Μήνυση κατέθεσαν οι γονείς της 32χρονης Ελληνίδας που πέθανε στη Γαλλία από αλλαντίαση, μετά από γεύμα σε γνωστό εστιατόριο του Μπορντό.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η οικογένεια της 32χρονης Μαρίας, θέλει να εξαντλήσει κάθε δικαστική οδό για να μάθει τι συνέβη με την κόρη τους που πέθανε από αλλαντίαση, αφού κατανάλωσε μολυσμένες σαρδέλες στο εστιατόριο «Tchin Tchin Wine Bar» του Μπορντό.
Η έρευνα που θα πραγματοποιηθεί θα είναι διπλή καθώς ζητείται να διερευνηθεί όχι μόνο το πώς σερβιρίστηκαν στο εστιατόριο οι μολυσμένες σαρδέλες αλλά και ο λόγος που η 32χρονη πήρε εξιτήριο από δύο νοσοκομεία, το ένα στο Μπορντό και το άλλο στο Παρίσι, χωρίς να διαγνώσουν οι γιατροί πως είχε πάθει αλλαντίαση.
Η 32χρονη πέθανε στο σπίτι της στο Παρίσι ενώ ο σύζυγός της εισήχθη στην εντατική με συμπτώματα από αλλαντίαση και σήμερα αναμένεται να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο. Σημειώνεται πως 15 περίπου άτομα έφαγαν από το βάζο με τις μολυσμένες σαρδέλες στο εστιατόριο «Tchin Tchin» στο κέντρο του Μπορντό.
Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, υπάρχουν δύο εκδοχές σχετικά με τον λόγο που το ζευγάρι βρέθηκε στο Μπορντό. Είτε η 32χρονη με τον σύζυγό της πήγαν στη γαλλική πόλη για να παρακολουθήσουν το παιχνίδι ράγκμπι του παγκοσμίου πρωταθλήματος είτε για να γιορτάσουν τα γενέθλια της γυναίκας ή και για τα δύο γεγονότα.
Όταν η 32χρονη άρχισε να μην αισθάνεται καλά, πήγε σε ένα νοσοκομείο στο Μπορντό και αμέσως μετά, όταν επέστρεψαν στο Παρίσι και τα συμπτώματα χειροτέρευσαν μετέβη και σε άλλο ένα. Και στα δύο νοσοκομεία, όμως, της έδωσαν εξιτήριο γιατί όπως είπαν οι γιατροί δεν παρουσίαζε τα τυπικά συμπτώματα της αλλαντίασης.
Γαλεντέρης: Άκρως θανατηφόρα τοξίνη η αλλαντίαση
Στην ΕΡΤ μίλησε και ο ιατροδικαστής, Δημήτρης Γαλεντέρης, ο οποίος και αναφέρθηκε στην αλλαντίαση αλλά και στους λόγους που δεν υπάρχουν κρούσματα στην Ελλάδα.
«Εδώ είμαστε πολύ προσεκτικοί στην παρασκευή των τροφίμων και στη συντήρησή τους. Η αλλαντίαση αναπτύσσεται συνήθως σε τρόφιμα τα οποία δεν έχουμε μαγειρέψει καλά ή δεν έχουν κονσερβοποιηθεί σωστά, έτσι ώστε να έχουν μικρή περιεκτικότητα σε αλάτι ή ζάχαρη.
Τότε, οι σπόροι της αλλαντίασης αρχίζουν να αναπτύσσονται και να παράγουν την τοξίνη τους εντός του δοχείου, οπότε και όταν καταναλωθεί ως άκρως θανατηφόρα τοξίνη, να προκαλέσει αυτές τις διαταραχές που προκαλεί στο νευρικό σύστημα, οπότε και τον θάνατο. Η μέση θανατηφόρος δόση είναι ένα νανογραμμάριο ανά κιλό βάρους σώματος. Μιλάμε για πάρα πολύ μικρές ποσότητες, οι οποίες μπορούν να δράσουν θανατηφόρα στον άνθρωπο».
Αλλαντίαση: Τι πρέπει να προσέχουμε
Όσο για το τι πρέπει να προσέχουμε, ο Δημήτρης Γαλεντέρης σημείωσε ότι «τα βιομηχανικά προϊόντα τηρούν κάποιους κανονισμούς και η παρασκευή τους διέπεται από κάποια στάδια, στα οποία δεν γίνεται να αναπτυχθεί η αλλαντίαση.
Το πρόβλημα ξεκινάει όταν υπάρχει αυτή η σπιτική παρασκευή τέτοιων πιάτων, όπως θεωρώ ότι έγινε και στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπου η κονσερβοποίηση της σαρδέλας, δηλαδή η ποσότητα του αλατιού, δεν ήταν αρκετή για να καταστρέψει ή να αναστείλει την αναπαραγωγή των σπόρων της αλλαντίασης του κλωστηριδίου, οπότε και άρχισαν να αναπτύσσονται και να παράγουν την τοξίνη», συμπλήρωσε ο Δημήτρης Γαλεντέρης.
Με πληροφορίες από ΕΡΤ