Ο καθηγητής E. Γαζής απαντά στον Δημόκριτο και στον επιστημονικό εκπρόσωπο του CERN στην Ελλάδα

Ο καθηγητής E. Γαζής απαντά στον Δημόκριτο και στον επιστημονικό εκπρόσωπο του CERN στην Ελλάδα Facebook Twitter
1

Ο καθηγητής του ΕΜΠ και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του CERN, Ευάγγελος Γαζής επανέρχεται στο θέμα της Μονάδας Ακτινοβολίας Καρκινικών Όγκων και σήμερα απαντά στον επιστημονικό εκπρόσωπο του CERN στην Ελλάδα, αλλά και στον διευθυντή του Δημόκριτου.

Υπενθυμίζεται πως οι ισχυρισμοί του καθηγητή προκάλεσαν χθες ομοβροντία ανακοινώσεων που επιχειρούσαν να απορρίψουν τα όσα κατήγγειλε.

Σήμερα, ο κος Γαζής απαντά και στις δύο δηλώσεις.

Η πλήρης απάντησή του όπως εστάλη στο LIFO.gr:

Με έκπληξη διάβασα τις δηλώσεις του Καθηγ. Κων/νου Φουντά, Επιστημονικού Εκπροσώπου της Ελλάδας στο CERN.

Οι δηλώσεις δε αυτές περιέχουν μεγάλο μέρος σχεδόν των δηλώσεων του δελτίου τύπου του Αναπλ. Υπουργού κου Κων/νου Φωτάκη και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ).

Πιο συγκεκριμένα ο Καθηγ. Κ. Φουντάς γράφει: “Πιστεύω ότι τα λεγόμενα του Καθ. Ε. Γαζή σε πολλά σημεία δεν συνάδουν με την πραγματικότητα.

Θα ήθελα λοιπόν να διευκρινίσω τα έξης σχετικά με την πρόταση της δημοκρατίας του Μαυροβουνίου για την ίδρυση κέντρου θεραπείας καρκίνου με δέσμες σωματιδίων.

-  Ερευνήθηκε η βιωσιμότητα των υπαρχόντων κέντρων στην Ευρώπη και διαπιστώσαμε ότι κανένα από αυτά τα κέντρα δεν κατάφερε να επιβιώσει αυτόνομα μετά την αρχική επένδυση, η οποία δεν ήταν 100 εκατομμύρια ευρώ όπως αναφέρει ο Καθ. Ε. Γαζής αλλά ήταν στην περιοχή των 140-170 εκατομμυρίων ευρώ. Με λίγα λόγια, τα έσοδα από τους ασθενείς όχι μόνον δεν ήταν αρκετά για να αποσβέσουν την αρχική επένδυση όπως ισχυρίζεται ο Καθ. Ε. Γαζής, αλλά οι κυβερνήσεις των χωρών τους χρειάζεται συνεχώς να τα ενισχύουν με χρηματικά ποσά για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Αυτό το αναγνωρίζουν τώρα οι περισσότερες χώρες οι οποίες με αρκετό αρχικό ενθουσιασμό έλαβαν αποφάσεις για την κατασκευή τέτοιων κέντρων”.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα ήταν πολύ χρήσιμο ο Καθηγ. Κ. Φουντάς να μήν επιχειρηματολογεί γενικά και απλοϊκά χωρίς να παραθέσει επιστημονικά στοιχεία και να καταλήγει απερίφραστα σε ποσά που υπογράφει τόσο για την κατασκευή όσο και για τη βιωσιμότητα ενός τέτοιου κέντρου. Άλλωστε συζητάμε για τη Δημόσια Υγεία του πληθυσμού της χώρας μας και όχι για ιδιωτικό κερδοσκοπικό κέντρο. Δεν θα πρέπει η υγεία να υπολογίζεται μόνο με οικονομικά στοιχεία και κριτήρια. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο Καθηγ. Κων/νος Φουντάς δεν απάντησε, πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το CERN σκοπεύουν να διαθέσουν μια τέτοια υποδομή σε Βαλκανική χώρα (Μαυροβούνιο, κλπ) που το επιστημονικό, τεχνολογικό και οικονομικό επίπεδο αυτής της χώρας είναι εξαιρετικά χαμηλό, εφόσον η υποδομή αυτή δεν είναι βιώσιμη. Τέλος τα σύγχρονα επιστημονικά στοιχεία και στατιστικές αναιρούν το επιχείρημα του κ. Φουντά.

