Την αντίδρασή του για την απόπειρα της ηγεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος να εκποιήσει τις εκτάσεις της Βουλιαγμένης εκφράζει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, διαμηνύοντας ότι θα εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο για να προστατέψει τον πράσινο χαρακτήρα της περιοχής.
Σε σχετική ανακοίνωση, δηλώνει την αντίθεσή του στην πρόθεση της Εκκλησίας να παραχωρήσει εκτάσεις και ακίνητα που εκτείνονται στα 190 στρέμματα στην περιοχή με τον δήμαρχο Γρηγόρη Κωνσταντέλλο να δηλώνει έτοιμος να χρησιμοποιήσει κάθε νομικό όπλο που μπορεί να έχει στη διάθεσή του, προκειμένου, όπως αναφέρει, να διαφυλάξει τον πράσινο χαρακτήρα των εν λόγω εκτάσεων.
Στην ανακοίνωση του Δήμου γίνεται επίσης κάλεσμα στους επίδοξους επενδυτές να απέχουν από τη διεκδίκηση των εν λόγω οικοπέδων, τα οποία όπως σημειώνεται δεν είναι καν οικοδομήσιμα.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται δε πως η Εκκλησία παρουσιάζει ως ιδιοκτησία της περισσότερες εκτάσεις από όσες προβλέπει ο νόμος.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
Τις ανησυχίες της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για τις κυνικές προθέσεις της ηγεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, σχετικά με την τσιμεντοποίηση των ελεύθερων πράσινων εκτάσεων της Βουλιαγμένης, επιβεβαιώνουν οι 2167/2021 και 2168/2021 προσκλήσεις της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ), μέσω των οποίων κοινοποιείται πρόσκληση ενδιαφέροντος «αξιοποίησης» ή αγοράς εκκλησιαστικών ακινήτων. Σημειώνουμε, πως ιδιαίτερη αίσθηση, προκαλεί το γεγονός ότι το περιεχόμενο των προσκλήσεων χαρακτηρίζεται από σειρά λαθών και ανακριβειών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι συντάχθηκαν τουλάχιστον πρόχειρα και επιπόλαια.
Η πρόσκληση καλεί επίδοξους επενδυτές να καταθέσουν προτάσεις για την αγορά ή τη μακροχρόνια μίσθωση ακινήτων, με φερόμενο ιδιοκτήτη την Εκκλησία της Ελλάδος στους Δήμους Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Κηφισίας, Αχαρνών, Μοσχάτου, Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα στη Βουλιαγμένη, οι προκηρύξεις αφορούν συνολικά σχεδόν 190 στρέμματα από τα οποία:
- Πέντε ακίνητα συνολικής έκτασης περίπου 9 στρεμμάτων, αναγνωρισμένα ως ιδιοκτησία της Εκκλησίας, τα οποία είναι πολεοδομικά ρυθμισμένα για οικιστική χρήση και ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαν δεσμευτεί προς απαλλοτρίωση.
- Ένα ακίνητο 4,6 στρεμμάτων και συγκεκριμένα στο ΟΤ 13Β, το οποίο έχει συμπεριληφθεί εσφαλμένα μαζί με τα πολεοδομικά ρυθμισμένα της προηγούμενης περίπτωσης.
- Δεκαεφτά ακίνητα συνολικής έκτασης 190 στρεμμάτων, τα οποία μέχρι το 2004 ήταν δεσμευμένα προς απαλλοτρίωση και πλέον έχουν αποδεσμευτεί με σειρά δικαστικών αποφάσεων, αλλά είναι πολεοδομικά αρρύθμιστα, δηλαδή δεν έχουν οικοδομικές γραμμές, χρήσεις γης και όρους δόμησης. Σημειώνουμε, πως, για να ολοκληρωθεί μια διαδικασία για την πολεοδομική ρύθμιση αστικής περιοχής απαιτούνται, ακόμα και με τη συναίνεση όλων των φορέων αρκετά χρόνια.
Γι’ αυτό, άλλωστε, εκτιμάται πως στην προκήρυξη της ΕΚΥΟ για τα αρρύθμιστα ακίνητα υπάρχει όρος «Ο Επενδυτής (επιφανειούχος) που θα αναλάβει την αξιοποίηση έκτασης ή υποσυνόλου εκτάσεων, θα υποχρεούται εγγυώμενος για αυτό με δική του επιμέλεια και έξοδα τα παρακάτω:
α) να υλοποιήσει την Πρότασή του εντός του χρονοδιαγράμματος και με όλες τις λεπτομερείς προδιαγραφές και όρους που θα συμφωνηθούν
β) μετά την υπογραφή της ως άνω συμβάσεως, να προβεί αμελλητί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση αποφάσεως υπό του αρμοδίου οργάνου που θα τροποποιήσει το ρυμοτομικό σχέδιο στο εν λόγω Ο.Τ. προς άρση της ρυμοτομικής δέσμευσης και καθορισμό των όρων δομήσεως και χρήσεων γης και να εκδώσει όλες τις απαραίτητες άδειες για την υλοποίηση της Πρότασης».
