Οι συζητήσεις για τη δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής με την ονομασία «mystreet» τέθηκαν στη Βουλή.
Μέσω αυτής της εφαρμογής, οι πολίτες θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν καταγγελίες όταν παρατηρούν αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστων χώρων προς τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές. Η εφαρμογή αυτή αναπτύσσεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και είναι δωρεάν.
Το mystreet θα μπορεί να φιλοξενείται από συσκευές όπως smartphones και tablets.
Πώς θα λειτουργεί το mystreet
Όσοι κατεβάσουν το mystreet, θα αποκτούν πρόσβαση σε ένα πεδίο αναζήτησης πληροφοριών, αναφορικά με τις παραχωρήσεις δημοσίων χώρων σε συγκεκριμένες περιοχές, μέσω ενός χάρτη που περιλαμβάνει γεωχωρικά και περιγραφικά δεδομένα των δήμων, και να υποβάλλουν καταγγελίες για παραβάσεις.
Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δημιουργεί ένα πληροφοριακό σύστημα με την ονομασία «Μητρώο Καταχώρισης Αδειών Χρήσης Κοινόχρηστων Χώρων», το οποίο θα είναι προσβάσιμο μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) και θα επιτρέπει στους δήμους να καταχωρούν τις άδειες των καταστημάτων. Μέσω αυτού του συστήματος, θα καθίσταται δυνατός, ο εντοπισμός των περιοχών κοινών χώρων που καταλαμβάνονται αυθαίρετα από καταστήματα σε σχέση με τις νομίμως παραχωρημένες περιοχές.
Το νομοσχέδιο και όσα περιλαμβάνει
Οι ρυθμίσεις για το «mystreet» περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/868 – Ορισμός αρμόδιας αρχής για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2024/903 – Ηλεκτρονική εφαρμογή “my street” – Ρυθμίσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης».
Στο ίδιο σχέδιο περιλαμβάνονται ακόμη, ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με οργανωτικά ζητήματα ως προς τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας του δημόσιου τομέα, την ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού και την προώθηση επενδύσεων στον τομέα της τεχνολογίας.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ορίζεται ως η Εθνική Αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2024/903, ο οποίος προβλέπει μέτρα για τη διαλειτουργικότητα του δημόσιου τομέα σε όλη την ΕΕ.
Το σχέδιο νόμου εισάγει τροποποιήσεις στο πλαίσιο λειτουργίας των θυρίδων χρηστών και φορέων στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη (Ε.Ψ.Π.) της Δημόσιας Διοίκησης, και μεταξύ άλλων:
- Επεκτείνεται ο χρόνος διατήρησης των εγγράφων που εκδίδονται μέσω της Ε.Ψ.Π.
- Δίνεται η δυνατότητα ανάρτησης δημοσίων εγγράφων και μηνυμάτων στις θυρίδες των χρηστών, τα οποία εκδίδονται από δημόσιους φορείς ή αφορούν τη δραστηριότητα του χρήστη.
- Επιτρέπεται στους φορείς να χρησιμοποιούν το ίδιο πληροφοριακό σύστημα για την ανάρτηση εγγράφων μέσω της Ε.Ψ.Π., εφόσον αξιοποιούν προγραμματιστική διεπαφή.
- Είναι υποχρεωτική η τήρηση θυρίδων φορέα από τους ΟΤΑ ή η αξιοποίηση προγραμματιστικής διεπαφής για την επικοινωνία μέσω της Ε.Ψ.Π.
- Δίνεται η δυνατότητα στα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες να χρησιμοποιούν το ίδιο πληροφοριακό σύστημα για τη διακίνηση εγγράφων μέσω της Ε.Ψ.Π., αξιοποιώντας κατάλληλη προγραμματιστική διεπαφή.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