Ο κύριος Τάσος φτιάχνει τον καλύτερο γύρο στη Γλασκόβη

Ο κύριος Τάσος φτιάχνει τον καλύτερο γύρο στη Γλασκόβη Facebook Twitter
Η εφημερίδα GlasgowLive, μιλά για ένα από τα καλύτερα street food της πόλης. Φωτο: Βαγγέλης Αναγνώστου
1

Αν τυχόν περάσετε έξω από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και ξαφνικά μυρίσετε ελληνικό γύρο, δε σας ξεγελά η μύτη σας. Ένας Έλληνας προσπαθεί τα δύο τελευταία χρόνια να σπάσει το μονοπώλιο των fish and chips, και να κάνει μέρος του σκωτσέζικου street food το διάσημο ελληνικό σουβλάκι.

O Τάσος Αναγνώστου φτάνει στη Σκωτία πριν από 5 χρόνια. Η σύζυγός τού ήταν από κει, τη χάνει, όμως, πριν από 14 χρόνια. «Πηγαίναμε μια φορά το χρόνο. Ήθελε να σπουδάσει και η κόρη μου εδώ και διαλέξαμε να ρθουμε μόνιμα όλοι μαζί» εξομολογείται ο ίδιος.

Παίρνει τα δυο του παιδιά, λοιπόν, αφήνει τη Ρόδο και μεταναστεύει στη Μεγάλη Βρετανία. Για τρία χρόνια δουλεύει σερβιτόρος σε ελληνικά εστιατόρια, το Φεβρουάριο του 2017, όμως, το αποφασίζει. Αγοράζει μια καντίνα, την ονομάζει MacTassos και αρχίζει να φτιάχνει ελληνικό γύρο στη Σκωτία.

Για τη θραύση που κάνει ο γύρος στη Γλασκόβη γράφει πριν από μερικούς μήνες η GlasgowLive, η οποία μιλά για ένα από τα καλύτερα street food της πόλης. Οι δημοσιογράφοι του φτάνουν μυστικά. «Δεν τους περίμενα. Ακόμη και σήμερα αν μου πεις, δεν μπορώ να τους αναγνωρίσω».

«Δεν μπορούσα να βρω ένα γύρο της προκοπής, γι αυτό και αποφάσισα να ξεκινήσω» μου λέει γελώντας στο τηλέφωνο. Σήμερα λοιπόν, δύο χρόνια σχεδόν μετά, έχει καταφέρει να ταΐζει ένα μεγάλο κομμάτι των φοιτητών του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης.

Καθημερινά βάζει μπρος το βανάκι του και κάνει ένα τέταρτο διαδρομή μέχρι να φτάσει στην Πανεπιστημιούπολη. Ποια είναι, όμως, τα πιάτα του; Γύρος χοιρινός, με κοτόπουλο, χαλούμι, τηγανιτές πατάτες και μαϊντανό.

Όπως με ενημερώνει όλα τα προϊόντα και τα μπαχαρικά έρχονται από την Ελλάδα, καθώς είναι πολύ δύσκολο να βρει καλής ποιότητας ελληνικά στην Σκωτία. Ακόμη και για το τζατζίκι, περιμένει το γιαούρτι από την Ελλάδα για να το ετοιμάσει και να το σερβίρει στους πελάτες τους.

 

Μεγάλο μέρος των πελατών του είναι Έλληνες, φοιτητές και εργαζόμενοι. Είναι πιο πολύ του πακέτου, όπως λέει χαρακτηριστικά. Θα παραγγείλουν 7, 8 ακόμη 10 πίτες με γύρο για να τις φάνε ολόκληρες οικογένειες λίγο αργότερα στο σπίτι.

Αυτούς που δεν περίμενε ποτέ πως θα έχει πελάτες του είναι οι Κινέζοι φοιτητές του Πανεπιστημίου. Πολλοί από εκείνους, μάλιστα, δεν έχουν πάει ακόμη στην Ελλάδα, ενώ οι περισσότεροι αποφεύγουν το κρεμμύδι.

Μεταξύ αυτών, ένας φοιτητής που τελείωσε τις σπουδές του πέρυσι και πλέον έχει κάνει πρόταση στον Τάσο Αναγνώστου να ανοίξουν αλυσίδα με ελληνικό γύρο σε εμπορικά κέντρα του Πεκίνου. «Θέλουν να 'ρθουν πώς τον φτιάχνω για να το κάνουν κι αυτοί. Το θέμα είναι πώς θα πάω εγώ εκεί για να τους οργανώσω» αποκρίνεται γελώντας.

