Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει «ισχυρό σχέδιο» αντίδρασης απέναντι στους νέους αμερικανικούς δασμούς που επιβάλλει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας όμως πως η ΕΕ προτιμά τη διπλωματική οδό και επιθυμεί την αποφυγή μιας εμπορικής σύγκρουσης.
«Η Ευρώπη δεν ξεκίνησε αυτή την αντιπαράθεση. Δεν επιδιώκουμε αντίποινα, αλλά αν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε δυναμικά», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη.
Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή νέων δασμών από την Τετάρτη 2 Απριλίου, ξεκινώντας από τον χάλυβα και το αλουμίνιο και επεκτείνοντας τα μέτρα στα αυτοκίνητα από την Πέμπτη. Η φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε ότι η επόμενη φάση των αμερικανικών μέτρων ενδέχεται να περιλάβει ημιαγωγούς, φαρμακευτικά προϊόντα και ξυλεία, τομείς στους οποίους η Ευρώπη διατηρεί υψηλή εξαγωγική δραστηριότητα.
Η αντίδραση στην ΕΕ είναι ήδη έντονη: «Πολλοί Ευρωπαίοι αισθάνονται πλήρως απογοητευμένοι», σημείωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, αναφερόμενη στην αποσταθεροποίηση μιας εμπορικής σχέσης που επί οκτώ δεκαετίες στήριζε τη διατλαντική συνεργασία.
Η Κομισιόν έχει ήδη ανακοινώσει πως προετοιμάζει αντίμετρα αξίας έως και 26 δισ. ευρώ, τα οποία περιλαμβάνουν την επαναφορά δασμών σε προϊόντα αξίας 4,5 δισ. δολαρίων, όπως τα τζιν Levi’s και οι μοτοσυκλέτες Harley-Davidson, μέτρα που είχαν ανασταλεί επί προεδρίας Μπάιντεν. Η εφαρμογή τους αναμένεται εντός Απριλίου, με την Επιτροπή να έχει μεταθέσει την αρχική ημερομηνία της 1ης Απριλίου για λόγους συντονισμού με τα κράτη μέλη.
Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση με τις κυβερνήσεις για δεύτερη δέσμη δασμών ύψους 18 δισ. ευρώ, που θα καλύπτει τον αμερικανικό χάλυβα, το αλουμίνιο, πουλερικά, βοδινό, θαλασσινά και ξηρούς καρπούς.
Η Επιτροπή καλείται να ισορροπήσει μεταξύ ισχυρής απάντησης και εσωτερικής συνοχής. Η Γαλλία έχει εκφράσει επιφυλάξεις για πιθανή στόχευση του αμερικανικού bourbon, φοβούμενη αντίποινα σε ευρωπαϊκά οινοπνευματώδη, όπως τα γαλλικά κρασιά και το κονιάκ. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Φρανσουά Μπαϊρού, χαρακτήρισε τα σχέδια της Επιτροπής «λανθασμένα», μετά από συνομιλίες με την εγχώρια βιομηχανία ποτών.
Η ΕΕ εξετάζει, χωρίς ακόμη να έχει επιβεβαιωθεί, το ενδεχόμενο επέκτασης των μέτρων σε υπηρεσίες, όπως η αναστολή δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ή περιορισμοί σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και αμερικανικές ψηφιακές πλατφόρμες.
«Η Ευρώπη έχει στα χέρια της ισχυρά χαρτιά – από το εμπόριο και την τεχνολογία έως το μέγεθος της ενιαίας αγοράς», τόνισε η φον ντερ Λάιεν.
«Αλλά αυτή η δύναμη θεμελιώνεται και στην ετοιμότητά μας να λάβουμε αποφασιστικά αντίμετρα όταν χρειαστεί».
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ διατηρούν μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές σχέσεις στον κόσμο, με συναλλαγές 1,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ το 2023. Η Ευρώπη εξάγει προς τις ΗΠΑ περισσότερα προϊόντα απ’ όσα εισάγει, με κυριότερους τομείς τα φαρμακευτικά, την αυτοκινητοβιομηχανία και τα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας – κάτι που της προσφέρει στρατηγικό πλεονέκτημα, αλλά και ευάλωτα σημεία.
Η απόφαση της Ουάσιγκτον να προχωρήσει μονομερώς σε επιθετική εμπορική πολιτική απειλεί να οδηγήσει τη διατλαντική συνεργασία σε νέο ψυχρό κύκλο εντάσεων, με την Ευρώπη να διαμηνύει ότι είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα.
Με πληροφορίες από Guardian