Για ένατη ημέρα ο Βόλος παραμένει χωρίς πόσιμο νερό λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας Daniel, η οποία προκάλεσε τεράστιες ζημιές στο δίκτυο υδροδότησης της πόλης.
Το νερό του Βόλου δεν είναι πόσιμο όμως δεν φέρει μικροβιακό φορτίο καθώς είναι υπερχλωριωμένο αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΥΑΜΒ. Επιπλέον επισημαίνει ότι οι δειγματοληψίες δεν καλύπτουν όλες τις περιοχές.
«Είχαμε ανακοινώσει ότι το νερό δεν είναι πόσιμο. Από τη δειγματοληψία στην οποία προβήκαμε την Δευτέρα 11/9, επιβεβαιώθηκε η εκτίμησή μας, καθώς υπήρχαν υπερβάσεις στο μικροβιακό φορτίο. Στις δειγματοληψίες της Τρίτης 12/9, που έγιναν από κοινού με την Δ/νση Υγείας, στο σύνολο των δειγμάτων εντοπίστηκε υπολειμματικό χλώριο, που παραπέμπει στην απουσία μικροβίων. Επειδή το δίκτυο ύδρευσης δεν έχει σταθεροποιηθεί και οι δειγματοληψίες – αναλύσεις δεν καλύπτουν ακόμη το σύνολο των περιοχών, ενημερώνουμε τους πολίτες ότι ακόμη το νερό δεν είναι πόσιμο».
Νωρίτερα σήμερα η εισαγγελία του Αρείου Πάγου διέταξε έρευνα για συγκεκριμένα έργα που δεν έγιναν από τους τοπικούς φορείς, με αφορμή τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Η εισαγγελική παρέμβαση είναι στοχευμένη και κατευθύνεται προς συγκεκριμένα πρόσωπα και τοπικούς παράγοντες όπως είναι οι Περιφερειάρχες όλων των νομών που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel, και οι δημοτικές αρχές Καρδίτσας και Βόλου, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι.
Η έρευνα θα εξετάσει ποια έργα έγιναν και ποια όχι από την επέλαση του Ιανού και μετά, από την περίοδο δηλαδή του 2020 μέχρι το καλοκαίρι του 2023.
Μόνο για ανάγκες οικιακής χρήσης το νερό του Βόλου
Να σημειωθεί πως μέρος του Βόλου υδροδοτείται κατά διαστήματα με μη πόσιμο νερό, μόνο για τις ανάγκες της οικιακής χρήσης, με τον δήμο να υπερτονίζει από την πλευρά του ότι το νερό δεν είναι πόσιμο.
Τα συνεργεία του δήμου Βόλου συνεχίζουν τον καθαρισμό της πόλης από τους χιλιάδες τόνους λάσπης, τόσο στο κέντρο, όσο και στις συνοικίες που επλήγησαν από τις πλημμύρες όπως το Παλαιό Λιμεναρχείο, τα Παλαιά, ο Άγιος Παντελεήμονας, η Νεάπολη, η Παπαδιαμάντη.
Στην ατμόσφαιρα του Βόλου αιωρείται λευκή σκόνη, κάτι που αποτελεί ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα για τους κατοίκους. Η λευκή σκόνη προέρχεται από την ξεραμένη λάσπη που έχει συσσωρευτεί στους δρόμους και διαλύεται από την κίνηση των αυτοκινήτων και γι' αυτό οι ειδικοί συνιστούν στον πληθυσμό την χρήση χειρουργικής μάσκας.
Να σημειωθεί πως έχουν αποκατασταθεί οι οδικές συνδέσεις προς το Ανατολικό Πήλιο, αλλά η κίνηση μεγάλων οχημάτων είναι αδύνατη. Αντίστοιχες αποκαταστάσεις του οδικού δικτύου έχουν γίνει και προς το Νότιο Πήλιο, αλλά και σε αυτή την περιοχή είναι αδύνατη η κίνηση μεγάλων και βαρέων οχημάτων.
Εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας και των πλημμυρών προκλήθηκαν τεράστιες καταστροφές σε σπίτια και επιχειρήσεις και σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη υπολογίζεται ότι περισσότερα από 250 αυτοκίνητα έχουν καταστραφεί ή έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα και γι' αυτό δύτες έψαχναν τον βυθό της θάλασσας στον Πλατανιά, το Μικρό και άλλες περιοχές για να εντοπίσουν πιθανά παγιδευμένους. Παράλληλα, εξακολουθεί να μην υπάρχει σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Βόλου και Λάρισας, αφού έχει υποστεί μεγάλες ζημιές τόσο το σιδηροδρομικό δίκτυο, όσο και οι γραμμές στον σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλου.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