Ο κύριος Τάσος φτιάχνει τον καλύτερο γύρο στη Γλασκόβη Facebook Twitter
Καθημερινά βάζει μπρος το βανάκι του και κάνει ένα τέταρτο διαδρομή μέχρι να φτάσει στην Πανεπιστημιούπολη. Φωτο: Βαγγέλης Αναγνώστου
Ο κύριος Τάσος φτιάχνει τον καλύτερο γύρο στη Γλασκόβη Facebook Twitter
Όλα τα προϊόντα και τα μπαχαρικά έρχονται από την Ελλάδα, καθώς είναι πολύ δύσκολο να βρει καλής ποιότητας στην Σκωτία. Φωτο: Βαγγέλης Αναγνώστου

Για την ώρα έχει εγκαινιάσει ένα δεύτερο MacTassos σε εμπορικό κέντρο της πόλης. Το κατάστημα αυτό το διαχειρίζεται ο γιος του ο Βαγγέλης, μόλις 20 χρονών, τον οποίο «έχει ρίξει από νωρίς στα βαθιά».

Δεν είναι ωστόσο λίγοι και οι Σκωτσέζοι που στέκονται στην ουρά - η οποία μερικές φορές μπορεί να φτάνει και τη μία ώρα αναμονής - για να φάνε γύρο. Ένας εξ αυτών, μάλιστα, έρχεται επί 6 μήνες και τρώει κάθε μέρα. «Απορώ που δεν τον έχει βαρεθεί τόσο καιρό». 

Για τη θραύση που κάνει ο γύρος στη Γλασκόβη γράφει πριν από μερικούς μήνες η GlasgowLive, η οποία μιλά για ένα από τα καλύτερα street food της πόλης. Οι δημοσιογράφοι του φτάνουν μυστικά. «Δεν τους περίμενα. Ακόμη και σήμερα αν μου πεις, δεν μπορώ να τους αναγνωρίσω».

Ο κύριος Τάσος φτιάχνει τον καλύτερο γύρο στη Γλασκόβη Facebook Twitter
O Τάσος Αναγνώστου φωτογραφίζεται με φόντο τη Γλασκόβη. Φωτο: Βαγγέλης Αναγνώστου

Ποια είναι γνώμη του, όμως, για την κουζίνα των ντόπιων; «Τα φαγητά των Σκωτσέζων είναι πολύ flat, δεν έχουν καθόλου γεύσεις και καρυκεύματα. Καμία σχέση με τα ελληνικά».

Ο ίδιος προσπαθεί τώρα να μάθει την νυν σύντροφο του από τη Σκωτία, την Κάρον - η οποία τον βοηθά τα μέγιστα να ανοίξει την επιχείρηση - να φτιάχνει ελληνικά φαγητά, κάτι, όμως αρκετά δύσκολο, σύμφωνα με τον ίδιο, για κάποιον δεν έχει μεγαλώσει με τις δικές μας βαριές γεύσεις.

Άδεια παίρνει το καλοκαίρι, όταν και επιστρέφει πίσω στη Ρόδο. Στην Ελλάδα δεν τρώει τώρα πια γύρο, μόνο σουβλάκι. Με προσκαλεί να τον επισκεφτώ στη Σκωτία. «Θα ρθω» του απαντώ. Ποτέ δεν έκανε κακό μία ακόμη πίτα με γύρο στη Γλασκόβη.

Ο κύριος Τάσος φτιάχνει τον καλύτερο γύρο στη Γλασκόβη Facebook Twitter
Φωτο: Βαγγέλης Αναγνώστου
Ο κύριος Τάσος φτιάχνει τον καλύτερο γύρο στη Γλασκόβη Facebook Twitter
Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμπελόκηποι: Στο «μικροσκόπιο» της Αντιτρομοκρατικής παρέα νεαρών πρώην φοιτητών στο Πολυτεχνείο Πάτρας

Ελλάδα / Αμπελόκηποι: Στο «μικροσκόπιο» της Αντιτρομοκρατικής παρέα νεαρών πρώην φοιτητών στο Πολυτεχνείο Πάτρας

Τι γνωρίζουμε για το θύμα έκρηξης - Κατασχέθηκαν περούκες και μάσκες από την Αντιτρομοκρατική - Τι αναζητά η Αντιτρομοκρατική για την παρά από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου της Πάτρας
LIFO NEWSROOM
Το βακτήριο «λεγιονέλλα» εντοπίστηκε στο νερό της φοιτητικής εστίας του ΕΚΠΑ

Ελλάδα / Το βακτήριο λεγιονέλλα εντοπίστηκε στο νερό της φοιτητικής εστίας του ΕΚΠΑ

Ο σύλλογος προειδοποιεί τους φοιτητές να αποφύγουν τη χρήση ζεστού νερού μέχρι νεωτέρας - Το βακτήριο μπορεί να μεταδοθεί και μέσω του ντους και προκαλεί σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Ο κύριος Τάσος πρώτα απο όλα ειναι καλός άνθρωπος. Γι αυτό και έχει πέτυχε γιατί δ προσπάθησε ούτε να κοροϊδέψει ούτε να κάνει αρπαχτή. Να είναι καλά και αυτός και η οικογένεια του.