Νίκος Μπογονικολός: Ποιος είναι ο επιχειρηματίας που συνελήφθη για συνωμοσία υπέρ της Ρωσίας

Νίκος Μπογονικολός: Ποιος είναι ο συλληφθείς επιχειρηματίας Facebook Twitter
Φωτ.: Facebook
0

Γνωστός Πατρινός είναι ο συλληφθείς στο Παρίσι Έλληνας επιχειρηματίας Νίκος Μπογονικολός στον οποίο ασκήθηκε ποινική δίωξη για συνωμοσία και λαθρεμπόριο υπέρ της Ρωσίας.

Το όνομα του 59χρονου επιχειρηματία δόθηκε ευθύς αμέσως τη δημοσιότητα από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και ο Νίκος Μπογονικολός εμπλέκεται σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές σε μια από τις πέντε ποινικές υποθέσεις, που αφορούν σε άτομα που κατηγορούνται για κλοπή ή παράνομη μεταφορά τεχνολογίας των ΗΠΑ σε επιχειρήσεις και κυβερνήσεις στην Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν.

Ως ανάδοχος εργασιών του ΝΑΤΟ κατηγορείται για λαθρεμπόριο κβαντικών υπολογιστών και άλλης προηγμένης τεχνολογίας στη Ρωσία. Ο Νίκος Μπογονικολός άρχισε να συνεργάζεται με ένα δίκτυο εταιρειών που συνδέονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες το 2017, αναφέρεται στην καταγγελία.

Συγκεκριμένα ο κατηγορούμενος φέρεται να συνωμότησε για να αποκτήσει ευαίσθητες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στην κβαντική υπολογιστική και στις πυρηνικές δοκιμές για να προωθήσει τις προσπάθειες αμυντικής έρευνας και ανάπτυξης της Ρωσίας.

Νίκος Μπογονικολός: Ποιος είναι ο συλληφθείς επιχειρηματίας

Ο Δρ Νικόλαος Μπογονικολός, αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, συνελήφθη στο Παρίσι στις 9 Μαΐου 2023 και παραμένει υπό κράτηση εν αναμονή της επίλυσης της διαδικασίας έκδοσης.

«Όπως καταγγέλλεται, ενώ φαινομενικά λειτουργούσε ως εργολάβος άμυνας για το ΝΑΤΟ και άλλες συμμαχικές χώρες, ο κατηγορούμενος και ο όμιλός του Aratos Group έκαναν διπλό εμπόριο, συμβάλλοντας στην τροφοδοσία της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας και στην ανάπτυξη των όπλων νέας γενιάς», δήλωσε ο εισαγγελέας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο κατηγορούμενος εμφανίστηκε επίσης ως έμπειρος σύμβουλος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και για τις «κυβερνήσεις παγκοσμίως» και η Aratos υπήρξε προμηθευτής αμυντικού εξοπλισμού και συναφών τεχνολογιών σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας.

Ο ίδιος είχε παρουσιαστεί ως ειδικός εμπειρογνώμονας και αξιολογητής έργων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα που είχαν να κάνουν με την «Κοινωνία της Πληροφορίας» με αντικείμενο μεταξύ άλλων και ζητήματα προστασίας καταναλωτών στα Δυτικά Βαλκάνια. Στην Aratos Group φέρεται να ανήκουν αρκετές εταιρείες με έδρα την Ελλάδα και την Ολλανδία. Οι συγκεκριμένες εταιρίες αναφέρουν ότι έχουν εμπειρία σε θέματα όπως οι «τεχνολογίες που αφορούν το Διάστημα», την «Εσωτερική Ασφάλεια» (Homeland Security) και τις τεχνολογίες Blockchain που χρησιμοποιούνται ευρέως στα κρυπτονομίσματα.

«Όπως καταγγέλλεται, ο Μπογονικολός συνωμότησε με ένα δίκτυο εταιρειών που ενορχηστρώθηκε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για να αποκτήσει με δόλο και στη συνέχεια να διακινήσει λαθραία στρατιωτικές τεχνολογίες αμερικανικής προέλευσης και τεχνολογίες διπλής χρήσης για να βοηθήσει τους ρωσικούς τομείς άμυνας και ασφάλειας. Ο Μπογονικολός προμηθεύτηκε ευαίσθητο εξοπλισμό που πληροί τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ και έχει σχεδιαστεί για τακτικές συνθήκες στο πεδίο της μάχης, καθώς και εξαρτήματα με εφαρμογές στις διαστημικές και κρυπτογραφικές επικοινωνίες, για λογαριασμό των Ρώσων πληροφοριοδοτών του, οι οποίοι επεδίωκαν να βελτιώσουν τις πολεμικές δυνατότητες της χώρας τους», δήλωσε ο αρμόδιος υποδιευθυντής του FBI Driscoll.