-  Η τεχνολογία στην οποία αναφέρεται ο Καθ. Ε. Γαζής είναι τεχνολογία ευρέως διαδεδομένη (όπως παραδέχεται και ο ίδιος όταν αναφέρει το μεγάλο αριθμό χωρών οι οποίες έχουν κατασκευάσει τέτοιου είδους κέντρα), συνεπώς η Ελλάδα δεν αποκτά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων χωρών. Αντιθέτως, αν αυτό γινόταν δεκτό, θα κάναμε μία αφάνταστα ακριβή επένδυση σε ένα τομέα όπου υπάρχει ήδη ισχυρός ανταγωνισμός από μεγάλο αριθμό χωρών, χωρίς καμία ελπίδα απόσβεσης της αρχικής επένδυσης. Επί πλέον, να τέτοιο κέντρο θα αιμορραγούσε οικονομικά συνεχώς μετά την αρχική επένδυση.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο Καθηγ. Κων/νος Φουντάς εκτίθεται με τη σκέψη αυτή και εκθέτει και τους προϊσταμένους του τον Αναπλ. Υπουργό και την ΓΓΕΤ. Πιο συγκεκριμένα, η τεχνολογία αυτή είναι ευρέως διαδεδομένη αλλά και συνεχώς ανανεούμενη και βελτιούμενη για τους συμμετέχοντες στον ερευνητικό χώρο του κλάδου. Μια απλή χαρτογράφηση και όχι μελέτη, που μάλλον αγνοεί σε αυτή την επιστημονική περιοχή ο κ. Φουντάς, δείχνει ότι πέραν της Ιταλίας στα κράτη της Βαλκανικής χερσονήσου, Μέση Ανατολής και της Νοτιανατολικής Μεσογείου ΔΕΝ υπάρχει καμία τέτοια υποδομή, συνεπώς δεν υπάρχει κανένας ισχυρός ανταγωνισμός, σε περίπτωση που η Ελλάδα ανελάμβανε να υποδεχτεί και αναδείξει την υπό διάθεση υποδομή. Θα συνιστούσα στον Καθηγ. Κων/νο Φουντά να ανατρέξει σε συστηματικές μελέτες Ευρωπαϊκών και άλλων κρατών, όπου με πληθυσμιακά κριτήρια και συγκεκριμένες ασθένειες του καρκίνου, όχι μόνο δεν αιμορραγουν οι υποδομές αυτές αλλά είναι και οικονομικά προσοδοφόρες. 

-  Η Ελλάδα θα πρέπει να επενδύει σε ερευνητικούς τομείς στους οποίους είμαστε ανταγωνιστικοί διεθνώς. Η Ελληνική κοινότητα Υψηλών Ενεργειών στα Ελληνικά παν/μια και ερευνητικά κέντρα, έχει αποδείξει πολλές φορές όχι μόνο ότι είναι απλά ανταγωνιστική αλλά έχει και ομάδες οι οποίες διαπρέπουν με την αριστεία της έρευνας τους στα πειράματα του CERN. Δεν μπορούμε όμως να πούμε το ίδιο για τον τομέα φυσικής επιταχυντών ο οποίος ούτε κρίσιμη μάζα έχει ούτε έχει να επιδείξει για την ώρα την αριστεία των πειραματικών ομάδων του CERN.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Και πάλι εκτίθεται ο Καθηγ. Κων/νος Φουντάς, διότι συγκρίνει ανόμοια πράγματα. Σϊγουρα ο κλάδος της Σωματιδιακής Φυσικής στη χώρα είναι σε επίπεδο αριστείας. Το ερώτημα που έχει τεθεί δεν αφορά ούτε την ανάπτυξη ούτε την από μηδενικής βάσεως σχεδίαση και κατασκευή ιατρικού επιταχυντή, ΑΛΛΑ την χρήση σύγχρονης υποδομής με σχέδια συνεργασίας με το CERN. Συνιστώ δε στον κ. Φουντά με μετρήσει πόσους ιατρικούς επιταχυντές ακτινοθεραπείας έχουν τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας χωρίς πρόβλημα λειτουργίας.

- Πέρα όμως από το καθαρά οικονομικό θέμα βιωσιμότητας υπάρχει και το καθαρά ακαδημαϊκό. Ο Καθ. Ε. Γαζής θα έπρεπε να γνωρίζει καλά ότι θέματα ερευνητικής πολιτικής και επενδύσεων θα πρέπει να εξετάζονται ψύχραιμα και με καθαρά επιστημονικά κριτήρια από επιτροπές ειδικών αφού ο ενδιαφερόμενος υποβάλει την σχετική έκθεση στην Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ). Η ΓΓΕΤ έχει αξιολογήσει μεγάλο αριθμό προγραμμάτων τα τελευταία χρόνια βασισμένη σε επιτροπές ειδικών οι οποίοι αξιολογούν τις προτάσεις με κριτήρια την αριστεία της επιστημονικής ομάδας καθώς και το ανταγωνιστικό όφελος για την Ελλάδα. Αν όντως ο καθ. Ε. Γαζής πιστεύει ειλικρινά ότι η Ελλάδα θα ωφεληθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα/κέντρο θα μπορούσε κάλλιστα να υποβάλει ερευνητική πρόταση συμπεριλαμβανομένης και μελέτης οικονομικής βιωσιμότητας στην Επιτροπή CERN της ΓΓΕΤ για να λάβει το θέμα την σωστή πορεία όπως και όλες οι άλλες προτάσεις. Τέτοια πρόταση όμως ποτέ δεν υποβλήθηκε από τον καθ. Ε. Γαζή μέχρι σήμερα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Λυπάμαι που αγνοεί ο Καθηγ. Κων/νος Φουντάς τις παγκοσμίως καθιερωμένες διαδικασίες εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης υποδομών της εθνικής υγείας. Η εξασφάλισης μιας υποδομής θεραπείας καρκίνου ύψους 100 εκατ. Ευρώ ή και περισσότερο κατά τον κ. Φουντά, δεν αφορά την υποβολή ενός ερευνητικού προγράμματος χρηματοδότησης, αλλά πολιτική βούληση και απόφαση με συγκεκριμένο στόχο. Αλλωστε ο κ. Φουντάς είναι τρέχων συντονιστής εγκεκριμένου ερευνητικού προγράμματος ενίσχυσης ερευνητικών υποδομών από τη ΓΓΕΤ, που υπεβλήθη από ΟΛΕΣ τις πειραματικές ομάδες Σωματιδιακής Φυσικής, που αφορά τα Πανμια Αθήνας, Ιωαννίνων, Αιγαίου, Θεσσαλονίκης, Δυτικής Αττικής, Ανοικτό, Μετσόβιο Πολυτεχνειο και Δημόκριτο, με το αστρονομικό ποσό των 500’000 Ευρώ! Το αναφέρω αυτό για να καταδείξω ότι ΚΑΝΕΝΑ ερευνητικό πρόγραμμα δεν μπορεί να στηρίξει την ίδρυση μιάς τέτοιας υποδομής, αλλά απαιτείται γενναία Κυβερνητική απόφαση.

