Οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο και απουσιάζουν λιγότερο, σύμφωνα με τα τα στοιχεία του ΟΟΣΑ και της Eurostat, καταρρίπτοντας τον μύθο των «τεμπέληδων» του ευρωπαϊκού νότου.
Σύμφωνα με τη Eurostat, οι Έλληνες εργάζονται κατά μέσο όρο 39,8 ώρες την εβδομάδα, ενώ απουσιάζουν για λόγους ασθενείας μόνο 4 ημέρες τον χρόνο.
Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται περισσότερες ώρες από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους είναι οι Έλληνες και οι Πολωνοί, βάσει των στοιχείων του ΟΟΣΑ. Οι ώρες εργασίας στην Ελλάδα ξεπερνούν τις 1.700 ετησίως, δηλαδή περί τις σχεδόν 400 περισσότερες σε σύγκριση με τους Γερμανούς, οι οποίοι εργάζονται 1.301 ώρες τον χρόνο.
Παράλληλα, σύμφωνα με τη Eurostat το 2023, από τις χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα είχε το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων με πολλές ώρες στην εργασία τους (11,6%), ακολουθούμενη από την Κύπρο (10,4%) και τη Γαλλία (10,1%). Εν τω μεταξύ, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (0,4%), τη Λιθουανία και τη Λετονία (1,1% η καθεμία).
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η εργατικότητα των Ελλήνων, δεν αντανακλάται στις αποδοχές τους: Η Ελλάδα, αν και έχει επιτύχει κάποιες αυξήσεις μισθών τα τελευταία χρόνια, παραμένει πολύ πίσω από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης - μόλις στην τρίτη θέση από το τέλος, καθώς οι μέσες ετήσιες αποδοχές των Ελλήνων εργαζομένων το 2023 ανήλθαν σε 17.013 ευρώ. Με βάση τα πιο πρόσφατα επικαιροποιημένα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα ξεπερνά πλέον μόνο την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία στην κατάταξη των χωρών της ΕΕ με τις χαμηλότερες μέσες αποδοχές. Στη Βουλγαρία που βρίσκεται «σταθερά» στην τελευταία θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης, οι μέσες ετήσιες αποδοχές ανέρχονται σε 13.503 ευρώ.
Oι Γερμανοί είναι «πρωταθλητές» στις αναρρωτικές άδειες, με 25 ημέρες ετησίως, πολύ περισσότερες από τις 14 του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τις 9 των Ελβετών, τις 6 των Βρετανών και, φυσικά, τις 4 των Ελλήνων.