Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν τις τελευταίες μέρες βίντεο και φωτογραφίες που δείχνουν εθελοντές διασώστες να προσπαθούν επί δύο ημέρες, εν μέσω Δεκαπενταύγουστου, να βγάλουν ένα κουτάβι από υπόνομο στο Ψυχικό.
Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη, όταν κάτοικοι της περιοχής του Ψυχικού εντόπισαν δύο κουτάβια που κυκλοφορούσαν μόνα τους στους κεντρικούς δρόμους της περιοχής ανάμεσα στα αυτοκίνητα.
Τα μικρά σκυλιά, περίπου 2,5 μηνών, δεν έδειχναν να είναι στην καλύτερη κατάσταση, καθώς, εξαιτίας της ψώρας που τα είχε προσβάλει, είχαν χάσει μεγάλο μέρος του τριχώματός τους, παραδέχεται στο LIFO.gr ο Νίκος Αδαμόπουλος, επικεφαλής της ομάδας διάσωσης που επενέβη για να τα σώσει.
Ο κίνδυνος που ελλόχευε ήταν να ξεσπάσει βροχή και το κουτάβι να πνιγεί στον υπόνομο. Κάλεσαν την Πυροσβεστική, η οποία είναι η καθ' ύλην αρμόδια υπηρεσία για τη διάσωση ζώων που κινδυνεύουν, και την ΕΥΔΑΠ, επειδή το αδέσποτο κουτάβι είχε πέσει σε υπόγειο αγωγό.
Οι κάτοικοι προσπάθησαν να τα βρουν. Το ένα το εντόπισαν κάτω από τις ρόδες ενός αυτοκινήτου ζωντανό, ωστόσο το δεύτερο, από τον φόβο του, είχε πέσει μέσα σε ένα φρεάτιο ομβρίων υδάτων στη μέση του δρόμου.
Ο κίνδυνος που ελλόχευε ήταν να ξεσπάσει βροχή και το κουτάβι να πνιγεί στον υπόνομο. Κάλεσαν την Πυροσβεστική, η οποία είναι η καθ' ύλην αρμόδια υπηρεσία για τη διάσωση ζώων που κινδυνεύουν, και την ΕΥΔΑΠ, επειδή το αδέσποτο κουτάβι είχε πέσει σε υπόγειο αγωγό.
Στο σημείο έφτασε και η Τροχαία, η οποία, μάλιστα, έκλεισε για μερικές ώρες τον δρόμο ώστε να βγει το μικρό σκυλί.
Τα κουτάβι τελικά ανέλαβε να βρει η ειδική ομάδα διάσωσης ζώων Star-Special Team Animal Rescue, η οποία εδώ και δύο χρόνια καλείται να απεγκλωβίζει ζώα στην Αττική.
Τα πράγματα, ωστόσο, δεν ήταν όπως φαίνονταν στην αρχή. Όταν ο διασώστης μπήκε στον αγωγό, κατάλαβε πως το κουτάβι είχε εισχωρήσει πιο βαθιά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να το εντοπίσει.
Έπρεπε να προσπαθήσουν ξανά την Παρασκευή. Για να φτάσει, μάλιστα, το κουτάβι πιο κοντά στο φρεάτιο του άφησαν φαγητό κοντά στην είσοδο του αγωγού.
«Ευχαριστούμε πολύ το κατάστημα του Σκλαβενίτη, το οποίο ήταν ακριβώς απέναντι από τον δρόμο, που προμήθευσε με δωρεάν φαγητό και εμάς, τους εθελοντές, και το κουτάβι» λέει ο υπεύθυνος της διάσωσης Νίκος Αδαμόπουλος.
Τελικά, την επόμενη μέρα το κουτάβι βρέθηκε κάτω από τον αγωγό και μεταφέρθηκε από τη Ζωοφιλική Ένωση Ψυχικού σε κτηνιατρείο της περιοχής.
Όπως παραδέχονται εθελοντές, ο Αύγουστος είναι ο πιο δύσκολος μήνας για τη διάσωση ζώων στην Αθήνα γιατί οι διαθέσιμοι κτηνίατροι και διασώστες δεν είναι αρκετοί.
Όπως εξηγεί ο κ. Αδαμόπουλος, το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν μια δύσκολη περίπτωση. Με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 35 βαθμούς, έμειναν στον δρόμο τέσσερις ώρες την Πέμπτη και άλλες δύο την Παρασκευή μέχρι να βγει σώο το σκυλί από τον υπόνομο.