- Παρόλα αυτά ο Καθηγ. Κων/νος Φουντάς οφείλει να γνωρίζει ότι έχει κατατεθεί στη ΓΓΕΤ από το 2014 πρόταση της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Θεσσαλίας, του ΕΜΠ, του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” της Περιφέρειας Θεσσαλίας και άλλων φορέων για την συγκεκριμένη υποδομή στην οποία συμμετέχει και ο κ. Γαζής. Κατά την γνώμη μου είναι αφάνταστα καταστρεπτικό για την Ελλάδα όταν η ερευνητική πολιτική της χώρας αποφασίζεται στα κανάλια και γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης όπως φαίνεται να επιχειρείται στην συγκεκριμένη περίπτωση.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Καταστρεπτικό για την Ελλάδα είναι η αποτροπή και ο σκοταδισμός σε θέματα εφαρμογής υψηλής τεχνολογίας στη θεραπεία του καρκίνου και η πάσης μορφής δυσφήμηση των επιστημονικών απόψεων που κατατίθενται και στη κοινή γνώμη. Πολιτική εκμετάλλευση αφορά αυτούς που επιχειρηματολογούν χωρίς επιστημονικά κριτήρια.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. Γ. ΝΟΥΝΕΣΗ Προέδρου του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Ο Προέδρος του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος κ. Γ. Νούνεσης, θα πρέπει να αναζητήσει τον Διευθυντή Ερευνών του Κέντρου Δρα Σ. Χαρισόπουλο μέλος της ομάδας εργασίας που συμμετείχε στην εκπόνηση της έκθεσης και τον πρώην Πρόεδρο του Κέντρου κ. Ν. Κανελλόπουλο, που στήριξε έντονα τη συμμετοχή του Δημοκρίτου στο εγχείρημα της Ιατρικής του Παν/μίου Θεσσαλίας και παραυρέθηκε στη Λάρισα στη συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του CERN Καθηγ. Rolf Heuer το 2014. Όσα για τα “ιατρικά στοιχεία” που παραθέτει θα του απαντήσουν άμεσα οι υπέυθυνοι καθηγητές της Ιατρικής του Παν/μίου Θεσσαλίας. Με εκτίμηση Καθηγ. Ευάγγελος Γαζής

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εργαζόμενοι του Allou Fun Park καταγγέλλουν απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα

Ελλάδα / Allou Fun Park: Απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα καταγγέλλουν σωματεία

«Το Σωματείο προειδοποίησε για ζητήματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια» τονίζουν οι εργαζόμενοι - Η ανακοίνωσή του και το κείμενο του Σωματείου Εμποροϋπαλληλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Αυτό που αντιλαμβάνομαι σχετικά, είναι ότι ο καθηγητής κ. Γαζής φαίνεται να αντικρούει τα επιχειρήματα των κ.κ. Φουντά - Νούνεση.Αλλά εκεί που συμφωνώ απόλυτα, είναι ότι χρειάζεται γενναία κυβερνητική απόφαση για τέτοια έργα.Όπως για τον ΕΛΔΟ - που όμως όλοι καταλάβαμε νομίζω -, ότι οι μανδαρίνοι της εξουσίας δεν εννοούσαν να προσδώσουν μόνο το πλαίσιο και την "ομπρέλα" για να λειτουργήσει ο ΕΛΔΟ.Ήθελαν και να τον διοικούν μέσω της ΓΓ (σύμπτωση...)..Συνεπώς, η κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα πως εννοεί την πολιτική διαχείριση.Ή μάλλον, την εξουσία - ας θυμηθούμε την κ. Μπαζιάνα.Άρα, ό, τι δεν είναι "δικό" της, απορρίπτεται και όλα τα άλλα είναι θεωρίες.