Οι υποθέσεις οκτώ δικαστών και εισαγγελέων που καθυστερούσαν την έκδοση αποφάσεων για αδικαιολόγητα μεγάλο χρονικό διάστημα έφτασαν στην Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το ερώτημα της οριστικής παύσης.
Έπειτα από την εξέταση των υποθέσεων και την ακροαματική διαδικασία τρεις από τους ελεγχόμενους δικαστές (δύο εφέτες και ένας πρωτοδίκης) απολύθηκαν οριστικά από το δικαστικό σώμα λόγω ανεπάρκειας. Ακόμη τρεις δικαστές (ένας εφέτης, μια πρόεδρος Πρωτοδικών και ένας αντεισαγγελέας) παραιτήθηκαν οικειοθελώς ενώ σε άλλες δύο περιπτώσεις αποφασίστηκε η μη απόλυση των κρινόμενων δικαστών.
Στις υποθέσεις που ελέγχθηκαν από τα 65 μέλη της Πειθαρχικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου περιλαμβάνεται και εφέτης, της οποίας οι χειρισμοί επέτρεψαν να παραγραφούν αδικήματα σε υπόθεση σωματικής βλάβης, ενώ χρειάστηκε 2 χρόνια και 3 μήνες για να θεωρήσει μια απόφαση. Γι' αυτές τις υπέρμετρες καθυστερήσεις στην έκδοση των αποφάσεων ο Αρειος Πάγος αποφάσισε κατά πλειοψηφία την απόλυση της συγκεκριμένης δικαστή.
Σύμφωνα με όσα είπε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, «ο προϊστάμενος του Εφετείου στο οποίο υπηρετούσε η συγκεκριμένη δικαστής δεν της χρέωνε υποθέσεις για να μην ταλαιπωρεί τον κόσμο με τις καθυστερήσεις της».
Ο εφέτης που διαπληκτίστηκε με αστυνομικούς
Άφωνοι έμειναν οι 65 δικαστές της Ολομέλειας του Πειθαρχικού οργάνου του Αρείου Πάγου από συμπεριφορά εφέτη που υπηρετούσε στην Ήπειρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξετάστηκαν, ο συγκεκριμένος εφέτης μπήκε σε σούπερ μάρκετ, αγόρασε προϊόντα αξίας περίπου €14 ευρώ, παρέκαμψε τη σειρά στο ταμείο και αφού πλήρωσε τα προϊόντα που είχε αγοράσει, βγήκε από το σούπερ μάρκετ και μπήκε στο σταθμευμένο αυτοκίνητό του που δεν είχε αναρτημένες πινακίδες κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα dikastiko.gr, η συμπεριφορά του εφέτη προκάλεσε αναστάτωση μέσα στο κατάστημα. Η ταμίας ειδοποίησε τον υπεύθυνο του σούπερ μάρκετ και αυτός με τη σειρά του κάλεσε την Αστυνομία. Όταν κατέφθασε περιπολικό, οι δύο άνδρες της ΕΛ.ΑΣ ζήτησαν ταυτότητα και άδεια οδήγησης. Ο εφέτης αρχικά αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία που του ζητήθηκαν και αντί της άδειας οδήγησης του αυτοκινήτου έδωσε στους αστυνομικούς παλαιά άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου! Όταν οι αστυνομικοί τον ρώτησαν για ποιο λόγο βρισκόταν εκεί και μέσα στο αυτοκίνητο, εκείνος τους εξύβρισε και συμπλήρωσε ότι αν θέλουν να βρουν τα στοιχεία του, να τα αναζητήσουν στο κομπιούτερ, εννοώντας της ΕΛ.ΑΣ. Αρνήθηκε κατ' επανάληψη να βγει από το αυτοκίνητο, λέγοντας ότι μόνο εισαγγελέας μπορεί να τον βγάλει και απευθυνόμενος στους αστυνομικούς τους είπε «θα δείτε τι θα πάθετε». Την στιγμή που του περνούσαν τις χειροπέδες ο δικαστής φώναζε: «Ψάξτε, έχω ναρκωτικά». Κατά τη μικροσυμπλοκή τραυματίστηκε ελαφρά ο ένας εκ των αστυνομικών στο χέρι και μετά το περιστατικό οδηγήθηκε στο τοπικό Κέντρο Υγείας. Κατά τη διάρκεια της μετάβασης στο αστυνομικό τμήμα ο εφέτης απειλούσε τους δύο αστυνομικούς και τελικά αφέθηκε ελεύθερος όταν έγιναν γνωστά τα στοιχεία και η ιδιότητά. Η εισηγήτρια της υπόθεσης στο πειθαρχικό του Αρείου Πάγου τόνισε ότι ο εν λόγω εφέτης «δεν έχει συναίσθηση των βασικών υποχρεώσεων του ως δικαστικού λειτουργού και στερείται του απαιτούμενου για δικαστικό λειτουργό ήθος, ενώ θίγει σοβαρά το κύρος του ίδιου και της Δικαιοσύνης» και εισηγήθηκε την οριστική απόλυσή του.