όλοι, αν τηρούμε αυτά που πρέπει και που έχουμε συζητήσει μέχρι τώρα.»

Τυχαία τεστ, περισσότεροι έλεγχοι σε κλειστούς χώρους

 

Κατά τον ίδιο, η Ελλάδα πρέπει να προσανατολιστεί στον συχνότερο μοριακό έλεγχο των εργαζομένων και δειγματοληπτικά των διαβιούντων σε κλειστούς χώρους. Χρειάζεται επίσης να γίνονται και τυχαίες δειγματοληψίες με γρήγορα τεστ- αν είναι δυνατόν ανά εβδομάδα- ξεκινώντας από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας.

«Πιο σημαντικό το πού και το σε ποια ηλικιακή ομάδα συγκεντρώνονται τα κρούσματα [...] εάν υπάρχει διασπορά στους ευάλωτους [...] εάν η αυξητική τάση μεταφράζεται σε εισαγωγές και σε μελλοντική πίεση στο σύστημα υγείας.»

Απαντώντας σε όσους συγκρίνουν τις προσπάθειες για εμβόλιο κατά του AIDS - που εδώ και χρόνια παραμένουν άκαρπες - με τον «αγώνα» για εμβόλιο κατά του Sars-Cov-2, ο καθηγητής τονίζει πως πρόκειται για ανόμοιες ασθένειες: «Στην περίπτωση της νόσου του AIDS το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών δεν ανταποκρίνεται. Οι ασθενείς με AIDS δεν επιβιώνουν χωρίς φάρμακα, ενώ με τον κορωνοϊό μόνο ένα μικρό ποσοστό των ασθενών δεν ανταποκρίνεται και πεθαίνει

Όπως λέει, η συντριπτική πλειοψηφία όσων νόσησαν με κορωνοϊό ανέπτυξαν αντισώματα και αυτό αποτελεί σοβαρή ένδειξη ότι όταν εγκριθεί εμβόλιο θα είναι σχετικά αποτελεσματικό.»

Τι ισχύει για τα υπό δοκιμή εμβόλια

Για τον νέο κορωνοϊό υπάρχουν ήδη τουλάχιστον 89 εμβόλια σε προκλινικό στάδιο, εκ των οποίων 48 δοκιμάζονται σε ανθρώπους με 11 από αυτά στη φάση ΙΙΙ. Η Pfizer πλησιάζει τον τελικό στόχο εγγραφής 44,000 εθελοντών, εμβολιάζει παιδιά 16-17 ετών και σύντομα θα ξεκινήσει εμβολιασμό και σε ηλικίες 12-15 ετών. H Moderna ολοκλήρωσε την εγγραφή 30,000 εθελοντών για την πρώτη δόση του εμβολίου με το 25% των συμμετεχόντων να είναι άνω των 65 ετών και 42% ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα. 

Ο ίδιος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο τα εμβόλια να παρέχουν ανοσία μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα - 12 με 18 μήνες. Αν εμβολιαστεί το 70% των πολιτών, θα έχουμε ανοσία στην κοινότητα κατά 35% και σε αυτή θα προστεθεί και η ανοσία που θα επιτευχθεί μέσω της φυσικής μόλυνσης, που ο καθηγητής εκτιμά πως θα αντιστοιχεί σε ένα 6 % με 10% στην Ελλάδα έως το καλοκαίρι του 21.

Άρα, χρειαζόμαστε ένα δεύτερο εμβόλιο που να είναι αποτελεσματικό στο περίπου 50% του πληθυσμού για το οποίο δεν ήταν αποτελεσματικό το πρώτο εμβόλιο.

Για τα ΜΜΜ και τη Θεία Κοινωνία

Ο κ. Μόσιαλος θεωρεί πως χρειαζόταν σαφέστερο επικοινωνιακό πρόγραμμα μετά την άρση του lockdown καθώς παρατηρήθηκε χαλάρωση από τον Μάιο χωρίς να υπάρχει σαφής επικοινωνία ότι ιός δεν είχε πάψει να κυκλοφορεί και ήταν ακόμη επικίνδυνος.

«Θα έπρεπε να είχαν αποφευχθεί τα πισωγυρίσματα στην εφαρμογή της μάσκας στα πολυκαταστήματα, οι δημόσιες συμπεριφορές που ήταν ασύμβατες με τις συστάσεις της πολιτείας, η μη ενιαία εφαρμογή των μέτρων σε όλους τους χώρους και η πολυφωνία των υπουργών για πιθανό καθολικό νέο lockdown.», σημειώνει.

Όσο για τη μείωση του συγχρωτισμού και άρα του ρίσκου της διασποράς, θα έπρεπε να γίνει πιο έντονη προετοιμασία για συχνότερα δρομολόγια και μικρότερη πληρότητα στα ΜΜM και για επέκταση της τηλεργασίας, ζώνες λειτουργίας καταστημάτων μόνο για ηλικιωμένους και διακοπή της Θείας Κοινωνίας με τον τρόπο που γίνεται σήμερα. Να συνεχιστεί η Θεία Κοινωνία αλλά με πιο ασφαλή τρόπο όπως γίνεται και σε άλλες ορθόδοξες εκκλησίες. Αλλώστε αυτό προτείνει και ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας.

 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΛΑΣ για μποτιλιάρισμα στην Αράχωβα: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα «κόλλησαν» στα χιόνια

Ελλάδα / ΕΛΑΣ για μποτιλιάρισμα στην Αράχωβα: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα «κόλλησαν» στα χιόνια

Σε ανακοίνωσή της, η Ελληνική Αστυνομία αναφέρει ότι τα προβλήματα επιδεινώθηκαν από τεχνικές βλάβες σε πολλά ηλεκτρικά οχήματα, που ακινητοποιήθηκαν κατά την επιστροφή τους από το χιονοδρομικό κέντρο
LIFO NEWSROOM