Χιλιάδες αιτούντες άσυλο πραγματοποιούν πορεία στη Λέσβο, με αφετηρία τον καταυλισμό της Μόριας και προορισμό το κέντρο της Μυτιλήνης, και κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων σημειώθηκαν επεισόδια με την αστυνομία.
Περισσότεροι από 2.000 αιτούντες άσυλο, αφγανικής καταγωγής, ξεκίνησαν το πρωί και οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων, για να ανακόψουν την πορεία τους προς το κέντρο της πόλης. Ορισμένοι από τους αιτούντες άσυλο επιχειρούν να παρακάμψουν τον αστυνομικό κλοιό από τους γύρω λόφους. Τα επεισόδια εντοπίζονται κυρίως από τον Καρά Τεπέ μέχρι το εργοστάσιο της ΔΕΗ ενώ ο δρόμος παραμένει κλειστός.
Η διαδήλωση έφτασε, περίπου στις 10.30 το πρωί, σχεδόν στην είσοδο της πόλης της Μυτιλήνης, λίγο μετά το δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Εκεί τους περίμενε ισχυρή αστυνομική δύναμη που δεν τους επέτρεψε να συνεχίσουν. Τότε, μια ομάδα, περίπου 1.000 διαδηλωτών, έφυγε μέσω γειτονικών χωραφιών με σκοπό να φτάσει πίσω από το εργοστάσιο της ΔΕΗ, στον δρόμο της βόρειας παράκαμψης και από εκεί να μπει στην πόλη για να διαμαρτυρηθεί.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ «στην πορεία τους άναψαν φωτιές για αντιπερισπασμό» και η φωτιά πέρασε και σε κτήματα που γειτνιάζουν με τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΔΕΗ. Οι φωτιές επεκτάθηκαν και τότε άρχισαν οδομαχίες προκειμένου να μην ενισχυθεί ο αριθμός όσων προσπαθούσαν να φτάσουν στην πόλη.
Με ρίψη δακρυγόνων απωθήθηκε ο μεγάλος αριθμός των διαδηλωτών. Το κλείσιμο του δρόμου δεν επέτρεπε και την έξοδο των οχημάτων της Πυροσβεστικής από τις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας που βρίσκονται στην περιοχή. Την ίδια ώρα, περίπου 500 άτομα που κατάφεραν και μπήκαν στην πόλη από τη βόρεια συνοικία της και μαζί με ομοεθνείς τους έκλεισαν τον δρόμο της προκυμαίας μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης, ενώ κάποιοι έστησαν και σκηνές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Οι διαδηλωτές ζητούν επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, περισσότεροι από 18.750 αιτούντες άσυλο διαμένουν στην περιοχή, εκ των οποίων οι 1.150 είναι ανήλικοι - εκατοντάδες εκ των οποίων ασυνόδευτοι.
Όπως υποστηρίζουν, η Υπηρεσία Ασύλου εξετάζει με το νέο νόμο περί ασύλου όσους ήρθαν μετά την Πρωτοχρονιά προκειμένου εφόσον το δικαιούνται να φύγουν στην Αθήνα ή να επιστραφούν στην Τουρκία όσοι δεν δικαιούνται. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι να μην εξετάζονται αιτήματα όλων όσοι έχουν συγκεντρωθεί και διαμένουν στο νησί επί πολλούς μήνες.
Πλέον έχει αποκατασταθεί η τάξη στην περιοχή του Καρά Τεπέ και σβήστηκαν οι φωτιές από την Πυροσβεστική. Ήρεμη, σύμφωνα με τις αρχές, είναι η κατάσταση και στον καταυλισμό της Μόριας, ενώ οι συγκεντρωμένοι μέσα στην πόλη με ισχυρή αστυνομική περιφρούρηση με πορεία οδηγούνται προς την πλατεία Σαπφούς απ' όπου θα γίνει προσπάθεια να αναχωρήσουν για τη Μόρια.
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κινητοποίηση ήταν γνωστή στις αστυνομικές αρχές από την Παρασκευή για αυτό και το Σαββατοκύριακο υπήρξε ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης με προσωπικό από την Αθήνα. Στις αρχές του Ιανουαρίου, χιλιάδες πρόσφυγες είχαν κλείσει τον δρόμο στην είσοδο του ΚΥΤ, ζητώντας την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για τις σκηνές στις οποίες διαμένουν.
σχόλια