Πρακτικά, καλεί τους επενδυτές να δεσμευθούν για την διεκπεραίωση διαδικασιών, οι οποίες δεν μπορούν να ολοκληρωθούν, καθώς ο πρώτος φορέας που πρέπει να συναινέσει στη διαδικασία είναι ο οικείος Δήμος, γεγονός που δεν πρόκειται να συμβεί, παρά τις αφόρητες πιέσεις που έχουν ασκηθεί και ασκούνται ακόμα και σήμερα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η Εκκλησία, αφού απέτυχε μετά από προσπάθειες χρόνων να ρυθμίσει τις συγκεκριμένες εκτάσεις πολεοδομικά, προσπαθεί μέσω της προκήρυξης να μεταθέσει τη δύσκολη αυτή διαδικασία ως υποχρέωση στους μελλοντικούς επενδυτές. Καλούμε του πιθανούς ενδιαφερόμενους να υπολογίσουν σε τι περιπέτειες μπορεί να εμπλακούν.
Οι λόγοι για τους οποίους εναντιώνεται ο Δήμος, στην απόπειρα εκποίησης της φερόμενης ως εκκλησιαστικής περιουσίας της Βουλιαγμένης, έχουν διατυπωθεί επανειλημμένα και στο παρελθόν και αποτελούν ρητή δέσμευση της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου της πόλης, κ. Γρηγόρη Κωνσταντέλλου. Σήμερα ο Δήμος είναι πιο έτοιμος από ποτέ νομικά, να υπερασπιστεί τις ελεύθερες και πράσινες κοινόχρηστες εκτάσεις της πόλης, που προσδίδουν τη μοναδική φυσιογνωμία της περιοχής μας. Διαθέτει μία πλούσια νομική εργαλειοθήκη που προετοιμάζεται από το 2018, σε συνεργασία με ομάδα έγκριτων νομικών, με σειρά νομικών επιχειρημάτων, ιστορικά τεκμηριωμένων τα οποία συμπεριλαμβάνουν ακόμα και το γεγονός πως η Εκκλησία παρουσιάζει ως ιδιοκτησία της, περισσότερες εκτάσεις απ’ όσες νομικά προβλέπονται η μάλλον ότι η Εκκλησία έχει πάρει από τη Βουλιαγμένης περισσότερα απ’ ότι δικαιούται.
Επιπροσθέτως, ο κοινόχρηστος και δασικός- στην πλειονότητα του- χαρακτήρας των υπό εκποίηση εκτάσεων, κατοχυρώνεται ακόμα περισσότερο με το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, το οποίο συντάσσεται από το 2019 και καθορίζει σε όλη την έκταση του Δήμου της χρήσεις γης, τους όρους δόμησης και θωρακίζει τους κοινόχρηστους και ελεύθερους χώρους.
Τι δήλωσε ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος
«Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στέκεται απέναντι, εξαντλώντας κάθε νομικό μέσο, σε κάθε απόπειρα καταστροφής ή περιορισμού του πρασίνου της πόλης μας, γεγονός που θα αλλοιώσει το μοναδικό χαρακτήρα της. Θεωρούμε, πως ο αγώνας για την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος, δεν επιδέχεται πολιτικές αντιπαραθέσεις και «επαναστατική γυμναστική» και για το λόγο αυτό, καλώ όλες τις δημοτικές παρατάξεις και όλους του φορείς της πόλης σε συστράτευση στον αγώνα που θα δώσουμε, και θα κερδίσουμε.
Παράλληλα όμως, θα ήθελα έστω και την ύστατη ώρα να κάνω έκκληση στην Ηγεσία της Εκκλησίας μας, μία Εκκλησία που σεβόμαστε και αγαπάμε όλοι. Την καλούμε, να εγκαταλείψει τις βλέψεις της για κερδοφορία μέσα από διαδικασίες εκποίησης γης, όπως το μοναδικό δασωμένο τμήμα της Βουλιαγμένης, τη Φασκομηλιά αλλά ακόμα και το Ασκληπιείο Βούλας και να προσαρμοστεί στις πραγματικές ανάγκες της εποχής μας, που είναι η διατήρηση και προστασία του φυσικού κάλλους και του πράσινου. Η ανάδειξη και προστασία του περιβάλλοντος, άλλωστε είναι το κυρίαρχο θέμα που έχει αναδείξει το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο με την παγκόσμια πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου».