Την εκτίμηση ότι ενδεχομένως να υπάρξει τέταρτο κύμα πανδημίας κορωνοϊού στη χώρα, αλλά όχι άμεσα, εξέφρασε ο καθηγητής της πολιτικής της υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου Ηλίας Μόσιαλος, σημειώνοντας ότι θα αφορά κυρίως σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.
«Εάν θα υπάρξει έξαρση της πανδημίας, αυτή θα αφορά κυρίως όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, είτε γιατί δεν θέλουν να εμβολιαστούν, είτε γιατί δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ειδικούς λόγους, είτε γιατί δεν προβλέπεται να εμβολιαστούν… κυρίως τα παιδιά» είπε ο κ. Μόσιαλος. Παράλληλα, μιλώντας στο ΣΚΑΪ υπογράμμισε πως για να μην υπάρξει τέταρτο κύμα και να μην έχει επιπτώσεις σε παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν όσοι το δυνατόν περισσότεροι ενήλικες.
Ο κ. Μόσιαλος αναφέρθηκε στα στοιχεία που προκύπτουν από το Ισραήλ και την Βρετανία όπου η μεγάλη πλειοψηφία των ενηλίκων έχει εμβολιαστεί και παράλληλα έχουν μειωθεί οι επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά. «Έχουν χτίσει το τείχος ανοσίας στην κοινότητα σε πολύ μεγάλο ποσοστό» εξήγησε.
Οι επιπτώσεις είναι πολύ δραματικές αν κολλήσει κανείς κορωνοϊό
«Το τέταρτο κύμα πανδημίας δεν θα αφορά όλους τους Έλληνες και όλη τη χώρα» συμπλήρωσε, ενώ έκανε έκκληση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί γιατί εκφράζουν φόβους για τις παρενέργειες των εμβολίων να το πράξουν, καθώς οι επιπτώσεις είναι πολύ δραματικές αν κολλήσει κανείς κορωνοϊό. Οι παρενέργειες των εμβολίων είναι ελάχιστες, σημείωσε.
Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις για πάνω από 1.000 διασωληνωμένους αμέσως μετά το Πάσχα. «Αυτή τη στιγμή στη ΜΕΘ μπαίνουν κυρίως αυτοί που δεν εμβολιάζονται ή έχουν υποκείμενα νοσήματα», ανέφερε.
Αποτελεσματικά τα εμβόλια Pfizer και AstraZeneca στην ινδική μετάλλαξη
Τα εμβόλια Pfizer και AstraZeneca είναι πολύ αποτελεσματικά, στην ινδική μετάλλαξη, ανέφερε μεταξύ άλλων, καθηγητής προσθέτοντας πως τείνει να επικρατήσει στην Ευρώπη.
Είπε τέλος ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν τα τεστ αντισωμάτων για να γνωρίζουμε την κατάσταση στον πληθυσμό.
Προστατευμένοι όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις
Σύμφωνα με τον κ Μόσιαλο όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου είναι προστατευμένοι σε συντριπτικό ποσοστό, ενώ όσοι ξεκίνησαν τον εμβολιασμό τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο θα πρέπει να κάνουν αναμνηστική δόση το Φθινόπωρο και πρώτα οι ευάλωτες ομάδες.
Επίσης όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το εμβόλιο θα διαρκεί ένα χρόνο και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να κάνουμε εμβόλια κορωνοιού για πολλά ακόμη χρόνια.