Ο Μανώλας από την Ψέριμο που έγινε καρτ ποστάλ και ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο

Ο Μανώλας από την Ψέριμο που έγινε καρτ ποστάλ και ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ
0

Η εικόνα του Μανώλα της Ψερίμου έγινε καρτ ποστάλ και ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο ως μια χαρακτηριστική, παραδοσιακή ελληνική φιγούρα.

Το εντυπωσιακό του μουστάκι, το έντονο βλέμμα και το σαρίκι του, δίχως να το γνωρίζει, αποτέλεσε την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό για δεκαετίες. Ένας φωτογράφος τυχαία είδε τον Μανώλα Τρικοίλη να κάθεται στην άκρη του δρόμου στην Ψέριμο και τον φωτογράφισε. 

Ο εγγονός του, Γιώργος Τρικοίλης, μιλώντας στο ΑΠΕ είπε πως η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι από τη δεκαετία του 1980.

«Ο παππούς μου καθότανε στον δρόμο, απέναντι από την ταβέρνα μας- ήτανε πολύ γραφική και έντονη μορφή. Πέρασε ένας δημοσιογράφος, τον είδε, εντυπωσιάστηκε και τον έβγαλε μια φωτογραφία, χωρίς να τον ειδοποιήσει. Η φωτογραφία έγινε καρτ ποστάλ, την πούλησε σε τουριστικά καταστήματα σε όλο τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μανώλας από την Ψέριμο που έγινε καρτ ποστάλ και ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ

Μπορεί ο Μανώλας της Ψερίμου να πέθανε το 1992, όμως η φωτογραφία του κυκλοφορεί μέχρι σήμερα: «Την έχουμε δει στο Μοναστηράκι, τον είδαμε μέχρι και στην Αυστραλία, την έχουν σε καφενείο που πηγαίνουν όλοι οι Καλύμνιοι», επισήμανε ο Γιώργος Τρικοίλης και σημείωσε πως όταν έμαθε ο παππούς του ότι η φωτογραφία του έκανε τον γύρο του κόσμου, «δεν έδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον».

«Το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να έχει κοντά του καλούς φίλους, τα ζωάκια του, να απολαμβάνει τη ρετσίνα, τους μεζέδες, τα τυριά του και όλα καλά. Ήταν απλός άνθρωπος, έντονος χαρακτήρας, σκληρός και πολύ καλός σκοπευτής. Είχαν έρθει στο νησί και τον έψαχναν οι Γερμανοί, ήθελαν να τον σκοτώσουν διότι είχαν μάθει ότι ήταν πολύ καλός σκοπευτής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μανώλας από την Ψέριμο που έγινε καρτ ποστάλ και ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ

«Σε ένα ταξίδι με την οικογένεια μου στην Κρήτη, όταν είδαμε σε ένα κατάστημα με τουριστικά είδη τη συγκεκριμένη φωτογραφία του παππού μου, με τη μουστάκα και το σαρίκι, ρώτησα ποιος είναι αυτός. Η απάντηση που έλαβα ήταν πως είναι ένας Κρητικός, πολύ σημαντικός, που πολέμησε στα Σφακιά. Εγώ, από την πλευρά μου, τους διαβεβαίωσα ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς ο συγκεκριμένος άνδρας δεν είναι από την Κρήτη, αλλά είναι ο παππούς μου, ο Μανώλας, που έζησε και πέθανε στην Ψέριμο. Εκείνα τα χρόνια, οι περισσότεροι νησιώτες είχαν μουστάκια και φορούσαν σαρίκια, δεν είχαν αυτή την εμφάνιση μόνο οι Κρητικοί» σημείωσε.

Σήμερα ο Γιώργος Τρικοίλης ζει και εργάζεται στην Ψέριμο, που μετρά μόλις 20 μόνιμους κατοίκους. Διατηρεί την «ταβέρνα του Μανώλα» που επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες κάθε καλοκαίρι.

Στο μαγαζί του έχει φτιάξει μια γωνία που υπάρχει η χαρακτηριστικά φωτογραφία του παππού του, μαζί με άλλες φωτογραφίες και αντικείμενα που αποτυπώνουν την ιστορία της οικογένειας.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δήμαρχος Αράχωβας για μποτιλιάρισμα: Μεγάλο αυτοκίνητο οδικής βοήθειας δεν είχε αλυσίδες και έκλεισε τις δύο λωρίδες

Ελλάδα / Δήμαρχος Αράχωβας για μποτιλιάρισμα: Μεγάλο αυτοκίνητο οδικής βοήθειας δεν είχε αλυσίδες και έκλεισε τις δύο λωρίδες

«Η Τροχαία έκανε ελέγχους αλλά αν κλείσουν και τα δύο τα ρεύματα, θα μπλοκαριστεί και η Τροχαία και τα εκχιονιστικά μέσα στις ουρές» εξήγησε
LIFO NEWSROOM