Όπως αναφέρεται στην καταγγελία, ο εναγόμενος προσελήφθη ως πράκτορας προμηθειών για τη Ρωσία το 2017.  Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με συνεργάτη της Serniya, στις 27 Δεκεμβρίου 2017, ο κατηγορούμενος ενημερώθηκε ότι έπρεπε να πάει στη Μόσχα μόνος του «καθώς η ατζέντα θα είναι πολύ ευαίσθητη».  Όσον αφορά μια μεταγενέστερη παραγγελία, ο κατηγορούμενος φέρεται να ενημέρωσε ότι θα παραποιήσει μια άδεια εξαγωγής, λέγοντας ότι «υπογράφω ότι τα είδη είναι μόνο για την Ολλανδία. Ευαίσθητη υπόθεση. Για τον ίδιο λόγο δεν μπορώ να πιέσω τον προμηθευτή [των ΗΠΑ]».  Ο κατηγορούμενος όπως αναφέρεται στην καταγγελία υπέγραψε επίσης ψευδείς δηλώσεις τελικής χρήσης και τις παρείχε σε αμερικανικές εταιρείες, πιστοποιώντας ότι η Aratos ήταν ο τελικός χρήστης των ζητούμενων ειδών, ότι η ίδια εταιρεία δεν θα επανεξήγαγε τα αγαθά αλλού και ότι τα αγαθά δεν θα χρησιμοποιούνταν για την ανάπτυξη όπλων.

Τονίζεται πάντως πως οι κατηγορίες της καταγγελίας είναι ισχυρισμοί και ο κατηγορούμενος θεωρείται αθώος μέχρι αποδείξεως της ενοχής του.

Ακόμη, ο ίδιος έχει γράψει το βιβλίο «Η Νέα Οικονομία του Blockchain». Σύμφωνα με το FBI έχει σπουδές στα μαθηματικά και έχει μεταπτυχιακό, αλλά και διδακτορικό από το Εθνικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο στο Χάρκοβο της Ουκρανίας.

Μία από τις θυγατρικές της εταιρείας, ήταν φιναλίστ στο NATO Innovation Challenge για διαστημικές εφαρμογές το 2021 για μια πρόταση που αφορούσε τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογίας blockchain για δορυφόρους και διαστημόπλοια.

Επίσης ο ίδιος ο επιχειρηματίας πριν από την Aratos είχε ιδρύσει στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 την εταιρεία «Ζευς Συμβουλων».

Νίκος Μπογονικολός: Επιτήρηση ρωσικού αγωγού με ελληνικό λογισμικό 

Συν τοις άλλοις αναφέρθηκε πως η εταιρεία του έχει αναλάβει να επιτηρεί με ελληνικό λογισμικό 2.000χλμ αγωγό της ρωσικής εταιρείας Transneft. Προ δεκαετίας μάλιστα σημειώθηκε πως θα μπορούσε να χρησιμεύσει για τον φράχτη στον Έβρο. 

Νίκος Μπογονικολός: Οι σχέσεις με τον αθλητισμό 

Ο Νίκος Μπογονικολός είχε διατελέσει και παράγοντας του αθλητισμού δραστηριοποιούμενος στα διοικητικά της ομάδας βόλεϊ του ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2002. Το 2009, ο Νίκος Μπογονικολός μαζί με άλλους επιχειρηματίες προσπάθησε να πάρει τον έλεγχο και της ΚΑΕ ΠΑΟΚ.

Η σχέση του με την Θεσσαλονίκη έγκειται στο γεγονός πως όταν ο πατέρας του ήταν εν ενεργεία στρατιωτικός είχε ζήσει αρκετά χρόνια στην πόλη και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Ανάληψης.

Νίκος Μπογονικολός: Ο οβολός 

Όπως προαναφέρθηκε ο επιχειρηματίας ασχολήθηκε με τεχνολογίες Blockchain που χρησιμοποιούνται ευρέως στα κρυπτονομίσματα. Μάλιστα το 2008, ο ιδιοκτήτης εταιρείας λογισμικού, έφερε τον «Οβολό», μια νομισματική μονάδα, ένα άυλο νόμισμα, βασισμένο στην ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών μεταξύ μιας κλειστής κοινότητας ανθρώπων.

Ίδρυσε ένα κοινωνικό δίκτυο, στο οποίο μπορούσε να συμμετάσχει ο οποιοσδήποτε που είχε τη δυνατότητα να προσφέρει κάτι. Από τρόφιμα μέχρι ήδη ρουχισμού αλλά και διάφορα άλλα είδη. 

Επιχειρηματίας: Facebook Twitter

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