Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας.
Αιτία, σύμφωνα με την Ακαδημία, η εμπνευσμένη και ουσιαστική συμβολή του στην προώθηση και ενίσχυση της Ευρωπαϊκής ενοποίησης καθώς και η πολύπλευρη και σημαντική υποστήριξη της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου.
Η Ακαδημία Αθηνών παραθέτει ένα σύντομο βιογραφικό του Γάλλου Προέδρου φτάνοντας στο 2017 όποτε και εξελέγη Πρόεδρος της Γαλλίας.
«Σε ηλικία 39 ετών ο νεότερος (25ος) Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Και συνεχίζει «Προηγουμένως είχε αναλάβει σημαντικά αξιώματα ως αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας από το 2012 και ως Υπουργός Οικονομικών από το 2014 έως το 2016.
»Συνεχιστής της παράδοσης του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Μιτεράν, αλλά και του Γάλλου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1985-1995) Ζακ Ντελόρ, o Εμανουέλ Μακρόν είναι σήμερα αδιαμφισβητήτως ένας από τους πλέον ενθέρμους, μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, υποστηρικτές της ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής ενοποίησης.
»Ήδη από την αρχή της θητείας του, με τη βαρυσήμαντη ομιλία του στη Σορβόννη τον Σεπτέμβριο του 2017, και σταθερά έκτοτε διακηρύσσει την ανάγκη ενίσχυσης της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έμφαση στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας και της ασφάλειας, καθώς και της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ).
»Για την επίτευξη αυτών των σκοπών ο Πρόεδρος Μακρόν έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στους θεσμούς και την λειτουργία της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η πρόσφατη πρωτοβουλία κυρίως της Γαλλίας για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Συνεχίζοντας, επίσης, τη μακρά παράδοση της στενής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας ο Πρόεδρος Μακρόν προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει αποφασιστική στήριξη προς την Ελλάδα για την αποτροπή ενεργειών που απειλούν την εθνική κυριαρχία και γενικότερα την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο κατά την κρίσιμη περίοδο του θέρους του 2020 όσο και μεταγενεστέρως με την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας τον Σεπτέμβριο του 2021.