ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

«Νισύριο»: Πώς στη Νίσυρο τα πλαστικά σκουπίδια μετατρέπονται σε πρώτη ύλη

«Νισύριο»: Πώς στη Νίσυρο τα πλαστικά σκουπίδια μετατρέπονται σε πρώτη ύλη Facebook Twitter
0

Το πρόγραμμα «Νισύριο» είναι ένας εναλλακτικός τρόπος διαχείρισης των πλαστικών σκουπιδιών στη Νίσυρο.

Ένα περιβαλλοντικό πρότζεκτ στο πλαίσιο του προγράμματος START του ιδρύματος Robert Bosch. Σε πόσο χρόνο άραγε παράγεται ένα πλαστικό μπουκάλι μιας χρήσης; Σε μόλις δύο δευτερόλεπτα. Χρησιμοποιείται κατά μέσο όρο για μισή ώρα αλλά χρειάζεται περισσότερα από 450 χρόνια για να διασπαστεί. Μπορεί το πρόβλημα του μεγάλου κύκλου «ζωής» των πλαστικών να μετατραπεί σε ευκαιρία; Η πρωτοβουλία «Νισύριο» επιχειρεί να προτάξει ένα νέο παράδειγμα διαχείρισης των πλαστικών απορριμμάτων με τη χρηματοδότηση το πρόγραμμα START του γερμανικού κοινωφελούς ιδρύματος Robert Bosch.

Η Νίσυρος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη πόσιμου νερού με τους κατοίκους του νησιού να καταναλώνουν 325.500 πλαστικά μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού ετησίως, που μεταφράζεται σε 27 τόνους πλαστικό. Σε συνδυασμό με τη μικρή έκταση του νησιού κάνουν τη διαχείριση του εξαιρετικά δυσχερή.

«Νισύριο»: Πώς στη Νίσυρο τα πλαστικά σκουπίδια μετατρέπονται σε πρώτη ύλη Facebook Twitter

«Το πρόγραμμα START ήταν η τέλεια αφορμή να συγκεντρωθούν όλες οι συζητήσεις για τη διαχείρισης του πλαστικού στο νησί και να γίνει συγκεκριμένη η ιδέα. Επιδιώκουμε μια πολιτιστική αλλαγή», αναφέρει ο Γρηγόρης Χατζηιωαννίδης, δημιουργικός διευθυντής της ΜΚΟ Νισύριο.

Tαυτόχρονα με τις δράσεις ενημέρωσης για τη αποφυγή της χρήσης του πλαστικού και την ανακύκλωση προσπαθεί να λειτουργήσει και διαφορετικά. «Δεν έχει σημασία να μαζεύεται το πλαστικό και να μεταφέρεται στην Κω ή στην Αθήνα και να καίγεται. Επιδιώκουμε τη μείωση εισαγωγής πλαστικού στο νησί βλέποντας το ως νέα πηγή πρώτης ύλης», λέει χαρακτηριστικά.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες με εργαστήρια και πολύ δημιουργικές προσεγγίσεις. «Δείχνουμε πως μπορεί να γίνει επανάχρηση αλλά και η δημιουργία άλλων αντικειμένων από πλαστικό που είναι για πολλούς πρωτόγνωρη. Με ειδικά μηχανήματα θρυμματισμού και τρισδιάστατης εκτύπωσης δημιουργούμε αντικείμενα όπως νήμα από πλαστικό για κεντήματα, πλαστικό κορδόνι για τρισδιάστατους εκτυπωτές, δομικά υλικά όπως πλαστικά δοκάρια αλλά και έργα τέχνης», δηλώνει ενθουσιασμένος ο κ. Χατζηιωαννίδης βλέποντας την κοινότητα του νησιού να έχει αγκαλιάσει την ιδέα του.

Για την εμπέδωση της θεωρίας στην πράξη οργανώθηκαν καθαρισμοί παραλιών στο νησί αλλά κι ένας υποβρύχιος καθαρισμός του λιμανιού του νησιού και της βραχονησίδας Γυαλί. Μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου τα πλαστικά απορρίμματα που συλλέχθηκαν απλώθηκαν στο λιμάνι ώστε να καταδειχθεί το μέγεθος της ρύπανσης.

Η πρώτη φάση του προγράμματος διεξήχθη στο Βερολίνο και στο Κίελο και είχε εκπαιδευτικό και καθοδηγητικό χαρακτήρα. «Με την επαφή με δημιουργικούς ανθρώπους και ιδανικό ταίριασμα έμαθα πολλά τα ποία και εφάρμοσα την πράξη. Ακόμη, με την οικονομική στήριξη από το πρόγραμμα START είχα την ευκαιρία να εστιάσω στο πλάνο δράσης μου μακριά από το οικονομικό άγχος», επεσήμανε ο κ. Χατζηιωαννίδης. Στόχος του προγράμματος START είναι η ενίσχυση του επιχειρείν στο χώρο του πολιτισμού.

«Κάθε χρόνο δεχόμαστε πάνω από 150 αιτήσεις με καινοτόμες ιδέες και με κοινωνικό αντίκτυπο που κάνει δύσκολη την τελική μας επιλογή για τη χρηματοδότηση τους. Μάλιστα κάποιες από αυτές είναι βιώσιμες και μετά το τέλος του προγράμματος», δηλώνει ο υπεύθυνος του Robert Bosch για το ελληνικό πρόγραμμα, Κρίστιαν Στρομπ.

Στη Νίσυρο ήδη εκπονούνται προγράμματα ανακύκλωσης με την ενεργοποίηση των κατοίκων να αποτελεί πάντοτε το ζητούμενο. «Με τέτοιες δράσεις όπως το Νισύριο αυξάνεται η συνειδητοποίηση του κόσμου και διευκολύνεται το έργο μας για ένα καθαρότερο περιβάλλον, τόνισε μιλώντας στη Deutsche Welle o Δήμαρχος του νησιού Χριστοφής Κορωναίος. Οι πρωτοβουλίες αυτές λειτουργούν πολλαπλασιαστικά όταν απευθύνονται στους νέους.

«Οι μαθητές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον με ευφάνταστες ιδέες. Είναι μία εμπειρία που τους βοηθά να πιστέψουν ότι κάτι τέτοιο είναι υλοποιήσιμο», αναφέρει η Κατερίνα Δημητράκη Αναπληρώτρια Βιολόγος στο Γυμνάσιο-Λύκειο Νισύρου που συμμετείχε στο πρόγραμμα. Το «Νισύριο» επιδιώκει να συνεχίσει με εστίαση της δράσης του στα σχολεία με ένα είδος μαθήματος τη νέα σχολική χρονιά. Ο Γρηγόρης Χατζηιωαννιδης ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. «Με την ενίσχυση των συνεργασιών μας και την αύξηση της οικονομικής μας βιωσιμότητας θα συνεχίσουμε με σκοπό να παραδώσουμε το πρότζεκτ στην τοπική κοινωνία», λέει χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Ελλάδα
0

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταγγελίες πολιτών για την Υποβάθμιση του Λόφου Φιλοπάππου από τον δήμο Αθηναίων

Ελλάδα / Καταγγελίες πολιτών για την υποβάθμιση του Λόφου Φιλοπάππου από τον δήμο Αθηναίων

Τα προβλήματα που αναδεικνύουν οι κάτοικοι περιλαμβάνουν τη λανθασμένη διαχείριση του νερού, ανορθόδοξες τεχνικές κλαδέματος και άλλες πρακτικές που πλήττουν το ήδη ευάλωτο οικοσύστημα
LIFO NEWSROOM
Κλέων Γρηγοριάδης κατά Ζωής Κωνσταντοπούλου: Τα κανάλια την παίζουν όλη μέρα ως «φασαριόζα και τσαμπουκαλού»

Ελλάδα / Κλέων Γρηγοριάδης κατά Ζωής Κωνσταντοπούλου: Τα κανάλια την παίζουν όλη μέρα ως «φασαριόζα και τσαμπουκαλού»

Επίθεση εναντίον της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, εξαπολύει μέσω του Χ, ο πρώην βουλευτής του ΜεΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης
LIFO NEWSROOM
Νέα Ιωνία: ΕΔΕ μετά το περιστατικό bullying κατά 12χρονου - Τον έκλεισαν σε φρεάτιο

Ελλάδα / Νέα Ιωνία: Πέταξαν 5ευρω για να μπει ο 12χρονος στο φρεάτιο και τον έκλεισαν μέσα

ΕΔΕ μετά το περιστατικό bullying - Υπάρχει η δυνατότητα οι εν λόγω μαθητές να μετακινηθούν ξεχωριστά σε σχολεία, εκτός του δήμου στον οποίο φοιτούσαν, υπενθυμίζει το υπουργείου Παιδείας
LIFO NEWSROOM