Νεκρά ψάρια στον Βόλο: Τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που επλήγησαν

Νεκρά ψάρια στον Βόλο: Τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που επλήγησαν Facebook Twitter
Νεκρά ψάρια στον Βόλο/ Φωτ.: Eurokinissi
0

Τα αρμόδια υπουργεία προχωρούν στην υλοποίηση μιας σειράς μέτρων στήριξης για τις επιχειρήσεις στους Δήμους Βόλου και Νοτίου Πηλίου, οι οποίες επηρεάστηκαν από την πρόσφατη εμφάνιση νεκρών ψαριών στον Παγασητικό Κόλπο.

Τα μέτρα για τους επιχειρηματίες που επλήγησαν από τα νεκρά ψάρια στον Βόλο περιλαμβάνουν:

  1. Επιχορήγηση των επιχειρήσεων που υπέστησαν απώλειες στον κύκλο εργασιών τους λόγω του ακραίου φαινομένου, σε σύγκριση με αντίστοιχες χρονικές περιόδους στο παρελθόν.
  2. Αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
  3. Ενεργοποίηση του προγράμματος στήριξης Thessaly Pass και για την επόμενη χρονιά, με στοχευμένα χαρακτηριστικά για τις περιοχές γύρω από τον Παγασητικό Κόλπο, καθώς και αύξηση του ποσού του Thessaly Pass για την τρέχουσα χρονιά.
  4. Διασφάλιση χρηματοδότησης για την ανάπτυξη ολοκληρωμένου προγράμματος προβολής του Παγασητικού, μέσω συνεργασίας των αρμόδιων υπουργείων και τοπικών φορέων. Η υλοποίηση αυτών των μέτρων προχωρά λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα τοπικών φορέων και επιχειρηματιών που επλήγησαν.

Νεκρά ψάρια στον Βόλο: Νέα ευρήματα από τους ελέγχους

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε ότι μέχρι το Σάββατο 31 Αυγούστου, έχουν ληφθεί δείγματα από εννέα ακτές κολύμβησης στον Δήμο Βόλου και ελέγχθηκαν στο Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλία.

Οι μικροβιακοί δείκτες κοπρανώδους επιμόλυνσης (κολοβακτηρίδιο και εντερόκοκκος) βρέθηκαν σε όλα τα δείγματα εντός των νόμιμων ορίων και σύμφωνες με μετρήσεις των προηγούμενων ετών, περιλαμβανομένου του 2024. Μια ακτή παρουσίασε διαχρονική επιβάρυνση, αλλά δεν υπήρξαν σοβαρές αποκλίσεις.

Εντοπίστηκε αύξηση της ολικής μικροβιακής χλωρίδας, χωρίς την ανίχνευση συγκεκριμένων παθογόνων που συνδέονται με νοσήματα. Προγραμματίζονται καθημερινές δειγματοληψίες σε όλες τις ακτές τις επόμενες ημέρες σε συνεργασία με την Περιφέρεια.

Εάν δεν παρατηρηθούν νέα κρούσματα νεκρών ψαριών και η κατάσταση των ακτών συνεχίσει να είναι καλή σύμφωνα με τους δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης, η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας θα προτείνει την άρση της απαγόρευσης κολύμβησης. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν προκύπτει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Επιπλέον, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει στείλει κλιμάκιο επιθεωρητών για αυτοψία στην περιοχή της Κάρλας την Πέμπτη 29 Αυγούστου, η οποία θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα και στην ευρύτερη περιοχή ως τον Πηνειό ποταμό, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες. Το φαινόμενο παρακολουθείται συνεχώς και από τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θεσσαλίας, η οποία υπέβαλε σχετική λεπτομερή αναφορά την Παρασκευή 30 Αυγούστου.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