Αυτός ήταν που βούτηξε στον αγωγό για να βρει το κουτάβι, με τη συνδρομή του διασώστη Γιάννη Τσάπρα. Ο ίδιος ασχολείται με τη διάσωση ζώων εδώ και αρκετά χρόνια, έχοντας κάνει, μάλιστα, και κατάλληλα σεμινάρια για το πώς πρέπει να προσεγγίζει ένα ζώο που κινδυνεύει.
Τον Ιούλιο βρέθηκε στις πυρκαγιές της ανατολικής Αττικής, όπου κατάφερε να διασώσει αρκετά ζώα, βρήκε όμως και αρκετά απανθρακωμένα.
«Κάθε μήνα μάς προκύπτουν 60 περιστατικά διάσωσης ζώων στην Αττική. Σήμερα μόνο, που μιλάμε, έχουμε ήδη κλήσεις, παρόλο που είναι ακόμα μεσημέρι» σημειώνει ο κ. Αδαμόπουλος.
Υπάρχουν μέρες που οι κλήσεις μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 4. «Επειδή είμαστε εθελοντές και κάνουμε άλλες δουλειές για να ζήσουμε δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε όλα τα περιστατικά. Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, προσπαθούμε να κατευθύνουμε αυτούς που μας καλούν μέσω τηλεφώνου» εξηγεί ο διασώστης.
«Η δουλειά μας δεν έχει ωράρια» παραδέχεται γελώντας ο κ. Αδαμόπουλος. Ο ίδιος θυμάται ένα από τα πιο δύσκολα περιστατικά στα οποία έχει κληθεί να επέμβει, όταν του ζήτησαν να διασώσει στις 2 τα ξημερώματα σκυλί το οποίο είχε μπει στην Αττική Οδό. Τελικά, ο δρόμος έκλεισε και το σκυλί βρέθηκε ζωντανό.
Η διάσωση ενός ζώου, όπως συνεχίζει ο Νίκος Αδαμόπουλος, είναι δύσκολη, επειδή τα περισσότερα από τα ζώα είναι φοβικά και δεν καταλαβαίνουν πως ο διασώστης προσπαθεί να τα βοηθήσει.
Συχνά είναι, λοιπόν, τα φαινόμενα κατά τα οποία οι γάτες γρατζουνάνε και τα σκυλιά δαγκώνουν, όταν ο εθελοντής απλώνει το χέρι του για να τα πιάσει.
Αρκετές φορές, μάλιστα, οι διασώστες καλούνται να σκαρφαλώσουν μέχρι και σε δέντρα για να σώσουν ένα εγκλωβισμένο ζώο. Σε ένα τέτοιο περιστατικό, πριν από μερικούς μήνες, ένας διασώστης ζώων τραυματίστηκε σοβαρά στο Αιγάλεω, όταν ο κορμός του δέντρου στο οποίο είχε δεθεί έσπασε, με αποτέλεσμα να πέσει ο ίδιος, θρυμματίζοντας τον μηρό του και διαλύοντας τον εξοπλισμό του.
«Ξέρετε, ο εξοπλισμός ενός διασώστη ζώων είναι πολύ ακριβός. Πρέπει να αγοράσεις μπότες, αρβύλες, γάντια, στολές, σχοινιά» προσθέτει ο Νίκος Αδαμόπουλος.
«Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλά καταστήματα όπου μπορείς να βρεις αυτά που θες – επίσης, είναι ακριβά. Προσπαθούμε να τα φέρουμε από το εξωτερικό, όπου είναι πιο φθηνά, αλλά με τα έξοδα του τελωνείου, πάλι ανεβαίνει η τιμή τους» εξηγεί ο ίδιος.
Αυτήν τη στιγμή, η ειδική ομάδα διάσωσης ζώων Star-Special Team Animal Rescue, εκτός των δύο υπευθύνων, έχει άλλα πέντε μέλη.
«Προσπαθούμε, με τα μέσα που έχουμε, να μάθουμε στους νέους πώς να αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις» λέει ο Νίκος Αδαμόπουλος.
Όσο συζητάμε, ο διασώστης δέχεται πολλές κλήσεις. Έχει δώσει τον δικό του αριθμό για να καλούν όσοι βρίσκουν κάποιο ζώο που κινδυνεύει.
«Θα μου επιτρέψεις να απαντήσω;» με ρωτάει. «Βεβαίως» του λέω. Ίσως πρόκειται για κάποιο αντίστοιχο περιστατικό.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 20.8.2018